BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYabancı sermaye ve yatırımları Rusya'dan niçin çıkıyor----

Yabancı sermaye ve yatırımları Rusya'dan niçin çıkıyor

Yabancı sermaye ve yatırımları Rusya'dan niçin çıkıyor
11 Nisan 2019 - 07:38 www.finansgundem.com

Rus uzmanlar, son dönemde yabancı yatırımları ve yabancı sermayenin ülkeyi terk etmesinin nedenlerini tartıştı

Rusya’da son dönemde doğrudan yabancı yatırımlar azalırken, ülkeden sermaye çıkışı hızlandı. Business FM bunun nedenlerini mercek altına aldı. Rusya Merkez Bankası’nın verilerine göre, ülkeden net sermaye çıkışı 2018 yılında yaklaşık 1,5 kat arttı. Aynı dönemde ülkeye doğrudan yabancı yatırım girişinde ise 6,5 milyar dolar azalma oldu. Bu göstergede 1997’den sonra en düşük rakam kaydedildi.

Bazı uzmanlar, Rusya’da çok sayıda şirkette hissedar olan ünlü ABD’li yatırımcı Michael Calvey’in tutuklanmasının ülkeden sermaye kaçışını hızlandırdığını savundu.

Business FM’in görüştüğü ABD’li bir uzman ise, “Calvey’in tutuklanması tabii haberlere çıktı, ama ABD’li yatırımcılar bunun üzerinde durmadı” dedi.

Diğer yandan sermaye çıkışının artmasının, ülkedeki sermaye miktarının yükselmesine bağlı olduğuna dikkat çeken bazı uzmanlar, Rusya’da ekonomik krizin etkilerinin en fazla hissedildiği dönemde ülkeden sermaye çıkışının en düşük seviyede olduğunu hatırlatıyor.

Moskovskie Partnerı şirketinin yöneticisi Yevgeniy Kogan, ABD’den yeni yaptırım beklentilerinin rubleye etkileriyle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Bugün dolar kuru 65 ruble. Eğer sert yaptırım beklentisi olmasaydı belki 59, 55 ruble seviyelerinde olabilirdi. Bugün altın ve döviz rezervlerimiz neredeyse kiz öncesi döneme yükseldi, ödemeler dengesi, ticaret sengesi pozitif, bütçe fazlamız var. Rubledeki değer kaybı, yaptrırım beklentilerinden kaynaklanıyor” dedi.

Rusya dışındaki gelişmekte olan ülkelerde de sermaye çıkışının hızlandığına işaret eden analistler, sermaye çıkışının büyük ölçüde dış ödemelere ve Rusya’nın yurt dışındaki projelerine kaynak aktarılmasına bağlı olduğunu hatırlatıyor.

Rus şirketlerinin artan dolar gelirlerinin yurt dışındaki bankalara yatırılmasının da sermaye çıkışı olarak kayıtlara geçtiğine dikkat çekiliyor.

Rusya’da da doğrudan yabancı yatırım miktarı son 21 yılın en düşük seviyesine geriledi. Rusya Merkez Bankası verilerine göre, 2018 yılında Rus şirketlerindeki doğrudan yabancı yatırımlarda 6,5 milyar dolar azalma oldu. Bu arada ülkeden sermaye çıkışı da ilk çeyrekte 1.6 kat artarak 25,2 milyar dolara çıktı. Geçen yılın aynı döneminde 16,2 milyar dolardı. (turkrus.com)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)