BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaVatandaşın döviz talebini firmalar karşıladı----

Vatandaşın döviz talebini firmalar karşıladı

Vatandaşın döviz talebini firmalar karşıladı
11 Mart 2024 - 02:23 www.finansgundem.com

Seçim sonrası negatif senaryolar için panikleyen vatandaşların 1 milyar doların üzerindeki döviz talebi, firmalar tarafından karşılandı.

Son günlerde, özellikle yerel seçimlerin ardından kurlarda yüksek bir artış olabileceği söylentileri dolaşıyor. Bazıları, seçim öncesi kurların baskılandığını ve seçimlerin ardından bir miktar serbest bırakılacağını iddia ediyor. Bu söylentiler, özellikle sosyal medyada yayıldı ve vatandaşlar arasında etkili oldu. Bu algı, Kapalıçarşı'daki döviz bürolarının önünde yoğun talep oluştuğu izlenimi yaratmaya yönelik çabalarla daha da güçlendi.

Dünya'dan Ufuk Korcan'ın haberine göre Merkez Bankası tarafından açıklanan verilerde 1 Mart haftasında bireysel tasarruf sahiplerinin bankalardaki döviz hesaplarında 1 milyar doların üzerinde artış yaşandığı gözlemlendi. Aynı dönemde ise tüzel kişilerin hesaplarında 1.9 milyar dolarlık bir azalış yaşandı. Bu durum, firmaların döviz satışlarının vatandaşların döviz talebini fazlasıyla karşıladığını gösteriyor.

Ekonomi yönetimi, Türk Lirası'nın reel olarak değerleneceğine yönelik iyimser bir tablo çiziyor. Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu karar metninde "Türk Lirası'nın reel değerlenme süreci" ifadesi yer alıyor. Bu da kurlardaki artışın enflasyonun altında kalması hedeflendiği anlamına geliyor.

Merkez Bankası'nın açıkladığı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 37.78'e geriledi. Bu durum, Türk Lirası mevduatlarının reel olarak getiri sağlamaya başladığını gösteriyor. Bu nedenle, Kur Korumalı Mevduat'a olan talebin artması bekleniyor.

Yılbaşından bu yana Kur Korumalı Mevduat'tan çıkışlar devam ediyor ve TL mevduatlarında önemli bir artış yaşanıyor. Bankacılık sektörü verilerine göre, TL mevduatlarında bu süreçte 10 puanın üzerinde bir artış yaşandı.

Seçim yaklaştı, döviz büroları hareketlendi

 

Döviz mevduatları 896.5 milyon dolar azaldı

 

TCMB'den 463 milyon dolarlık TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Talip11 Mart 2024 13:39

    Sosyal medya üzerinden muhalif kesime ait gazete ve yazarlarının, devalüasyon olacak, dolar 40-50 olacak gibi videoları ve fısıltı gazetesi halkı çok tedirgin etti. 

  • Mehmet Şenol11 Mart 2024 12:27

    Seçim sonrası DEVALÜASYON olacak korkusu yüzünden halkta, spekülatif bir talep oluştu. Hükümet buna cevap vermeli, tedbir almalı.