BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemWagner krizinde dakika dakika gelişmeler----

Wagner krizinde dakika dakika gelişmeler

Wagner krizinde dakika dakika gelişmeler
24 Haziran 2023 - 09:01 www.finansgundem.com

Wagner'in kurucusu Prigojin ile Rus ordusu arasında dün akşam başlayan gerginlik sürüyor


Rus güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Telegram kanalından yaptığı paylaşımların ardından başlayan gerginlik Rusya'yı karıştırdı.

Telegram'dan yaptığı ilk paylaşımda Ukrayna'daki savaşın senaryo olduğunu belirden Prigojin, Ukrayna ordusunun Rus ordusunu püskürttüğünü öne sürerek “Yönetim olmadığı için askeri başarı da olmuyor. Gün boyunca ’60 Leopard, 3 bin düşman askeri yok edildiği’ yönünde açıklamalar duyuyoruz. Bunlar hepsi saçmalık.” ifadelerini kullandı.

Prigojin bir sonraki açıklamasında ise "Bugün kamplarımıza bir roket saldırısı düzenlediler ve çok sayıda yoldaşımız öldü" diyen Prigojin, Şoygu'nun Wagner'e yönelik saldırıyı yönetmek üzere güneydeki Rostov-on-Don kentinde bulunan Rus askeri karargahına bizzat gittiğini ve ardından "korkakça" kaçtığını" iddia etti ve hesap soracakları tehdidini savurdu. Rus Genelkurmayı'ndan gelen sert açıklamalar sonrası ordu Moskova sokaklarına indi. İşte Wagner krizinde dakika dakika gelişmeler:

13.20: Kazakistan devlet başkanlığı basın merkezi, Başkan Tokayev'in Putin tarafından Rusya'daki durum hakkında telefonla bilgilendirdiğini bildirdi. Açıklamaya göre Tokayev, Putin'e yaşananların Rusya'nın iç meselesi olduğunu söyledi.

13.19: Polonya Devlet Başkanı Anrzej Duda, Rusya'da yaşanan gelişmelerin ardından ordunun "yüksek alarm durumuna" geçmesini emretti.

12.48: Kommersant gazetesi, Voronej'deki bir petrol deposunda yangın çıktığını, ancak sebebi konusunda bir açıklama yapılmadığını bildirdi.

12.43: Patrik Kirill, "Başkan Putin'in ülkedeki huzursuzluğun önlenmesine yönelik çabalarını desteklediğini" söyledi.

12.28: Prigojin'den yeni bir açıklama geldi. Putin'in kendilerinin "hain" olarak nitelemesini "derin bir yanlış" olduğunu savunan Prigojin, bugüne kadar verilen her görevi her yerde yaptıklarını söyledi. "Biz vatanseveriz" diyen Prigojin, Putin, FSB ya da bir başkasından gelecek "teslim ol" çağrısına uymayacaklarını söyledi. Prigojin, "Ülkenin yolsuzluk, hile ve bürokrasi içinde yaşamasını istemeyen vatanseverler olduklarını" savundu.

12.22: Bu sabah yaptığı konuşmanın ardından, Rusya'da devletin üst kademesindeki yetkililerden Başkan Putin'e destek mesajları gelmeye devam ediyor. Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, "Rusya'yı parçalamaya heveslenen iç ve dış düşmanları yenmek için Başkan Putin'in etrafında toplanma" çağrısı yaptı. Medvedev, "bölünme ve ihanetin en büyük trajediye ve felakete giden yol olduğunu" söyledi.

12.19: Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan Cumhuriyeti'nin lideri Rustam Minnihanov, bir video mesajıyla halka seslendi ve Başkan Putin'e desteğini ifade etti. Minnihanov, "Bu zor zamanda onun etrafında birleşmeli, Rusya'ya ve çok milletli halkına tehdit oluşturanlara birlikte direnmeliyiz" dedi.

12.15: Yerel yönetim kaynakları, tansiyonun yüksek olduğu Rostov bölgesindeki perakendecilerin bir haftalık gıda arzını oluşturduğunu ve bunun yeterli olduğunu duyurdu.

