BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street için asıl 'stres testi' gerçek dünyada----

Wall Street için asıl 'stres testi' gerçek dünyada

Wall Street için asıl 'stres testi' gerçek dünyada
03 Temmuz 2023 - 16:37 www.finansgundem.com

FED geçtiğimiz hafta ABD bankalarının stres testi sonuçlarını açıklamıştı. Bankalarsa kaydettikleri yüksek performansa rağmen tedbiri elden bırakmıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dev ABD bankaları geçtiğimiz hafta stres testlerine oldukça iyi dayandı. Ancak Wall Street Journal’ın haberine göre bankalar daha büyük sorunların ortaya çıkmasını bekliyor gibi görünüyorlar.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) ülkedeki en büyük bankaları tâbî tuttuğu sağlık taramasının sonuçları geçtiğimiz hafta açıkladı. Sonuçlarsa özellikle yakın tarihteki bankacılık krizi de göz önünde bulundurulduğunda finansal iklimle pek uyumlu değildi: Hiçbir banka başarısız olmadı. Ancak geçmek ya da kalmak asıl önemli olan konu değildi.

Testin sonuçlarıyla birlikte bankalar hissedarlarına ne kadar temettü dağıtacağını ve ne kadar hisse geri alımı planlarını yapmayı planladıklarını açıklamaya başladı.

Wall Street’in en büyük altı bankasından beşi azami stres sermayesi tamponlarının geçen yılki teste göre düştüğünü gördü. Ancak planlarını açıklayan bankalar arasında genişletilmiş bir geri alım dalgası açıklayan yoktu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu tablo genellikle bankaların aşırı sermaye depolamayı amaçladıkları dönemlerde gerçekleşir. Bu da bankaların hisse senetlerinde düşüş görmesi beklentilerini artırabilir.

Stres testinin ardından bazı bankalar gelecek için hisse geri alım planları yaptıklarını veya var olan planlarını tamamlayacaklarını duyurdu. Cuma günü duyuru yapan altı büyük bankanın beşi de temettülerini artırdı. Stres testinde sermaye gereksinimleri artan Citigroup da bu bankaların içerisindeydi. Ancak sadece Morgan Stanley 20 milyar dolarlık çok yıllı bir hisse geri alım programı hamlesi yapabildi.

Altı büyük bankanın dışında Bank of New York Mellon ve State Street de temettülerini artırdı. Ancak diğer hiçbir büyük banka (Capital One Financial, Charles Schwab, Citizen Financial, Truist Financial, US Bancorp) herhangi bir temettü artışı veya yeni bir hisse geri alımı açıklamadı.

WSJ haberine göre Washington yönetiminin sermaye gereksinimlerini göz önünde bulunduran bankalar önlerinde daha büyük bir stres olacağını düşünüyor. Habere göre FED’in sermaye gereksinimlerini büyük bankalar için kabaca %20 artırması bekleniyor. Sırf bu bile sermayenin korunması için iyi bir sebep. Bankalar sermaye gereksinimlerinin tam olarak nasıl değişeceğini veya artışı nasıl azaltabileceklerini görmek için süreci bekliyor.

Araştırma firması Autonomous Resesarch’ün analistleri, “Hisse geri alımları genel olarak itibarsız bir pozisyonda kaldı” diyor. Analistler ayrıca genel temettü artışlarını da ‘mütevazı’ olarak nitelendirdi. Analistler, bankalar için dikkate alınması gereken hususlar arasında "bekleyen yeni sermaye kurallarını" ve "faiz oranları etrafında devam eden belirsizliği" gösterdi.

Uzun süre devam eden yüksek faiz oranları stres testlerinde sunulan %10’luk işsizlik oranı gibi senaryoların öngördüğü şoklardan daha acil ve çok daha güncel bir sorunu gösteriyor. FED’in agresif faiz artışları bu yıl bankaların sabit getirili varlıkların değerini çökerterek Silicon Valley Bank ve First Republic Bank’in iflasına neden olmuştu. Yatırımcıların bu konudaki endişelerine karşın bu yılki stres testi Faiz oranlarındaki ani düşüş senaryosuna odaklandı.

Test sırasında en büyük bankalar sermaye üretebildi. Zira menkul kıymetler portföylerinin bir kısmındaki kayıpları ve kazançları sermaye seviyelerine dahil etmek zorundalardı. FED yönetimi stres testinin sonuç raporunda, “Bu yılki toplam stres sonrası sermaye oranındaki daha küçük düşüş, çoğunlukla senaryodaki faiz oranlarının gidişatından kaynaklanmaktadır” ifadelerine yer verdi. Faiz oranları yüksek kalsaydı bankaların bu durumun sermaye seviyelerini nasıl etkileyeceğine dikkat etmeleri gerekecektir. Özellikle de şu sıralar gerçekleşmemiş kayıplarını sermaye seviyelerinde göstermeyen bölgesel bankalar gelecekte oluşabilecek herhangi bir krize karşı savunmasız kalabilir.

Hissedarlar doğal olarak bankaların daha fazla hisse geri alımı yapmasını istiyor. Ancak finans yatırımcıları için ümit verici olan şey bankaların şimdi muhafazakar davranarak gelecekte paniğe ve pahalıya mal olabilecek sermaye artışlarından kaçınabilmesi. Bankalar ödemeler konusunda temkinli davranırsa müşterilerine de daha fazla sermaye dağıtabilir. Bu sayede özellikle tahvil piyasalarında volatilitenin azalmasına yardımcı olabilir. Mevduat maliyetlerinin yükseliş baskısına maruz kaldığı bir dönemde Wall Street bankalarının gelirleri artırılabilir. WSJ haberinde söz konusu tablo stres testinden çok daha acil bir durum olarak gösteriliyor.

Morgan Stanley, ECB için faiz tahminini yükseltti

 

Bank of America: Sert düşüş senaryosu ekonomiye değil enflasyona uyuyor

 

JPMorgan ve Wells Fargo'dan temettü kararı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)