BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkWall Street, bankaların ticari gayrimenkul sorununu küçümsediğini düşünüyor----

Wall Street, bankaların ticari gayrimenkul sorununu küçümsediğini düşünüyor

Wall Street, bankaların ticari gayrimenkul sorununu küçümsediğini düşünüyor
07 Şubat 2024 - 14:17 www.finansgundem.com

Wall Street, bankaların ticari gayrimenkul konusunda yeterince endişelenmediğinden endişe ediyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street, son olarak New York Community Bancorp’taki (NYCB) çalkantının yükselmesi sonrası bankaların ticari gayrimenkul konusunda yeterince endişelenmemesinden endişe ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de bankacılık krizi yeniden hortlamış gözüküyor. Fed’in faiz indirimine gitmemekte direnmesi özellikle bölgesel bankaları giderek daha fazla zorluyor.

Sektör kırılgan

Yahoofinance’ten David Hollerith'in haberine göre, ABD’de bölge bankaları ticari gayrimenkullerde gelecekte yaşanacak olası zararlarla başa çıkmak için daha fazla para ayırıyor. Bazı analistler ise bunun yeterli olmamasından korkuyor.

Ticari gayrimenkul kredisi veren New York Community Bancorp'un (NYCB) hisseleri Salı günü yüzde 22 oranında düştü ve banka geçen hafta temettü vermeyi keserek net 252 milyon dolar zarar bildirdi. Bildirimin ardından bankanın hisseleri neredeyse yüzde 60 oranında değer kaybetti.

116 milyar dolarlık NYCB’yi çevreleyen kargaşa, yüksek faiz oranları ve değişen çalışma düzenleri nedeniyle birdenbire değeri düşen ofis binaları ve apartman kompleksleri karşısında sektörün kırılganlığına ilişkin yeni endişeleri artırıyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen da ABD Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi duruşmasında ticari gayrimenkul risklerinden ‘endişe duyduğunu' ifade etti. Yellen, düzenleyicilerin ‘kredi zararı rezervlerinin zararları karşılayacak şekilde oluşturulmasını’ ve ‘temettü politikalarının uygun olmasını’ sağlamak için bankalarla yakın işbirliği içerisinde çalıştıklarını söyledi. Yellen, Fed Başkanı Jerome Powell'ın yorumlarını yineleyerek, “Bunun yönetilebilir olduğuna inanıyorum ancak bu sorun nedeniyle oldukça strese giren bazı kurumlar olabilir” diye ekledi.

Karşılıklar daha da artacak

Analistler, diğer pek çok bölgesel bankanın, ticari gayrimenkullerden gelecek zararları karşılamak için bu yıl muhtemelen ‘karşılıklar' olarak bilinen bir bilanço ekleme yoluyla daha fazla para ayırmak zorunda kalacağını savunuyor.

Bankalar genellikle kredinin bozulacağını öngördüklerinde daha fazla karşılık ekleyerek bunları gider olarak işaretliyor. Bankalar ne kadar çok karşılık eklerse karları da o kadar düşük oluyor.

New York Community Bancorp'un karşılıkları dördüncü çeyrekte, önceki yılın aynı dönemindeki 62 milyon dolardan 552 milyon dolara yükseldi. Bu da dördüncü çeyrekteki kaybın ana nedenini oluşturdu.

Morgan Stanley'nin bölgesel banka analisti Manan Gosalia, paylaştığı araştırma notunda, “Kapsadığımız hemen hemen her Banka için 2024 provizyon giderleri konusunda fikir birliğinin çok düşük olduğuna inanıyoruz” diyor. Wedbush Securities'in bölgesel banka analisti David Chiaverini de, “Sektör genelinde karşılıkların arttığını göreceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuşuyor.

Düzenleyici faktörü

Yatırımcıları ve analistleri endişelendiren şey de, düzenleyicilerin bankaları bu rezervlerden daha fazlasını stoklamaya zorlayıp zorlayamayacağı. Bloomberg de, Pazartesi günü, Döviz Denetleme Ofisi (Office of the Comptroller of the Currency - OCC) yetkililerinin New York Community Bancorp'a daha fazla para ayırması ve ticari gayrimenkul kredilerinin kötüleşmesi durumunda temettüsünü kesmesi için baskı yaptığını bildirdi.

Bankanın New York City'deki kira kontrollü apartman komplekslerine yüksek düzeyde maruziyeti bulunuyor. Bu binalar bankanın kredilerinin yüzde 22'sini oluşturuyor.

New York Community Bancorp geçtiğimiz hafta, rezerv biriktirme çabalarının, 100 milyar dolardan fazla varlığa sahip kurumlar için geçerli olan daha sıkı sermaye kurallarına bir uyarlama olduğunu açıkladı.

Whalen Global Advisors'tan Chris Whalen, yaptığı açıklamada, düzenleyicilerin artık telefonda 'Ticari defterinizin durumu nasıl?' diye sorduğunu söylüyor. Whalen, düzenleyicilerin endişesinin, yüksek ticari gayrimenkul riskinin bankaların yatırımcılar tarafından topa tutulmasına yol açabileceği yönünde olduğunu ekliyor.

Sorun sektöre yayılabilir

New Jersey'li kredi kuruluşu Valley National dahil olmak üzere ticari mülklere yüksek risk taşıyan diğer birçok bölgesel bankanın hisseleri de geçen hafta düşüş yaşadı. Valley National’ın hisseleri dün yüzde 7'den fazla düşüş yaşadı.

Whalen, paylaştığı ayrı bir araştırma notunda, “NYCB ve ticari riske sahip diğer bankalar hakkında bizi gerçekten rahatsız eden şey, OCC'nin sermaye ve kredi zararı rezervlerinde önleyici artışlar talep ettiğini aylar önceden biliyor olmaları” diyor ve ekliyor: “Neden? 20 trilyon dolarlık piyasada bazı ticari gayrimenkul değerlemelerinin serbest düşüşte olduğu ve buna bağlı olarak temerrütlerin 2024'te hızla artacağı varsayımı yüzünden.”

Chiaverini, “Sorunun ciddiyetinin ‘çoğunlukla’ New York Community Bank'a özgü olduğunu söyleyebilirim çünkü portföylerindeki riske göre çok az rezerve edilmişlerdi” diyor. Ancak Chiaverini'ye göre sektörün geri kalanı için hala sorun yaratabilecek ‘kusursuz bir fırtına’ da ufukta görünüyor. Chiaverini, “Enflasyon yeniden yükselirse, Fed'i Faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmaya zorlar ve ABD ekonomisi resesyona girer. Borçlular bu durumda kredilerini ödemede sorun yaşayacaktır” diyor ve ekliyor: “Eğer bunlar gerçekleşmezse, ticari gayrimenkul sıkıntısının bankalar için ‘yönetilebilir' olması gerekiyor.”

Yellen'dan ticari gayrimenkul sektörüne ilişkin açıklama

Fed yetkililerinden faiz indirim mesajı

 

Steve Eisman: Fed’in faizleri indirmesine gerek yok

 

Fed Başkanı Powell, faiz konusunda "dikkatli" hareket edeceklerini yineledi

 

Piyasalar Fed’in ne kadar şahin olduğunu anlamaya başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)