12.14: Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, Moskova bölgesinde "Don", "Ural" ve "Kırım" otoyollarının trafiğe kısmen kapatıldığını bildirdi

12.08: Duma Başkanı Volodin'in ardından, Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko da, "Federasyon Konseyi'nin devlet başkanını tam olarak desteklediğini" duyurdu. Matviyenko, "Başkan her şeyi, kimsenin sorusu ve şüphesi kalmasın diye açıkça söyledi. Açıklamaları son derece açık sözlü ve ikna ediciydi” dedi.

12.01: Rusya'nın önde gelen bankalarından yeni döviz satış kuru haberleri gelmeye devam ediyor. Genel olarak dolar 90, euro 100 rublenin üzerinde. Rosbanka'ta dolar 105, euro 115 rubleden, Promsvyazbank'ta dolar 84,87, euro 93,06 rubleden, Sberbank'ta dolar 88,33, euro 94,16 rubleden satılıyor.

11.55: Çeçenistan lideri Ramzan Kadırov, Başkan Putin'in sözlerini tamamen desteklediğini belirterek, "Yaşananlar sırttan bıçaklanma ve gerçek bir askeri isyandır! Karşılarında bir düşman ve arkalarında hain bir maceraperest olan siperlerdeki adamların kendilerini şu an nasıl hissettiğini bir düşünün" dedi. Kadırov, Çeçenistan'daki Savunma Bakanlığı askerleri ve Rosgardiya birliklerinin gerilim bölgelerine hareket ettiklerini söyledi. Kadırov "İsyan bastırılmalı ve sert önlemler gerektiriyorsa biz hazırız" dedi.

11.47: Voronej Valisi Aleksandr Gusev, son Telegram mesahında bölgede "operasyonel muharebe tedbirleri" alındığını duyurdu. Mesajda, “Voronej bölgesindeki terörle mücadele operasyonunun bir parçası olarak, Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri gerek gördüğü operasyonel ve savaş önlemlerini alıyor. Durum değiştiğinde sizleri haberdar edeceğim."

11.23: Rusya genelinde, Wagner paralı asker şirketinin billboard reklamlarının sökülmesine başlandı. Pek çok şehirde, vatandaşları Wagner ordusuna katılmaya davet eden reklamlar uzun süredir yaygın olarak caddelerde göze çarpıyordu.

11.22: Putin, Lukaşenko'yu arayarak Rusya'daki son durum hakkında bilgi verdi.

11.21: Voronej Valisi Aleksandr Gusev, Wagner konvoylarının bölgede bulunduğuna dair haberleri yalanladı.

11.20: Duma Başkanı Volodin, Wagner askerlerini "tek doğru seçimi yapmaya" ve isyanı durdurmaya çağırdı. Volodin, "Wagner savaşçıları tek doğru seçimi yapmalıdır: Halkının yanında, hukukun yanında olmak, Anavatan'ın güvenliğini ve geleceğini korumak, Başkomutan'ın emirlerini yerine getirmek. Bunun dışındaki her şey ihanettir" dedi.

11.17: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Telegram paylaşımında, "Bir başkomutanımız var. İki değil, üç değil. Bir. Ve o herkesi birlik olmaya çağırdı. Şimdi ana mesele bu. Hepimizin her konuda kendi tavrımız var. Ancak tarihte, kişinin kişisel ihtiyaçlarının sonraya bırakılması gereken anlar vardır: % 100 haklı olduğunu düşünsen bile. (...) Düşman sadece iç kavgamızı bekliyor. Beklemesin! (...) Fikrinizi ülkenin ve halkın çıkarlarının üstüne koymanın cazibesini anlıyorum. Ama ona yenik düşersek, uğruna yaşadığımız ve savaştığımız her şey parçalanacak" diye yazdı.

11.11: Sputnik muhabirinin bildirdiğine göre, Voronej kent merkezindeki durum sakinliğini koruyor, kent sakinleri gündelik işleriyle meşgul. Daha önce bazı uluslar arası ajanslar, Wagner'in Voronej'de kontrolü ele geçirdiği iddiasını ortaya atmış ancak doğrulanmamıştı. Bazı Telegram kanalları ise Wagner birliklerinin Rostov'dan kuzeye doğru karayolundan konvoy halinde ilerlediğini iddia ediyor.

11.10: Moskova'daki tüm havaalanlarının, ilan edilen “terörle mücadele operasyonu rejimi”nden etkilenmediği ve normal şekilde uçuşlara devam edildiği bildirildi.

11.07: Bazı Rus haber sitelerinde, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'nun, özel uçağıyla tüm aile fertlerini Türkiye'ye yolladığına dair iddialara yer verildi.

