BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUYAP şifresiyle dolandırıcılık: Ceza yağdı!----

UYAP şifresiyle dolandırıcılık: Ceza yağdı!

UYAP şifresiyle dolandırıcılık: Ceza yağdı!
13 Aralık 2022 - 10:25 www.finansgundem.com

Bankalar tarafından üzerlerinde icra ve haciz bulunan ultra lüks araçların Diyarbakır’da bir icra müdürünün rehin işlemini UYAP şifresiyle kaldırıp satışa çıkararak haksız kazanç sağladıkları gerekçesiyle 15 sanığın yargılandığı davada ceza yağdı.


Bankaya olan kredi borçlarını ödeyemedikleri için üzerinde haciz, icra ve rehin kararı bulunan kişilere ait lüks otomobillerin üzerindeki rehin kararlarını Lice Adliyesi’ndeki bir yazı işleri müdürünün UYAP şifresiyle kaldırdıktan sonra araçları satışa çıkaran dolandırıcılık şebekesiyle ilgili dava Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada hazır bulunan sanıklar suçlamaları kabul etmedi.

Sözcü'den Özgür Cebe'nin haberine göre; Savcı mütalaasında, Lice Adliyesi’nde görevli Yazı İşleri Müdürü Hasan Sönmez'in izne ayrıldığını, yerine Mehmet Oğuz Ademoğlu'nun vekâlet ettiğini, kendini eski İcra Müdürü olarak tanıtan Kemal Torun'un ise vekâleten bakan Ademoğlu'na “Ben eski icra müdürüyüm, sana yardım edebilirim” dediğini, ardından Ademoğlu'ndan aldığı UYAP şifresiyle bankaların kendi alacaklarına karşılık rehin koyduğu lüks araçlar üzerindeki icra, haciz ve şerh kararlarını birer birer kaldırıp temiz araç gibi tekrardan satışa çıkardığını belirtti.

Bu şekilde maddi değeri milyonlarla ifade edilen 47 otomobilin rehin kararının kaldırılıp satışa çıkarıldığı tespit edildi.

İŞLEMLERİN ŞİFRESİZ GERÇEKLEŞTİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

Savcılığın talebi üzerine UYAP uzmanı bilirkişilerce hazırlanan raporda, işlemlerin “İmzalandı-onaylandı-dağıtıldı” şeklinde usulüne uygun yapıldığı, bu işlemlerin şifresiz gerçekleşmesinin mümkün olmadığı bildirildi.

Araçların satışının yapılacağı “İlgili Noterliğe” başlığıyla haciz ve icra satış şerhinin kaldırıldığı ve karşısına “Mahrumiyet kaldırıldı” ibareli evraklarda yazı işleri müdür vekili olarak Mehmet Oğuz Ademoğlu'nun e-imzasının bulunduğu aktarıldı.

Rehin işlemleri kaldırılan araçların daha sonra noterden satış ve devir işlemlerinin yapıldığı, farklı kişiler adına tescil evrakı düzenlendiği kaydedildi.

Rehinli dosyalarda ihale alıcısı alacaklı görünen sanık Ferzende Güler'in dosyalarda taraf olmadığı ve hazırlanan tescil dosyalarında taraf olarak eklenmeden plakadan sorgu yapılarak icra satış şerhi işlendiği, flaş bellek yardımıyla genel yazılar kısmının kes, kopyala, yapıştır şeklinde satışı yapılan araçlar için evrak düzenlettikleri bildirildi.

MÜDÜRÜN KAPISINI ARKADAN KİLİTLEYİP REHİNLERİ KALDIRDILAR

Savcı mütalaasında, tescil evraklarının hafıza kartına yüklenip kurum dışında çıktılarının alınarak işlemlerin usulsüz olarak yaptıklarını, kamera kayıtları incelendiğinde kendini icra müdürü tanıtan Kemal Torun ile ihale alıcısı olan Ferzende Güler'in usulsüz işlemlerin yapıldığı müdürün odasında kapıyı arkadan kilitledikleri, usulsüz işlemler bitince adliyeden ayrıldıklarını kaydetti.

ULTRA LÜKS ARAÇLAR PİYASA DEĞERİNİN ALTINDA SATILDI

Usulsüz işlemleri müdürün UYAP şifresiyle gerçekleştiren sanık Kemal Torun'un icra müdür yardımcısıyken yine usulsüz işlemler nedeniyle kamu görevinden ihraç edildiği, çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmaktan İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 15 ay tutuklu yargılanıp tahliye olduğu belirtildi.

Mütalaada, sanıkların fikir ve eylem birliği içinde zincirleme suç kastıyla hareket edip 47 aracın usule aykırı biçimde rehin ve şerh işlemlerini kaldırıp satışa çıkardıkları ve milyonlarca liralık haksız kazanç elde ederek kamu ve özel bankaları zarara uğrattıkları kaydedildi.

Sahte olarak oluşturulan tescil evraklarında yer alan 63 aracın ihale alıcısı görünen Ferzende Güler'in bu araçlardan 47'sini noterliklerde satışını kendisiyle irtibatlı diğer sanıklara yaptığı, tescil kayıtlarının sık aralıklarla değiştirildiği, birden fazla araç satın alınarak usulsüz işlemlerin zincirleme devam ettirildiği ifade edildi.

Ferzende Güler adına oluşturulan sahte tescil evraklarıyla satışı yapılan ultra lüks araçların piyasa değerinin çok altında üçüncü kişilere satışının yapılarak kamunun zarara uğratıldığı için cezalandırılmaları istendi.

REKOR CEZA

Sanık Ferzende Güler, ihraç edilen eski İcra Müdür Yardımcısı Kemal Torun, Yusuf Aslan, dolandırdığı her bir banka ve araç için ayrı ayrı olmak üzere toplam 183 yıl 3 ay, Yazı İşleri Müdürü Hasan Sönmez 117 yıl 3 ay, Mehmet Oğuz Ademoğlu 111 yıl 3 ay, Furat Altun 31 yıl 1 ay 15 gün, Gökhan Gökalp 11 yıl 3 ay, İbrahim Zengin 22 yıl 6 ay, Mustafa Şen 42 yıl 9 ay, Necat Tayfur 57 yıl, Serhat Oruç 18 yıl, Nehir Oruç, Mehmet Yaşar Tosun ile Serkan Taşkın 9'ar yıl hapisle cezalandırıldı. Eyüp Çokyiğit yargılama sırasında hayatını kaybettiği için hakkındaki davanın düşmesine karar verildi.

Mahkeme ayrıca sahte evraklarla üzerindeki rehin ve şerh işlemleri kaldırılarak satışı yapılan araçlar üzerine yeniden şerh konulmasına, tüm yargılama giderlerinin de sanıklardan tahsil edilmesine oy birliğiyle karar verdi.

Dolandırıcılıkta yeni yöntem! Devre mülk sahipleri dikkat

 

Yeni 'tosuncuk' vakasında inanılmaz detaylar: Temizlikçi kadını bile dolandırmışlar!

 

Telefon çekilişine katıldı: 100 bin TL dolandırıldı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)