BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinUzun yaşayan insanların 2 ortak özelliği----

Uzun yaşayan insanların 2 ortak özelliği

Uzun yaşayan insanların 2 ortak özelliği
19 Eylül 2023 - 18:25 www.finansgundem.com

100 yaşına kadar mutlu bir hayat sürmek için düzenli bir hayat ve zorluklara göğüs germek gerekiyor. Dolayısıyla kişilik psikolojisi profesörü David Watson’a göre uzun yaşamın anahtarı sorumluluk ve uyum sağlayabilme yeteneği

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de son 10 yılda 100 yaşını geçen insanların sayısı iki katına çıktı. Bir asrı deviren bu insanların büyük bir kısmı uzun yaşamanın sırrının hayata dair iyimser bir tutum takınmakla ilgili olduğunu belirtiyor.

The Guardian’ın haberinde 103 yaşındaki Roslyn Menaker uzun yaşamasını “mutluluk, neşe, kadirşinaslık ve iyimser bir bakış açısına” borçlu olduğunu belirtiyor. CNBC’nin haberinde ise 103 yaşındaki Ruth Sweedler hayatı boyunca olumlu tavrı sayesinde övüldüğünü söyledi. Sweedler, “O kadar neşeliydim ki sınıfa girdiğim zaman öğretmenim bana ‘Günaydın gün ışığı!’ derdi” diyor.

Yaşlılar her ne kadar pozitif bir insan olmakla uzun yaşam arasında bir bağlantı kursa da bir dönem Notre Dame Üniversitesi’nin kişilik psikolojisi profesörü olan David Watson kişilik ve uzun yaşam arasındaki ilişkinin nüanslı olduğunu belirtiyor.

Watson, “Bana kalırsa sadece pozitif bir insan olmanın etkileri abartılıyor” dedi. Ancak profesör uzun yaşam ile sıkı ilişkileri olan kişisel özellikler olduğuna da dikkat çekti.

Sorumluluk sahibi insanlar aptalca şeyler yapmazlar

İnsanların kişisel özelliklerini parçalara ayırırken ‘Beş Faktör Kişilik Kuramı’ndan bahsetmek gerekiyor. Bu modele göre Beş Büyük Kişilik Özelliği açıklık, sorumluluk, dışadönüklük, uyumluluk ve nevrotiklik olarak belirleniyor.

Watson sorumluluğun ya da organize ve disiplinli olmanın uzun ömürle fazlasıyla ilişkili olduğuna dikkat çekti. Bunun sebebi bu özelliğe sahip insanlarının kendilerine bakma konusunda daha iyi olmaları. Örnek vermek gerekirse Watson sorumluluk sahibi insanların çok daha sınırlı alkol tüketmeye ve daha dengeli beslenmeye meyilli olduğunu söyledi.

Kişilik psikolojisi profesörü, “Sorumluluk sahibi insanlar aptalca şeyler yapmazlar. Dolayısıyla daha düşük kaza oranlarına ve daha sağlıklı davranışlara sahiptirler” diyor.

İyi haber şu ki insanlar yaşlandıkça sorumluluk sahibi olma oranları da artıyor. Watson bir kişinin kendi kendine bakabilme yeteneğini artırmaya çalışan sorumluluk atölyeleri bile olduğunu belirtiyor.

Watson, “Buradaki temel fikir şu: Eğer sorumluluk duygunuzu artırırsanız daha sorumlu davranırsınız ve tavırlarınız da bu davranışı takip eder. İşlerinizi zamanda yapmaya çalışın. Yaptığınız işleri de takip edin” diyor.

Ancak pozitif bir tutum takınmak uzun yaşamakla hepten alakasız da değil. Modeldeki uyumluluk kriteri özellikle de stresli dönemlerde yıpranmaya neden olacağından uzun ömürlü olmak için önemli bir rol oynayabilir.

Watson, “Psikolojik olarak sağlıklı insanlar genellikle daha kısa iyileşme dönemleri geçirir. Kendilerine ‘Bu çok da abartılacak bir şey değil’ diyebilirler. Kendilerini belirli bir denge noktasına geri getirmenin yollarını bulurlar” dedi.

Kişilik psikolojisi profesörü sağlıklı bir yaşam tarzı yaşayanların ve zorluklara karşı göğüs gerebilenlerin daha uzun ve daha tatmin edici bir hayata yol açabileceğini söyledi.

Tek ayak üzerinde 10 saniye duramayanlar dikkat!

Türkiye'de beklenen yaşam süresi 77.5 yıl

2 litre su içti, öldü

 

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.20 Eylül 2023 01:09

    KUTSAL KİTABIMIZ KURAN AYETLERİ İNANAN İNSANLARIN YÜZLERCE YIL DAHİ YAŞAYABİLECEĞİNİ BİLDİRDİĞİ HALDE YÜZLERCE YILDIR YAŞAYAN/YAŞAMAKTA OLAN İNSANLARI GÖREMİYORUZ NEDEN? DİN GÜNDÜZLER ÇALIŞMAK GECELER DİNLENMEK İÇİNDİR SEBT/HAFTALIK DİNLENME GÜNÜDÜR DİYOR 2- EY İNANANLAR CUMA GÜNÜ SALÂD/DUA İBADET İÇİN ÇAĞRILDIĞINIZDA ZİKRİ/KURANI ÖĞRENMEYE GİDİN HUTBEÝİ DE DİNLEYİN DİYOR AMA HER GÜN BİRKAÇ SAAT ARALARLA ÇAĞRI YAPILIYOR FAKAT CUMA GÜNÜ HARİÇ YOK VAAZ YOK ZİKİR İÇTEN OKUNUYORMUŞ HUTBE DE YOK YANİ GÜNDÜZ VAKTİ İŞİ/İŞLERİ GECE VAKTİ UYKUYU YARIM BIRAKTIRIYORLAR HANİ GÜNDÜZLER ÇALIŞMAK İÇİNDİ ? GECELER DE DİNLENMEK/UYUMAK İÇİNDİ ? UZUN SÜRE/ZAMAN YAŞAMAK İSTEYEN ÇALIŞMASI GEREKTİĞİNİ DE DİNLENMEYİ,UYKUYU DA BİLMELİ