10.48: Kaliningrad'tan Tver'e, Rusya'nın birçok bölgesinde terör tehidi nedeniyle tüm toplu ekinlikler iptal edildi. Moskova'da lise mezunarının geleneksel Gorki Park partisi de 1 Temmuz'a ertelendi.

10.32: Putin konuşmasında Wagner adını bir kez andı, savaşçıları "kandırılan kahramanlar" diye niteledi. Prigojin'in adını anmadı.

10.07: Putin: "İsyan edenler en kısa sürede en sert şekilde cezalandırılacak, hukuk ve halk önünde hesap verecektir" dedi.

Putin, "Şu anda, halkımızın geleceği belirleniyor ve tüm güçlerin birleşmesi gerekiyor, her türlü kavgayı bir kenara atmak lazım" diye konuştı. Rus lider, "Gece tüm cephelerdeki ordu birliklerinin komutanlarıyla görüştüm, ordumuz kahramanca savaşıyor. Rusya vatandaşlarına, askerlerine, güvenlik güçlerine ve yalan ve tehditlerle silahlı isyan yoluna itilenlere sesleniyorum. Rusya, geleceği için ağır mücadele veriyor. Rusya’ya karşı Batı’nın tüm askeri ve enformasyon araçları kullanılıyor" dedi ve ekledi: "Şu anda, halkımızın geleceği belirleniyor ve tüm güçlerin birleşmesi gerekiyor. Her türlü kavgayı bir kenara atmak lazım. Toplumumuzu bölme girişimleri, sırtından bıçak saplamaktır, Ülke idaresi Rusya’da bir kez daha bölünmeye izin vermeyecek, halkımızı koruyacağız. Tüm zorlukların üstesinden gelip daha güçlü olacağız. Aşırı hırslar Rusya'ya ihanete yol açtı. Özel askeri harekat bölgesinde savaşan Wagner savaşçıları birer kahraman. İsyan başlatanlar onlara ihanet etmiş oldu. Her türlü fitne, ölümcül tehdittir. Eylemlerimiz çok sert olacak. Rusya ordusu, silahlı isyan organize edenleri etkisiz hale getirmek için gereken emirleri aldı. İsyan girişiminden sorumlu olan herkes kaçınılmaz olarak cezasını çekecek, yasalar ve halk karşısında cevap verecek. Her türlü sınavın üstesinden geleceğiz ve daha da güçlü olacağız."

Sputnik'in aktardığına gröre Putin "Rostov-on-Don şehrindeki durum karmaşık. Devlet kurumlarının faaliyeti engellenmiştir. Ama istikrar yönünde adımlar atılacak. Birliğimizi bölen eylemler aslında halkımıza, şu anda cephede savaşan silah arkadaşlarımıza karşı ihanettir. Bu, halkımızın sırtına bıçak saplamaktır."


10.02: Başkan Putin canlı yayında konuşuyor. Wagner'in isyanının "Rusya'yı sırtından bıçaklamak" olarak niteleyen Putin, "Bu eylem açıkça ihanettir" dedi. Bunun "kardeş kavgasını" tetiklemek istediğini ve ülke için ölümcül tehlike olduğunu söyleyen Putin, buna izin vermeyeceklerini ve sert karşılık vereceklerini söyledi.

09.49: Peskov TASS ajansına son demecinde Putin'in "yakında" açıklama yapmasının beklendiğini söyledi.

09.45: Moskova Belediye Başkanı Sobyanin, Moskova'da terörle mücadele operasyonu rejimi başlatıldığını vurgulayarak, "Bu nedenle kentte daha önceden duyurulan tüm toplu etkinlikler iptal edildi" dedi.

