BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemVirüs zeytin ağaçlarına sıçradı----

Virüs zeytin ağaçlarına sıçradı

Virüs zeytin ağaçlarına sıçradı
15 Nisan 2020 - 17:03 www.finansgundem.com

Avrupa'da tarım üretiminin kabusu olan köpük böceği kadim zeytin ağaçlarını birer birer yok ediyor. Uzmanlara göre acil önlem alınmazsa zeytin üretiminde ciddi bir zarara neden olabilir

Araştırmacılar, Avrupa genelinde zeytin ağaçlarını etkileyen ölümcül bir bitki hastalığının önümüzdeki 50 yılda 24 milyar euro (yaklaşık 180 milyar TL) civarında zarara yol açabileceğini söyledi.

Köpük böceği olarak bilinen böceklerin yaydığı Xylella fastidiosa bakterisi dünyada en tehlikeli bitki patojenlerinden biri kabul ediliyor.

Independent’ın haberine göre bakteri çoktan İtalya ve İspanya'da kadim zeytin bahçelerinin tamamını yok ederek geniş çaplı sorunlara sebep oldu.

Uzmanlar ayrıca bakterilerin lavanta, biberiye ve çiçekli kiraz da dahil 300'den fazla bitki türünü enfekte edebileceği konusunda uyardı.

Zeytini bekleyen büyük tehdit

Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı hakemli dergide yayımlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, bakterinin yayılmasını durdurmak için harekete geçilmemesi halinde zeytinyağı üretiminin yüzde 95'ini karşılayan İtalya, İspanya ve Yunanistan'ı bekleyen muhtemel ekonomik etkiyi hesapladı.

Elde edilen bulgular önümüzdeki 50 yıl boyunca ekonomik kaybın İtalya için 5 milyar euro (yaklaşık 37,5 milyar TL), İspanya için 17 milyar euro (yaklaşık 127,5 milyar TL) ve Yunanistan için 2 milyar euro'ya (yaklaşık 15 milyar TL) varabileceğini öngörüyor.

Hollanda'daki Wageningen Üniversitesi'nden Dr. Kevin Schneider'in liderliğindeki ekip, hastalığın yayılmasını durdurmak için sağlıklı görünen ağaçların dahi kesilmesi gibi sert eylemlerin gerekeceğini söyledi.

Araştırmanın yazarları, “Yavaş bulaşma hızı ve dirençli bitki çeşitleriyle yeniden ekim imkânı durumunda bile, durumdan olumsuz etkilenen ülkeler için gelecekteki ekonomik etki tahminleri milyarlarca euro'ya varıyor" ifadelerini kullandı.

Bulgularımız hastalığın yayılmasını en aza indirmenin ve etkilenen bölgelerde uyum önlemlerinin alınmasının önemini vurgulamaktadır.

Araştırma modeli, birinde ağaç ölümleri sebebiyle büyümenin tamamen sona erdiği, diğerindeyse ağaçların dirençli çeşitlerle yeniden ekildiği iki farklı senaryoyu karşılaştırdı.

Eğer zeytinliklerin korunması için önlemler alınırsa ekonomi üzerindeki genel etki, İtalya'da yaklaşık 1,6 milyar euro'ya (yaklaşık 12 milyar TL), İspanya'da 5 milyar euro'ya (yaklaşık 37,5 milyar TL) ve Yunanistan'da 600 milyon euro'ya (yaklaşık 4,5 milyar TL) kadar düşürülebilir.

Fakat araştırmaya göre maliyetlerin yükselmesi, zeytinyağı fiyatlarına da artış olarak yansıyabilir.

Araştırmacılar "Zeytinlerin çoğu, zeytinyağı yapım sürecinde girdi olarak kullanılıyor" diye yazdı.

Dolayısıyla simüle edilen fiyat artışı, zeytin imalatı için yüksek üretim maliyetiyle sonuçlanacaktır. Bu, zeytinyağının tüketici fiyatını etkileyebilir.

 

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Nursen Efendioğlu30 Nisan 2020 04:15

    Italya'da yaşayan bir dostum bu haberin gerçek olduğunu doğruladı,zeytin ağaçlarını tek tek kurutuyormuş o virüs ve eğer diğer bitkilere de geçerse bu dünyanın ciddi bir kıtlık sorunu da yaşayabileceğini gösteriyor.Ne tür bir kabus içindeyiz bilmiyorum ama tek duam"Allah hepimizi korusun,en çok da çocuklarımızı"😔

  • Akif mehtap17 Nisan 2020 18:18

    Bu hastalığı yapan virüs değildir. Ta. Tersi bir bahteridir.. Ok tehlikeli oyutta yayıldığı belirtiliyor. Lütfen Araştırmadan yanlış yorum yapmayın.

  • Gönül Açıkgõz17 Nisan 2020 17:57

    Zeytin ağacına bir şey olmaz demek doğru değil.Zeytin üreticisi olanlar bilir.Her yıl onlarca ağacımız tepeden balşlayan.bir bir kurumayla yok oluyor. Sık sık kesmek sonunda kalıyoruz.Kimisi kurtuluyor.çoğu da kuruyor. Üzülüyoruz ama durum bu. Zeytin çok değerli bakı da zor ve masraflı.Destek vermek gerekiyor.

  • Urfalı17 Nisan 2020 13:52

    Doğa kendini korur zeytin ise kendi kendini korur yeterki insanlar zarar vermesin zeytinin duâsı var

  • Şenol17 Nisan 2020 07:33

    Lavanta çiçegini böcek gelmiyor

  • Mahmut Sağlık 16 Nisan 2020 14:42

    Zeytin ağacı için, bütün dünyanın virüsle uğraştığı bir dönemde, böyle bir başlık atmanın ve böyle bir haber yapmanın ne gereği var. Ayrıca tarım ürünlerin de hastalık olur virüs olmaz, lütfen bu hassas dönemde yapacağınız haberlerde daha dikkatli olunuz. 😡

  • HL17 Nisan 2020 11:10

    Zeytin ağacına hastalıkta virüste Bulaşmaz ..Yalan haber yada gerçeğini araştırmadan kulaktan dolma haber..Uyduruk..Spekülasyon yapmak için olabilir..Zeytin hiçbir virüsten etkilenmez.. O yüzden binlerce yıl yaşıyor..Hiç akletmezler mi?

  • Hacer beyazit 16 Nisan 2020 16:35

    Şuan Türkiye kimyasal spreylemelere maruz bu yapılıyor zarar görmüş olabilir. Virüsün yanında kimyasal zararlı ilaçlar spreylemeler tarıma zarar veriyor. Türkiyeye biyolojik silahlar kullanılıyor şahsi düşüncem

  • Hasan Aksu16 Nisan 2020 12:01

    Bilge ağaçlarda nazar değmiş.!!

  • Buğra tolha16 Nisan 2020 10:37

    Incir ağacı dikilsin yakınlarına ozaman böcek gelmez.

  • Yaşar ALDIRMAZ16 Nisan 2020 14:13

    Bahcemizin etrafında incir ağacları var.Yınede böcek geliyor.