BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÜreticide fiyatı düşen yumurta, markette zamlandı----

Üreticide fiyatı düşen yumurta, markette zamlandı

Üreticide fiyatı düşen yumurta, markette zamlandı
22 Ocak 2024 - 11:16 www.finansgundem.com

YUM-BİR Başkanı, markete 80 TL’ye sattıkları 30’lu yumurtanın 120 TL’den satıldığını ve fiyatların düşmesi gerektiğini belirtti.

Temel gıda maddeleri içinde yer alan ve 2023 yılında ortalama yüzde 82.7’lik artış gören yumurta fiyatlarının kendilerinde düşüşe geçtiğini kaydeden üreticiler, indirimlerin ise henüz marketlere yansımadığına dikkat çekti. Son 3 haftadır hayvan varlığındaki artışla birlikte fiyatların geri gelmeye başladığını kaydeden  Yumurta Üreticileri Merkez Birliği  (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, “Üreticide tanesi 3 TL olan fiyatlar şu anda 2.50 TL’ye indi. Biz zincir marketlerin fiyatlarını takip ederiz. Şu anda 30’lu büyük boy yumurtanın fiyatı markette 120 TL. Biz bu 120 TL’ye satılan yumurtayı markete 80 TL’ye satıyoruz. Eğer market 120 TL’ye sattığı yumurtayı 100 TL’ye 95 TL’ye  çekmezse kâr marjı açılmıştır. Fiyatların pazarlarda 85 TL’ye kadar gerilemesi bekleniyor. Marketlerin yükseliş trendinde hızlı davrandıkları gibi düşüş döneminde de hızlı davranmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Sektörün 2021 yılında 14 ay boyunca zararına satış yaptığını ve yüzde 50 zarar ettiğini aktaran Afyon, şu anda üreticinin büyük kâr içinde olmadığını söyledi. “Şu anda zarar ediyoruz demiyorum ama bizim daha önce kaybettiğimizi kazandırmıyor. Gelecek dönemler için hayvanlarımızın maliyetini cebimize koymamız lazım ama koyamıyoruz. Maliyet ve yeni yatırım için de akçe ayıramıyoruz” ifadelerini kullanan Afyon, henüz üreticinin 3 yıl önceki zararlarını telafi edemediğini vurguladı. Piyasada organik, gezen tavuk gibi farklı üretim şekillerini ifade eden isimlerle satış yapıldığını ancak burada denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini anlatan Afyon, “Benim 10’lu yumurtanın 90 TL’ye satılmasından içim sızlıyor. Yumurtayı 9-10 TL oldu diye adlandırınca benim vicdanım sızlıyor” dedi.

Rusya’ya ihracatı etkilemez

Sektörde 120 milyon adet olan hayvan varlığının kriz dönemi olan 2021’de 85 milyona kadar düştüğünü belirten İbrahim Afyon, bu sayının kısa sürede 110 milyona çıkmasını beklediklerini dile getirdi. Afyon, son dönemde yüksek fiyatlarla gündeme gelen Rusya’nın ithalat kapısının açılmasının sektörün iç piyasaya arzı üzerinde de bir etki yaratmayacağını kaydetti. Afyon şimdilik bölgeye 6 araçlık ürün gittiğini ancak devamının gelmeyebileceğini aktardı.

Kasımda üretim azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ekim 2023’te 1 milyar 833 milyon 559 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi kasım ayında yüzde 2 azalarak 1 milyar 797 milyon 226 bin adet oldu. Ocak-kasım döneminde ise yüzde 3.9 arttı. Türkiye Ziraat Odaları Birliği verilerine göre ise 2022 Aralık ayında markette tanesi 2.55 TL’ye satılan yumurta fiyatı Aralık 2023’te 4.66 TL’ye çıktı.

(SÖZCÜ)

Rusya, Türkiye'den yumurta alacak

 

Rekabet Kurulu'ndan yumurta sektörüne 98 milyon TL'lik ceza

 

BAE, Türkiye’den yumurta ithal etmek istiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)