09.38: Wagner'e ait Telegram kanalı, Yevgeni Prigojin ile Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov ve Genekurmay Başkan Yardımcısı Vladimir Alekseyev arasındaki görüşmenin görüntülerini yayınladı. Gergin geçen görüşmenin Rostov-on-Don'daki Rusya Silahlı Kuvvetleri Güney Askeri Bölgesi karargahında yapıldığı belirtiliyor. Görüntülerde Prigojin, "Wagner'in (Genelkurmay Başkanı) Gerasimov ve (Savunma Bakanı) Şoiygu'yu ele geçirene kadar şehri (Rostov) abluka altında tutacağını" söylüyor. Daha sonra Prigojin bir başka bir videoda, Wagner savaşçılarının bir askeri havaalanı da dahil olmak üzere Rostov-on-Don'daki askeri tesisleri kontrol ettiğini, kendilerine saldıran üç helikopteri düşürdüklerini iddia etti. (Kommersant)

09.35: Rus medyasında, ilan edilen “terörle mücadele operasyonu rejimi”nin ne anlama geldiği ve bununla hangi hakların kısıtlanabileceği ele alınıyor. Buna göre, devlete ve yetkili kişi-kurumlara bölgeye giriş- çıkışlarda arama yapma; telefon görüşmelerini dinleme ve internetteki yazışmaları okuma; ilk yardım ve suçluların kovuşturulması için her türlü kurum ve kişiye ait araçlara geçici el koyma; telefon ve internet erişimini kapatma; gerekirse bireyleri güvenli alanlara taşıma; insanların ve arabaların hareketlerini kısıtlama; istihbarat görevlileri için terörle mücadele kapsamında mahkeme kararı olmaksızın her yere girebilme yetkisi veriliyor.

09.28: Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi (NAK), Moskova şehri ile Voronej ve Moskova bölgelerinde terörle mücadele operasyonu rejimi ilan etti. Kommersant'ın haberine göre NAK, olası terör saldırılarını önlemek için gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.

09.17: Voronej Bölge Valisi Aleksandr Gusyev, bölgede tüm toplu etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu. Vali, "Durum kontrol altında ve istikrarlı. Ancak tüm Voronj sakinlerini itidalli ve sakin olmaya davet ediyorum" dedi. Daha önce, Voronej bölgesi yönetimi, bir askeri konvoyun M-4 Don federal karayolu boyunca hareket ettiğini bildirmiş ve bölge sakinlerinden otoyolu kullanmamalarını istemişti.

09.14: Vatandaşlar, Moskova'dan güney yönlerine giden bölgeler-şehirler arası otobüslerin seferlerinde gecikme ve iptaller olabileceği konusunda uyarıldı.

09.12: Prigojin ve Wagner'in isyan hareketinin merkezi Rostov olarak görülürken, Rostov ile Moskova arasındaki en büyük şehir olan Voronej'den son dakika haberi geldi. Kommersant'ın aktardığına göre, Voronej bölgesinde "terörle mücadele operasyonu rejimi" başlatıldı.

09.06: Rusya Savunma Bakanlığı, Wagner savaşçılarına yönelik yeni bir "teslim ol" çağrısı yaptı. Açıklamada, "Prigojiin'in suç macerasına ve silahlı bir isyana katılmak için kandırıldınız" denildikten sonra, birçok Wagner savaşöıcının hatalarını anlayarak kalıcı konuşlanma noktalarına güvenli bir şekilde geri dönebilmek için yardım istedikleri, başvuran tüm savaşçı ve komutanlara yardım edildiği belirtildi. Devamında, "Lütfen ihtiyatlı olun ve mümkün olan en kısa sürede Rusya Savunma Bakanlığı veya kolluk kuvvetleri temsilcileriyle iletişime geçin" denildi. Açıklamanın sonunda, "Herkesin güvenliğini garanti ediyoruz" ifadesine yer verildi.

08.47: Peskov, Başkan Putin'in önümüzdeki saatlerde bir açıklama yapacağını duyurdu.

08.43: Business FM'in aktardığına göre, bankalar son gelişmeler ışığında döviz kurlarını hızla arttırmaya başladı. Hafta sonu resmi Merkez Bankası kuru dolarda 84 ruble ve euroda 91,9 ruble iken bazı bankaların kurları fırladı. Cumartesi sabahı Raiffeisenbank online işlemlerde dolaro 97,55, euroyu 106,36 rubleden satıyor. Tinkoff Bank'da dolar 94,9, euro 101,55 rubleden, Alfa-bank'ta dolar 90, euro 100 rubleden satılıyor.

08.06: Güvenlik güçlerinin St. Petersburg'daki Wagner ana karargahına baskın düzenlediği bildirildi. Yerel haber kanalı Fontanka, iki otobüs dolusu Rosvardiya ve OMON güçlerinin St. Petersburg'un doğusundaki binaya girdiğini duyurdu.

