BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemYa Putin ya Batı, başka seçenek yok----

Ya Putin ya Batı, başka seçenek yok

Ya Putin ya Batı, başka seçenek yok
28 Haziran 2022 - 18:31 www.finansgundem.com

Ukrayna Savaşı dünyayı Putin ve Batı olarak ikiye bölmüş durumda. Böylesi bir kutuplaşmada tarafsız kalmak gerçekten de mümkün değil mi?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Tarih tekerrür ediyor gibi görünüyor. Soğuk Savaş’ın çift kutuplu dünya düzeni bugün yine ortaya çıkıyor. Küreselleşmenin etkisiyle aktörlerin sayısı artsa da ana eksen değişmiyor: Rusya ve ABD. Batı dünyasının liderliğini üstlenen ABD müttefiklerinin sayısını artırmak için uğraş verirken Rusya’yı da yalnızlaştırmakta kararlı davranıyor. Rusya ise yeni dünya düzeni hayaliyle yeni aktörleri yanına çekmenin hesaplarını yapıyor.

En kötü tercih tarafsızlık

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ukrayna Savaşı nedeniyle İskandinavya’dan Afrika’ya, Asya’dan Latin Amerika’ya kadar uzanan bir coğrafyada, birçok ülkenin kendisini siperler arasında bulduğunu söyleyen Kluth, bu tarafsızlık bölgesinin, içinde bulunulabilecek en kötü yer olduğu görüşünde.

Savaş zamanlarında yapılması gereken en doğru şeyin kararlı bir birliktelik sergilemek olduğunu söyleyen Kluth, Rusya’ya karşı net bir ittifak sergileyen G7 ülkelerinin geçen hafta Bavyera Alpleri’nde bu duruşu sergilediklerini ve bugün Madrid’de başlayan NATO Zirvesi'nde de bu birlikteliği pekiştireceklerini belirtiyor. Ancak G7 Zirvesi’nde kararlı bir birliktelik sergilemenin yapılacaklar arasında en kolayı olduğunun altını çizen Kluth, Putin’in bu fotoğrafta kendine yer bulamamasına dikkat çekiyor. 2014 yılında Ukrayna topraklarına saldırmasının ardından o zamanlar G8 olarak anılan bu toplantılardan dışlanan Rus liderin, G7 ülkeleri tarafından verilen bu mesajı doğru şekilde almış olduğundan emin olduğunu belirten Kluth, bu fotoğrafın güçlü ve birleşik bir cephe görüntüsü vermekte başarılı olduğunun ifade ediyor.

Yeni müttefikler için daha yoğun mesai gerek

Aynı zirveden bir başka fotoğrafta ise başka ülke liderlerinin de kendilerine yer bulduklarının altını çizen Kluth, Güney Afrika, Senegal ve Arjantin’in yanı sıra G20 zirvelerine bu yıl ve gelecek yıl ev sahipliği yapacak Endonezya ve Hindistan liderlerinin de fotoğrafta yer aldığına dikkat çekiyor.

G7 Zirvesi’nin ev sahibi Alman Şansöylesi Olaf Scholz’un bu fotoğrafta yer alan konuk ülkeleri Putin’e ve diğer otokrat ülkelere karşı Batı’nın yanında yer almaya davet etiğini ifade eden Kluth yazısında, bu ülkeleri gerçekten yanına çekmenin birlikte fotoğraf vermekten çok daha büyük bir mesai gerektirdiğinin altını çiziyor.

Soğuk Savaş Dönemi’nde Bağlantısızlar Hareketi’nin bir parçası olan ülkeler bugün de taraf olmakta isteksiz davranıyor.

Soğuk Savaş Dönemi’nde Bağlantısızlar Hareketi’nin bir parçası olan bu ülkelerin bugün de kendilerinden uzak bir coğrafyada yaşanan bir savaş nedeniyle Putin’le yüzleşmeye yardımcı olma noktasında pek hevesli olmadıklarını söyleyen Kluth, bu durumu G7 ülkelerinin de Afrika ve Asya’daki bölgesel savaşları sona erdirmek için pek istekli olmamalarına bağlıyor.

Kimsesizler diyarı

Türkiye’nin de tarafsızlığını koruyan ülkelerden biri olduğunu belirten Kluth, sadece Türkiye’nin değil başka ülkelerin de benzer bir konumda olduğunu söylüyor. Ukrayna’nın yanı sıra Moldova ve Gürcistan’ın da AB’ye katılmak istediğini iddia eden Kluth, AB bu talebe olumlu yanıt verse bile bu sürecin onlarca yılı bulabileceğini belirtiyor. Kluth, Sırbistan’ın da eski dost Rusya ve Avrupa arasında kendisini nasıl konumlandıracağının belirsiz olduğunun altını çiziyor.

Savaşa yakın coğrafyanın yanında Asya ve Afrika ülkelerinin de nasıl bir konum alacaklarının henüz belli olmadığını söyleyen Kluth, bu ülkelerin risk almaktan kaçındıklarını ve henüz bir taraf seçmediklerini belirtiyor.

Yazısında, Batılı liderlerin zirvelerde görünmenin dışında dünyanın geri kalanını bu sahipsiz topraklardan çıkararak kendi saflarına çekmeleri gerektiğini söyleyen Kluth, bunu ekonomik yardımlarla sağlayabileceklerini belirtiyor. Yazısında Putin’i file, Ukrayna’yı ise fareye benzeten Kluth, bir fil ayağını bir farenin kuyruğuna basmışsa buna müdahale etmek gerektiğini ifade ediyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)