BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaVergi cennetlerine para kaçırmaya son----

Vergi cennetlerine para kaçırmaya son

Vergi cennetlerine para kaçırmaya son
10 Nisan 2018 - 11:57 www.finansgundem.com

Türkiye, sık sık tartışma konusu olan off shore hesaplar ve şirketler üzerinden, ‘vergi cennetlerine vergi kaçırma’ konusunda radikal adım atıyor.

Türkiye’nin imza attığı metnin yasalaştırma sürece devam ediyor. Anlaşma sadece ülkelerin kendi adil hakkı olan vergiyi toplayabilmeleri açısından değil, aynı zamanda ülkenin kamu kaynaklarının, kaynağı belirli olmayan finansal varlıkların veya yolsuzluk, hile, kaçakçılık benzeri yollarla edinilmiş kaynakların izinin sürülmesi, takibi ve engellenmesi açısından önemli bulunuyor.

Kritik bir çalışma yapıldı

TBMM Dışişleri Komisyonu’nda Fildişi ve Somali ile çifte vergilendirmenin önlenmesine ilişkin uluslararası anlaşmaların görüşülmesi sırasında vergi kaçırma ve vergi cennetleriyle mücadeleye ilişkin OECD’de kritik bir çalışma yapıldığı ortaya çıktı. 

Komisyon Üyesi Ak Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, “OECD’nin, vergi cennetleriyle alakalı ve vergiden kaçınmayla alakalı yürüttüğü çalışmalar olduğunu biliyoruz. Bu konuda Türkiye’nin bulunduğu pozisyon nedir” diye sordu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Daire Başkanı İdris Şenyurt, şu bilgileri verdi:
“OECD’nin vergi kaçırmayla, vergi cennetleriyle mücadele konusunda çalışmaları var. Çalışmanın birisi, matrah aşındırması ve kâr kaydırmasının önüne geçilmesi amacıyla BEPS dediğimiz bir eylem planı oluşturuldu ve bu eylem planı içerisinde uluslararası çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının değiştirilmesini öngören bir anlaşma taslağı ortaya çıkarıldı. ‘MLI’ dediğimiz bu taslak da bütün anlaşmaların vergi kaçırmaya müsaade eden hükümlerini değiştiriyor. Türkiye olarak bu anlaşmayı imzaladık ve yasalaşma süreci devam etmekte.”

Şenyurt, uluslararası zeminde bilgi değişimine ilişkin ayrı yeni çalışmalar da yürütüldüğünü anımsatarak, “Bu çalışmalardan birisi vergi konularında idari yardımlaşma anlaşması. Yürürlüğe girmesi için bildirim mekanizması devam ediyor. OECD’nin vergiden kaçınma ve vergi kaçırmaya yönelik bütün çalışmalara ve bütün anlaşmalara iştirak ediyoruz” dedi.

100-240 milyar dolar

Edinilen bilgiler doğrultusunda OECD hesaplamalarına göre; vergiden suni yollarla kaçınma, daha az veya vergisiz alanlar üzerinden kurulan veya anlaşmaların suistimali yoluyla toplanamayan dolaysız vergilerin 100-240 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. (Önder Yılmaz/Milliyet)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)