07.43: Wagner'in kurucusu Yevgen Prigojin, Rostov şehrine gelen Rusya Milli Savunma Bakan Yardımcısı Yunus-Bek Yevkurov ile görüştü. Sosyal ağlara servis edilen videoda Prigojin bir kez daha "taleplerinden geri adım atmayacaklarını" söyledi. Güney Askeri Bölge karargahının bahçesinde yapılan görüşmeye, dün Wagner savaşçılarına teslim olma çağrısı yapan Savunma Bakanlığı askeri istihbarat dairesi GRU Başkan Yardımcısı General Vladimir Alekseyev de katıldı. Yevkurov'un "Güney Askeri Bölge karargahının boşlatılması" çağrısını Prigojin reddetti.

07.33: Lenta.ru sitesi, 161.ru Rostov yerel kanalına dayanarak Rostov-on-Don şehir merkezinde kamuflajlı çok sayıda silahlı kişinin ve zırhlı araçların bulunduğunu bir kez daha duyurdu. Görgü tanıkları, Güney Askeri Bölge karargahı, İçişleri Bakanlığı merkezi, FSB, belediye ve emniyet müdürlüğü binaları çevresinde toplanan kamuflajlı savaşçılar rapor ediyor. Bu arada onlne yayın yapan şehir web kameraları devre dışı kaldı.

07.06: Prigojin'e bağlı Wagner güçlerinin Rusya Savunma Bakanlığı güçlerine karşı ilan ettiği isyanda gözler Rostov şehrine (Rostov-on-Don) çevrilmiş durumda. Yerel haber kaynakları, trafiğe kapatılan şehir merkezinde tank ve zırhlı araç görüntüleri ile silahı grupların hareketlerine ilişkin videolar geçmeye devam ediyor. Bölge valiliği, dün gece yarısından beri halka üçüncü kez evlerinden çıkmamalaro ve merkeze gelmemeleri yönünde uyarıda bulundu. (Fotoğraf: 161.ru, Rostov yerel haber kanalı)

06.54: Moskova Belediye Başkanı Sobyanin'in ardından, Moskova Bölgesi Valisi Andrey Vorobyev de "terörle mücadele önlemleri" açıklaması yaptı. Vorobyev, Moskova bölgesinde güvenlik önlemlerinin güçlendirildiğini, terörle mücadele önlemlerinin başladığını, durumun kolluk kuvvetleri ve FSB'nin kontrolü altında olduğunu söyledi. Vali mesajında, "Güney yönündeki yollarda ek kontroller yapılması sözkonusu. Bu bağlamda, Moskova Bölgesi'nin güneyinde, özellikle bölge dışında özel araçlarla seyahat etmekten kaçınmanızı ve sakin olmanızı rica ediyorum" dedi.

06.48: RBC ajansı, resmi haber ajanslarından TASS'ın, Rostov'daki Güney Askeri Bölge karargahı binası önünden kamuflajlı silahlı adamların bir fotoğrafını yayınladığı haberini ön plana çıkardı. TASS fotoğraf bankası, fotoğraftakilerin "Wagner savaşçıları grubu" olduğu notunu düştü, ayrıca Rostov şehir merkezindeki zırhlı araçların fotoğraflarını yayınladı. Bölge Valisi bu sabah şehrin sakinlerini evlerinden çıkmamaya ve özellikle şehir merkezine seyahat etmemeye çağırmıştı. Yine RBC'nın atardığına göre, bölgesel 161.ru yayını da, şehre bir zırhlı araç konvoyunun girdiğini ve Güney Askeri Bölge karargahında durduğunu bildirdi.

06.42: Sosyal ağ "VKontakte", Prigojin'in hesabından yollanan bir mesajı, "halkı isyana çağırdığı" gerekçesiye engelledi. Prigojin hakkındaki bazı içerikler de da bloke edildi.

06.38: Wagner paralı askerlerinin isyan girişiminde gözlerin çevrildiği Rostov Don şehrinin kuzeyindeki Lipetsk'in bölgesi valisi Igor Artamonov, vatandaşları "güneye seyahat etmekten kaçınmaya" çağırdı. Vali bu çağrıyı, askeri yetkililerle yapılan toplantının ardından yaptı. Lipetsk bölgesinde, başta kritik altyapı tesisleri olmak üzere güvenlik önlemlerinin arttırılmasına karar verildi. Vali Igor Artamonov, halkı sakin olmaya ve yalnızca resmi kaynaklardan gelen bilgilere güvenmeye çağırdı. (M. Komsomolets)

06.28: RIA Novosti'ye bilgi veren Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, "başkentte terörle mücadele tedbirlerinin alındığını" duyurdu. Sobyanin'e göre bu önlemler arasında yollarda ek denetimler yapılması, toplu etkinliklerin sınırlanması da bulunuyor. Sobyanin, halktan alınan güvenlik tedbirlerine anlayış göstermeleri çağrısında bulundu.

