BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı yatırımcı ortaklık peşinde----

Yabancı yatırımcı ortaklık peşinde

Yabancı yatırımcı ortaklık peşinde
04 Mart 2014 - 07:05 www.finansgundem.com

Siyasi belirsizlik ve toplumsal sıkıntılara rağmen Türkiye’ye yabancı yatırımcının ilgisi sürecek

 2013 yılının özellikle son aylarını toplumsal olaylar ve yolsuzluk operasyonlarıyla geçiren 2014’e de siyasi belirsizlik ve skandallarla giren Türkiye, küresel piyasalardaki parasal genişlemenin de olumsuz etkisiyle yabancı yatırımcının sıkı takibinde. İktidar partisinin yerel seçimlerde de etkinliğini sürdüreceğini öngören yabancı yatırımcıların hareketliliği devam ediyor.

Milliyet'te yer alan habere göre, ceçen yıl 21 milyar dolarlık satın alma ve birleşme işleminin gerçekleştiği piyasada sektör oyuncuları bu yıl 15 milyar doların üzerinde bir işlem bekliyor. Gerçekleşmesi beklenen işlemlerin özellikle enerji, finans, e-ticaret, gıda ve perakende sektörlerinde olacağı tahmin ediliyor.

İlgi büyük...

Türkiye’de göz sağlığı alanında büyüyen Avrupagöz, 2,5 milyar dolar ciroya sahip Suudi Arabistan merkezli Nesma Holding ve Körfez ülkelerinde sağlık alanında önemli yatırımlara imza atan Reaya Holding ile yüzde 50 ortaklığa imza attı. Avrupagöz’ün yüzde 50 hissesi Suudi şirketlere 52 milyon liraya satıldı.

Her sektöre teklif var

Belçika merkezli petrokimya şirketi Ravago, bölgedeki üretim üssü olarak seçtiği Türkiye’de yatırımlarına devam ediyor. Ravago’nun Türkiye’de faaliyet gösteren firmaları; Eastchem, Enplast ve Ravago Kimya'nın 2014 başında birleşmesi ile oluşan Ravago Petrokimya Üretim, Poliüretan Sistem Evi ürünleri alanında faaliyet gösteren Tekpol’ü satın aldı.
Bu yıl başında Mitsubishi Electric Türkiye, Türkiye klima distribütörü Klima Plus’ı satın alacağını açıkladı. Bu satın alma ile Türkiye klima pazarındaki varlığını güçlendirmek isteyen Mitsubishi Electric, Klima Plus’ın hisselerinin tamamına sahip olacak. Dünyanın en büyük yatırım fon ve bankalarının ortak olduğu İngiltere merkezli özel plastik, ambalaj ve fiber kablo üreticisi Essentra, Türk şirketi Mesan Kilit’i satın aldı. Mesan’ın yüzde 100'ünü alan şirket, böylece Ortadoğu ve Doğu Avrupa’daki ilk yatırımına imza atmış oldu.
Türkiye’de 2013 yılı sonu itibariyle sayıları 2 bin 635’e ulaşan İngiliz şirketleri ile ilgili konuşan İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt, Türkiye’deki dinamiklerin ve temellerin oldukça güçlü ve dirençli olduğunu belirtiyor. Gaunt, “Bence İngiliz şirketlerinin ortak fikri orta ve uzun vadede Türkiye’nin büyümeye devam edeceği yönünde” diyor.

Japonlar yakından İzliyor

Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin yatırım için Türkiye’ye olan ilgisi herkes tarafından biliniyor. Ancak özellikle Uzakdoğu’nun ilgisi henüz yeni. Japon yatırımcılar için Türkiye hem harcama potansiyeli açısından iyi bir pazar hem de Afrika ve Orta Doğu’ya geçiş için önemli bir merkez. Bu amaçla Japon yatırımcılar, Türkiye’de geçtiğimiz yıl 8 birleşme ve satınalma gerçekleştirdi. 2013’e damga vuran en büyük 10 işlemden biri Japon yatırımcılar tarafından yapıldı. Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Mehmet Sami, Japon yatırımcıların önümüzdeki dönemde enerji, lojistik ve gıdada birleşme ve satın almalar gerçekleştireceklerini belirtiyor.

En büyük beklenti enerji sektöründe

Büyüme beklentisi yüksek ancak bu büyümede başı çekmesi beklenen sektörler var. EY’ın Türk dünyasının önde gelen isimleri ve üst düzey yöneticileri ile gerçekleştirdiği ‘Türk iş dünyasının birleşme ve satın alma faliyetlerine bakışı’ konulu anketinin sonuçlarına göre enerji sektörü yüzde 16’lık oranla 2014 yılında en fazla hareket beklenen sektör oldu. Enerji sektörünü perakende, yiyecek, içecek ve hizmetler sektörleri izledi.

Yatırımcılar döviz ile faiz arasında

Integral Menkul Değerler Analisti Beste Naz Süllü,  TCMB’nin faizleri yüzde 10’a yükselterek, tekrar reel faiz getirisi sağlanan döneme dönüş yapıldığını belirterek, şunları söyledi:
“Reel faizin elde edildiği bu dönemde, yatırımcılar döviz ile faizler arasında kararsız kaldı. Döviz şu an için kısa vadeli yatırım aracı olarak arka planda kaldı. 2014 enflasyon ve faizlere ilişkin beklentiler nedeniyle, küçük yatırımcı açısından değişken faizli tahviller ve TÜFE’ye endeksli tahviller cazibe kazanmaya başlıyor. Portföyde ufak bir miktar dolar bulundurulabileceği gibi, geçtiğimiz yıl cazibesini yitiren altının, orta vadede ön planda olabileceği gerekçesiyle, portföye alınması mantıklı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)