BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaUzman isim açıkladı, dövizde son durum----

Uzman isim açıkladı, dövizde son durum

Uzman isim açıkladı, dövizde son durum
04 Nisan 2024 - 15:37 www.finansgundem.com

Seçimler yaklaşırken döviz kurlarında bir artış öngörülmesine rağmen, mevcut durum bu tahminlerin tam anlamıyla doğru çıkmadığını ortaya koyuyor. Doçent Doktor Özkaya, döviz piyasası hakkında sıkça sorulan sorulara açıklık getirdi.

Galatasaray Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ata Özkaya, doların seyri, yerel seçimler öncesinde tahmin edilen döviz piyasasındaki beklentiler ve Türk Lirası’nın değerlenmesi için gerekli stratejiler üzerine yorumlarda bulundu. İşte dövizin güncel panoraması ve uzmanın analizleri.

Yıl sonunda yıllık enflasyonun altında kalabilir

CNN Türk'ün haberine göre, Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ata Özkaya, dövizin yükseleceğine dair seçim öncesinde beklentilerin yoğunlaştığını ancak henüz seçim sonrası fiyatlamaların tam belirli hale gelmediğini vurguladı.

Özkaya, seçim öncesi dövizin yükselme beklentisi ve şu anki durumu hakkında yöneltilen soruya ise, "Bayram sonrası daha net görebiliriz. Yalnız bu bir iki günlük fiyatlamalar ne gösteriyor diye düşündüğümüzde, henüz burada seçim öncesindeki o aşırı fiyatlamanın gerçekleşmeyeceğine dair ipucunu veriyor. Dövizdeki artış beklentisi ekonomik olarak düşünüldüğünde, belirli bir zamana yayılarak gerçekleşmesi gerekiyor. Enflasyona benzer şekilde hareket etmesi. Yıl sonuna geldiğimizde yıllık enflasyonun bir miktar altında kalması bile söz konusu olabilir'' şeklinde cevap verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın dün itibari ile döviz alımına geçtiğini söyleyen Özkaya, bu faaliyetleri bankanın dövizi belirli bir bant aralığında tutmaya çalıştığının göstergesi olarak yorumladı.

Özkaya, ''Merkez Bankası burada dövizdeki aşırı artışı engelleyici önlemler alabiliyor. Seçim öncesi aşırı derecede artış beklenmesi makul değildi. Bu bir iki günlük fiyatlamalar ipucu veriyor. Merkez Bankası da dün itibari ile döviz alımına geçti. Belirli bir bant aralığında tutmaya çalıştığının göstergesidir bu'' dedi.

"Vatandaşların özellikle TL'ye yönelmesi gerekiyor"

Özkaya, dövizin seyrinin nasıl olacağına ilişkin sorulan soruya ise şöyle yanıt verdi:

''Bunu ancak bayramdan sonra daha net göreceğimizi değerlendiriyoruz. Bu konuda henüz büyük bir değişim olduğunu gözlemlemiyorum ama elimizde daha fazla veri birikmesi gerekecek.''

Özkaya, ''Burada henüz böyle bir döviz talebinde geri çekilme olacağına dair işaret görmüyoruz. Özellikle seçim sonuçları bize bunun büyük bir ipucunu veriyor. Yani Döviz talebinin düşmesi için döviz kurlarının azalması için, TL'nin değer kazanması için, özellikle vatandaşların TL'ye yönelmesi gerekiyor'' ifadelerini kullandı.

Döviz mevduatları 183.6 milyar dolara geriledi

 

TCMB, dövizde alıcı pozisyonuna geçti

 

Merkez Bankası döviz rezervleri düşüşünü sürdürdü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)