06.27: CNN'in haberine göre , ABD Başkanı Joe Biden, Rusya'daki durum hakkında bilgilendirildi.

06.25: Kremlin Sözcüsü Peskov, Savunma Bakanlığı, FSB, İçişleri Bakanlığı ve Rosgvardiya (Rus Ulusal Muhafızları) yetkilileri tarafından Putin'e, silahlı isyan girişimiyle ilgili verdiği talimatlar sonrasında alınan tedbirler hakkında sürekli olarak rapor verdiğini söyledi. Şu ana kadar Putin'den konuyla ilgili bir açıklama ya da yorum gelmedi.

06.24: Kremlin'den verilen bilgiye göre Rusya Başsavcısı Igor Krasnov, dün gece Başkan Putin'e silahlı isyan girişimi nedeniyle Prigojin aleyhinde açılan ceza davası hakkında bilgi verdi.

06.17: Rostov ile Moskova arasındaki bin kilometrelik karayolunun ortasında bulunan Voronej şehrinde yerel yönetim, M-4 Don otoyolu boyunca bir askeri teçhizat konvoyunun ilerlediğini bildirdi ve vatandaşlardan bu yolda seyahat etmekten kaçınmalarını istedi.

06.10: Wagner güçlerinin yoğun olduğu bildirilen Rostov bölgesinin valisi Vasily Golubev, sabah saatlerinde bölge sakinlerine evlerinden çıkmamaları çağrısına bulundu. tavsiye etti. Kolluk kuvvetlerinin vatandaşların güvenliği için gereken her önlemi aldıklarıma dair güvence verdi. Saat 05.51'de yayınlanan mesajda "Mevcut durumla bağlantılı olarak şehir merkezine seyahat etmemenizi ve mümkünse evlerinizden çıkmamanızı rica ediyorum" dedi. Rostov'da şehir merkezine çıkan yolların bloke edildiği bildiriliyor. (RBC)

06.08: Prigojin'in kontrolündeki Telegram kanallarında, Wagner savaşçılarının Rostov'a girdiğine dair açıklamasını içeren yeni bir ses kaydı yayınlandı. Rostov'daki Kommersant muhabiri, şehir merkezinde ve askeri karargahta her şeyin sakin olduğunu, herhangi bir hareketlilik olmadığını bildirdi. TASS'ın yayına koyduğu bir fotoğrafta ise silahlı Wagner güçlerinin Rostov'da bir yerel yönetim binasının önünde oldukları iddi edildi. Kommersant'a göre 02:04'te Prigojin ile bağlantılı Telegram kanallarında, işadamının "savaşçılarının Rostov'a girdiğine dair" iddiasını içeren yeni bir ses kaydı yayınlandı.

06.10: Dün geceden bu yana Prigojin Telegram kanalından yayınladığı sesli mesajarla teslim olmaları çağrısını reddetmeye devam ediyor. Wagner birliklerinin durumu ve faaliyetleri ile ilgili net bilgiler alınamıyor. Gelişmeleri aktarmaya devam ediyoruz.

01.33: Rusya'nın federal 1. kanalı ORT TV'de gece yarısından sonra yayınlanan "özel haber bülteni"nde, Wagner'in kamplarına düzenlenen saldırının videosu olarak yayılan görüntülerin "mizansen" olduğu belirtildi.

01.28: İzvestiya gazetesi, kendi kaynaklarına dayanarak Rosgvradiya'nın (Rusya Ulusal Muhafız ordusu) alarma geçirildiğini duyurdu. M. Komsomolets, Kızıl Meydanı ve Lenin'in mozolesine ziyaretçi girişinin yarın tüm gün boyunca kapalı olacağını bildirdi.

