BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWells Fargo’ya bir dolandırıcılık iddiası daha----

Wells Fargo’ya bir dolandırıcılık iddiası daha

Wells Fargo’ya bir dolandırıcılık iddiası daha
29 Eylül 2021 - 16:15 www.finansgundem.com

Wells Fargo bir kez daha dolandırıcılık iddialarıyla karşı karşıya. ABD’nin en büyük bankalarından Wells Fargo, 2016 yılında müşterilerinin adına izinsiz hesap açması nedeniyle 3 milyar dolar ceza ödemişti.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansta ‘kötü banka’ adı verilen bir konsept var. 1980’lerin sonunda başlayan süreçte birçok kredinin geri ödenememesi nedeniyle bankalar farklı bir kurum ortaya çıkararak, toksik varlıklarını piyasa değerlerinde aktarıyordu. Bu da bankaların bilançolarında zarar olarak gösteriliyordu. Ancak pratik sayesinde banka bilançolarından ‘kötü’ borçlar çıkarılıyordu.

Bu durum Wells Fargo’nun pratiklerinden oldukça farklı.

ABD’nin en büyük bankalarından bir tanesi olan kurum, uzun süredir skandallarla anılıyor. 2016 yılında bankanın müşterileri adına izinsiz hesap açtığı ortaya çıkmış, banka 3 milyar dolar ceza ödemişti. Banka şimdi yeni bir skandalla karşı karşıya. Forbes’un haberine göre pazartesi günü FBI bankaya karşı yeni bir dava açılmasını sağladı. İddialara göre Banka yüzlerce kurumsal müşterisinden aşırı yüksek ücretler talep etti.

Birçoğu küçük ve orta ölçekli işletme olan bu şirketler bankanın döviz kuru hizmetlerini kullanıyordu. Dosyada yer alan iddalara göre Wells Fargo 771 müşterisinden sistematik olarak döviz işlemlerinde yüksek ücret aldı ve bu yüksek ücretleri yanıltıcı pratiklerle gizledi.

Bu skandalı çözebilmek içinse Wells Fargo’nun 72,6 milyon dolar ceza ödemesi gerekiyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre bu paranın yarısı dolandırılan 771 müşteriye giderken, diğer yarısı ABD hükümetine para cezası olarak ödenecek. Yapılan incelemelerde bankanın sattığı para birimlerinde fiyatları yükselttiği ve alımlarda düşürdüğü belirlendi.

Bu işlemlerden sorumlu ekip alım ve satım fiyatlarıyla ilgili müşterileriyle sık sık tartışmalar yaşadı ve işlemler sonucunda Wells Fargo milyonlarca dolar haksız gelir elde etti. Yapılan yolsuzluğun farkına varan müşterilere yalan söylendi ve zaman zaman sahte işlem verileri üretildi. Ekibin satış personeli ise bankaya sağladıkları gelir üzerinden bonus ödemeleri aldı.

Wells Fargo’dan yapılan açıklamada, “Wells Fargo iddiaları kabul ediyor ve sorumluluk üstleniyor” dendi. Aynı zamanda açıklamada iddialarla ilişkili olarak 20 çalışana karşı çeşitli disiplin eylemlerine başlandığı da söylendi.

Küresel tahvil krizinin kaynağı hangi ülke?

 

Kar edemeyen fintek şirketleri ağır bedel ödüyor

 

Unicredit'ten 'Türkiye' raporu: Dolar ve faiz tahminleri...

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)