BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinVerimsiz bir uyku sizi daha bencil yapabilir----

Verimsiz bir uyku sizi daha bencil yapabilir

Verimsiz bir uyku sizi daha bencil yapabilir
26 Ağustos 2022 - 17:41 www.finansgundem.com

Uykunuzu yeteri kadar alamamak ya da verimli bir uyku uyuyamamak sizi daha bencil yapabilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeterince uyku alamamak sizi daha bencil yapıyor olabilir. Uyku, fiziksel ve zihinsel sağlığınız için güçlü faydalar sağlayan, yaşamın temel süreçlerinden biri olarak kabul edilir. Uykusuz geçen gecelerin ardından kendinizi sağlıksız hissetmeniz bu nedenle oldukça normaldir. Ancak uykusuzluk sadece sağlıksız bir bünyeye değil, daha bencil bir karaktere sahip olmanıza da yol açabilir.

PLOS Biyoloji Dergisi'nde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, yetersiz uyku, insanların birbirlerine yardım etme olasılığını etkiliyor. Berkeley'deki California Üniversitesi'nden araştırmacılar, ‘bencillik’ etkisini, sinirsel aktiviteler ve başkalarına fayda sağlayan davranışlardaki değişiklikleri analiz eden üç çalışma yürüterek anlamaya çalışıyor. Sonuç şaşırtıcı: Küçük bir uyku kaybı bile bencilliğe neden olabiliyor.

Küçük bir uyku kaybı bile bencilliğe neden olabiliyor

Cnn’den Hafsa Khalil’in haberine göre, araştırma bilimcisi Eti Ben Simon ve UC Berkeley'de Sinirbilim ve Psikoloji Profesörü ve üniversitenin İnsan Uyku Bilimi Merkezi Direktörü Matthew Walker, çalışmanın öncüleri olarak öne çıkıyor. Simon, “Sadece bir saatlik uyku kaybı bile bir başkasına yardım etme seçimini etkilemek için fazlasıyla yeterliydi" diyor. Simon, “İnsanların bir saatlik bir uykuyu kaybetmesi bile, doğuştan gelen insani nezaketimiz ve diğer insanlara yardım etme motivasyonumuz üzerinde açık bir darbe niteliği taşıyor” şeklinde konuşuyor.

Başkalarıyla olan ilişkimizi etkiliyor

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Ben Simon, Matthew Walker ve meslektaşları, 2001 ile 2016 yılları arasında 3 milyon hayırseverin bağışlarından oluşan bir veri tabanına incelediler ve Yaz Saati Uygulaması’ndan sonra bağışlarda yüzde 10'luk bir düşüş gerçekleştiğini gördüler. Bu düşüş, bir saatlik bir zaman farkı yaratan Yaz Saati Uygulaması’na geçmeyen eyaletlerde görülmedi.

İkinci çalışmada, araştırmacılar, sekiz saatlik uykudan sonra ve bir gece uykusuz kaldıktan sonra 24 kişinin beyin aktivitesine bakmak için fonksiyonel manyetik rezonans görüntüleme sistemini kullandılar. Bu çalışma, insan beyninin zihin teorisiyle ilişkili bölgelerinin, uyku yoksunluğundan sonra daha az aktif olduğunu buldular. Zihin teorisi, tipik olarak erken çocukluk döneminde sosyalleşme ile gelişen ve diğer insanların ihtiyaçlarını, durumlarını ve duygularını dikkate almayı başarmamızı sağlayan bir yetenek olarak biliniyor.

İngiltere’de bulunan Guy's and St Thomas' Hastanesi'nde Uyku Doktoru ve Danışman Nöropsikiyatrist Dr. Ivana Rosenzweig, “Uykunun ruh halimizi ve bilişsel işleyişimizi sürekli olarak etkilediğini biliyoruz. Bu nedenle uykusuzluk durumu, başkalarıyla olan ilişkimizi de etkiliyor” diyor.

Uyku kalitesi, uyku süresinden daha etkili

Üç ila dört gece boyunca 100'den fazla kişinin uykusunu ölçen üçüncü çalışmada ise, araştırmacılar, beklenmedik bir şekilde, konu bencilliği ölçmeye geldiğinde, uyku kalitesinin uyku miktarından daha önemli olduğunu buldular. Ekip, çalışmanın katılımcıları tarafından doldurulan anketlere verilen yanıtlara dayanarak bencillik düzeylerini değerlendirdi. Simon, “Uyku miktarı ve kalitesi tipik olarak duygusal ve sosyal davranışlarımızı etkiler. Bu nedenle ekip olarak her iki faktöre de ait olan bulgular bulmayı umduk” diyor. Simon, “Bu bulgular, uyku süresi normal miktarın üzerine çıktığında, uyku kalitesine bakmamız gerektiğini bize gösterdi” şeklinde konuşuyor. Simon, yeteri kadar uyumuş olsak bile, verimsiz bir uykunun bizi yine bencil kılabileceğinin görüldüğünü ifade ediyor.

Küresel uyku kaybı salgını

Gelişmiş ülkelerdeki insanların yarısından fazlası, çalışma haftalarında yetersiz uyumayı ifade eden ve Walker'ın ‘küresel uyku kaybı salgını’ dediği sorundan şikayet ediyor. Kapsamlı araştırmalar, yetersiz uykunun anksiyete ve depresyon gibi zihinsel bozuklukların yanı sıra diyabet ve obezite gibi fiziksel rahatsızlıklarla olan bağlantısını da gösteriyor.

Walker, uykusuzluğun sosyal davranışlarımız üzerindeki olumsuz etkisine dair kanıtların da giderek artmasıyla, bu durumun günümüz toplumu için ciddi sonuçları olabileceğini öngörüyor. Ben Simon ve Walker, araştırmalarının insanların utanç veya tembellik damgası yemeden tam bir gece uykusu çekmelerine izin vereceğini umuyor.

Uykuda gelen mucize: Bağışıklığı güçlendiriyor, kanseri önlüyor!

 

Daha iyi bir uyku için bunlardan uzak durun

 

Uykusuzluğun sebebi: Yatmadan önce sakın tüketmeyin!

 

Uykusuzluk kalp krizi riskini artırıyor

 

Uykusuzluk, tip 2 diyabet riskini artırıyor!

 

Uzmanların tavsiyesi: Kaliteli bir uyku için 8 öneri!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)