01.16: Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapolan son dakika açıklamasında, "Prigojin'in durumu bozmak için yaptığı provokasyondan yararlanan Kiev rejiminin, Artemovsk (Bahmut) yönünde 35. Deniz Tugayı ve 36. Mekanize Tugayı ile saldırı operasyonları için odaklandığını ve asker yığdığını" duyurdu. Açıklamada, çatışmalarda Rusya Güney Kuvvetler Grubu askerlerinin, hava ve topçu saldırılarıyla düşmana kayıplar verdirdiği bildirildi.

01.00: TASS ajansına göre, Moskova'da da güvenlik önlemleri arttırıldı. Önemli stratejik tesislerin tümü, kamu kurumları ve ulaşım altyapı tesislerinin üst düzey koruma altına alındığı, Ulusal Muhafız biriminin ve OMON polis güçlerinin alarma geçtiği belirtildi.

00.42: Wagner'in lideri Prigojin'e başlattığı isyanı durdurarak teslim olması konusunda bir Rus generaleden daha gelen uyarı, Savunma Bakanlığı'a bağlı bir askeri sözcünün Telegram hesabından yayınlandı. Askeri isthbarat kurumu GRU'nun başkan yardımcısı General Vladimir Alekseyev, Wagnercilere seslendiği video mesajında, "Şu anda yaşananları delilik dışında bir sözle açıklayamayacağım. Şu anda ülkemiz zor durumda. Yaptıklarınız başta siyasi olmak üzere çok büyük kayıplara yol açacaktır. Batı'nın şu anda yapmaya çalıştığınız şey için ne kadar memnun olduğunu bir düşünün, yanlış adım atmayın" dedi. Bu arada Wagner birliklerinin herhangi bir ilerleyişi ya da eylemi olduğunda dair medyaya yansıyan haber yok.

00.36: Rusya'nın Ukrayna'daki özel askeri operasyonuna katılan tüm kuvvetlerin komutan yardımcısı olan General Sergey Surovikin, Telegram kanalından yayınlanan özel video mesajında, Wagner askerlerini "durmaya ve Başkomutan Putin'e itaat etmeye" çağırdı. Dizinde bir tüfekle kamera karşısında geçen Surovikin, "Birlikte savaştık, riskler aldık, birlikte kazandık. Aynı kandanız. Sizi durmaya ve karargahınıza dönmeye davet ediyorum. Düşman, ülkemizdeki iç siyasi durumun daha da kötüleşmesini bekliyor. Ülkenin içinde bulunduğu bu zor dönemde düşmanın ekmeğine yağ süremezsiniz” dedi. Rus general, "Çok geç olmadan, halk tarafından seçilen devlet başkanının iradesine ve emrine uyun. Tüm sorunları yalnızca Başkomutan'ın önderliğinde barışçıl yollarla çözün" dedi.

00.25: FSB Halkla İişliler Merkezi'den yapılan son açıklamada, Prigojin'in açıklamaları ve eylemleri "silahlı bir iç çatışma başlatma çağrısı" olarak nitelendirildi. FSB ayrıca, "Wagner savaşçılarını Prigojin'in emirlerini yerine getirmemeye ve kendisini tutuklamak için önlemler almaya" çağırdı. Açıklamada, Prigojin'in açıklamaları ve eylemleri "ordunun sırtından bıçaklanması" olarak nitelendirdi.

00.22: Rusya'da devlet organları, Wagner paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'e karşı birbiri ardınca suçlamalar yöneltmeye devam ediyor. Rusya Federasyonu Başsavcılığı'ndan gece yarısı yapılan açıklamada, "23 Haziran 2023'te Rusya FSB Soruşturma Departmanı, Prigojin Y.V.'ye karşı, yasal yetkilerine dayanarak bir ceza davası açtı. Dava, silahlı bir isyan örgütleme suçunu düzeneyen Rusya Federasyonu Ceza Kanunu'nun 279. maddesine dayanmaktadır. Yasa, bu suçun 12 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını düzenlemektedir" denildi. Rus ordusunu hedef alan bir isyan başlatan Prigojin ve bağlı birliklerin durumu hakkında gece yarısı henüz bir haber alınamamıştı.

23 Haziran Cuma

23.48: RBC ajansı, yerel 161.ru kanalına dayanarak, Rostov şehir merkezinden Rusya Ulusal Muhafız askerlerinin zırhlı araçlarının merkezdeki Budıonnovski Prospekt'in bir bölümünün trafiğe kapattıklarını duyurdu. Rostov bölgesinde Wagner pasarlı asker grubunun bir eğitim merkezinin bulunduğu bildiriliyor. Değişik kaynaklar, güvenlik güçlerinin de genel olarak önlemleri arttırdıklarını bildiriyor.

23.12: Prigojin'in sert açıklamalarının ve hakkında "silahı isyan" soruşturması açılmasının ardından Moskova Borsası endeksi yüzde 3 düştü. Bazı hisse senetlerinde yüzde 5'i bulan oranarda düşüş yaşanıyor. Yandex yüzde 4'ten, Rustelecom yüzde 3'ten, Gazprom ve Rosneft yüzde 1'den fazla düştü.

22.52: FSB, "Prigojin'in açıklamalarıyla silahlı isyan çağrısı yaptığı" gerekçesiyle cezai soruşturma başlattı. RBC'ya göre Ulusal Terörle Mücadele Komitesi "yasadışı eylemlerin derhal durdurulması" talebinde bulundu. Prigojin son açıklamasında "Bu bir askeri darbe değil, adalet yürüyüşü" dedi.

22.46: Kremlin'den son gelişmelerle ilgili ilk resmi açıklama geldi. Peskov, Prigojin ile ilgili durum hakkında Başkan Putin'in bilgilendirildiğini belirterek, "Gerekli tüm önlemler alınıyor" dedi.

22.15: Paralı asker grubu Wagner'in kurucusu ve başkanı Yevgeni Prigojin, akşam saatlerinde Telegram hesabından yayınladığı sesli mesajlarda, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun emriyle Wagner kamplarının bombalandığını iddia etti ve Şoygu'ya yine sert suçlamalar yöneltti. Bu iddiaların sosyal medyada hızla yayılması üzerine Rusya Savunma Bakanlığı'ndan resmi açıklama geldi. Açıklamada, "Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'nın PMC Wagner'in kamplarına saldırı düzenlediği iddiasıyla ilgili olarak Y. Prigojin adına sosyal ağlarda dağıtılan tüm mesajlar ve video görüntüleri gerçekle örtüşmemektedir ve bir provokasyondur" denildi. Açıklamanın devamında, "Rusya Federasyonu silahlı kuvvetleri, özel askeri harekât alanında Ukrayna silahlı kuvvetleri ile temas hattında muharebe görevlerini yürütmeye devam ediyor" denildi.

Özel askeri harekatta özellikle Bahmut bölgesinde etkin görev alan Wagner grubu, şehrin ele geçirilmesinin ardından kısa bir süre önce geri çekilmiş, Prigojin Şoygu'ya yönelik eleştirilerini tonunu sertleştirerek devam ettirmişti. Gönüllü silahı grupların Rusya Savunma Bakanlığı ile kontrat imzalamaları çağrısını da Prigojin reddetmişti. Prigojin'in son açıklamasına göre Wagner'in 25 bin askerlik bir gücü bulunuyor.

Prigojin, aylardır Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve üst düzey Rus General Valery Gerasimov'u açıkça 'beceriksizlikle' ve savaşçılarına 'mühimmat vermemekle' suçluyordu. Rusya Savunma Bakanlığı, tüm güvenlik şirketlerinin 1 Temmuz'dan önce sözleşme imzalamasını istemiş ancak Savunma Bakanlığı ile anlaşmazlığı yıllar öncesine dayanan Prigjhin buna uymayı reddetmişti. Daha sonra Putin'in bu konudaki kararlı aöıklamalarının ardından Prigojin, cuma akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Savunma Bakanlığı ile uzlaşmaya hazır olduğunu ancak "bizi haince kandırdı" dedi. "Bugün kamplarımıza bir roket saldırısı düzenlediler ve çok sayıda yoldaşımız öldü" diyen Prigojin, Şoygu'nun Wagner'e yönelik saldırıyı yönetmek üzere güneydeki Rostov-on-Don kentinde bulunan Rus askeri karargahına bizzat gittiğini ve ardından "korkakça" kaçtığını" iddia etti ve hesap soracakları tehdidini savurdu. (turkrus.com)

Prigojin: Helikopter düşürdük

 

Ukrayna'nın çeşitli bölgelerine füze saldırısı düzenlendi

 

ABD'den Rusya'daki Wagner krizine ilişkin açıklama

 

Zırhlı araçlar sokaklara indi: Moskova tetikte!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)