BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkUnicredit, o bankayı satın almaktan vazgeçti----

Unicredit, o bankayı satın almaktan vazgeçti

Unicredit, o bankayı satın almaktan vazgeçti
25 Ocak 2022 - 10:11 www.finansgundem.com

Yapı Kredi Bankası’ndaki paylarını satarak Türkiye’den çıkma kararı alan İtalyan banka Rusya’da kayyum tarafından yönetilen bankayı almaktan vazgeçti


İtalyan bankası Unicredit, daha önce Rusya Merkez Bankası’nın satışa sunduğu kayyumlu Rus bankası Otkritie Bank’ı satın alma planlarına son verdiğini duyurdu. Ocak ayı başlarında Rus bankasının mali durum tespitini başlatmaya hazırlandığı ifade edilen İtalyan finans kuruluşunun Otkritie Bank’ın satın alım işlemlerini hangi nedenlerle durdurduğu konusunda resmi bir açıklama yapılmazken, Kommersant gazetesine konuşan uzmanlar, bu kararın tamamen jeopolitik gerilimlerin artması nedeniyle alındığını söyledi.

Gazetenin Rusya Merkez Bankası’na yakın bir kaynaktan aldığı bilgiye göre, Unicredit’in başlangıçta Otkritie Bank’ı satın almaya ciddi bir ilgi göstermediği iletilirken, bir diğer kaynak ise 11 Ocak’ta Unicredit’in bankayı satın alma konusundaki faaliyetlerinin güvenlik garantileri ile ilgili müzakereler sonrasında son bulduğunu aktardı.

Amerikan Haber Ajansı Bloomberg, 11 Ocak 2022’de, İtalyan bankası Unicredit’in Rusya Merkez Bankası’nın satışa sunduğu Otkritie Bank’ı satın almak istediğini bildirmişti.

2021 yılı sonunda gazetecilere konuşan Otkritie Bank Başkanı Mikhail Zadornov, Kasım ayında şirket yönetiminin potansiyel yatırımcılarla birkaç toplantı yaptığını söylemiş, bankayı satın almak isteyenler arasında yabancıların da bulunduğunu kaydetmişti.

2017 yılında Merkez Bankası tarafından kayyum atanarak yeniden yapılandırılan Otkritie Bank, varlıkları açısından Rus bankacılık sisteminde sekizinci sırada yer alıyor.

Rusya Merkez Bankası tarafından satılması planlanan finans kuruluşu Otkritie Bank, 2021 yılını ilk 9 aylık mali sonuçlarına göre net gelirini ikiye katlamıştı.

Otkritie Group’un Ocak-Eylül 2021 döneminde Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (IFRS) göre net karı 58,7 milyar ruble olarak gerçekleştiği kaydedilirken, bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine ilişkin göstergeye kıyasla iki kat daha fazla olduğu ifade edildi.

Otkritie Bank Basın Servisi tarafından paylaşılan mali rapora göre, grubun 2020’nin dokuz aylık net karı 30,2 milyar ruble olarak gerçekleşmişti.

Otkritie grubunun 2021’in başından bu yana toplam varlıkları yüzde 9 artarak 3,8 trilyon rubleye ulaşırken, bankanın kredi portföyünün yüzde 51 yükselerek rezervler hariç 1,9 trilyon rubleye ulaştığı da aktarıldı.

Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, banka hisselerinin satışına ilişkin prosedürlerde yer almak isteyen ilgili taraflardan 11 Ekim- 22 Ekim 2021 tarihleri arasında başvuruları kabul ettiklerini bildirmiş, bankanın halka açık yolla hisse senedi satışı şeklinde de satışa sunulabileceğini vurgulamıştı.
Otkritie Bank, şu anda Rusya’da Merkez Bankası tarafından belirlenen sistemik olarak önemli 12 kredi kuruluşu arasında yer alıyor.

Bu bankalar arasından aynı zamanda Unicredit Bank, Gazprombank, Sovcombank, VTB, Alfa-Bank, Sberbank, Moskova Kredit Bank (MKB), Rosbank, Promsvyazbank, Raiffeisenbank ve Rosselkhozbank da yer alıyor.

YAPI KREDİ HİSSELERİNİ SATTI

Bu arada, UniCredit Yapı Kredi'deki yüzde 18'lik payını Koç Holding'e satacak. Koç Holding söz konusu hisseler için 3 milyar 469 milyon TL ödeyecek. UniCredit'in bankada kalan yüzde 2'lik payı borsada satılacak. İtalya'nın en büyük bankası olan UniCredit Koç'un finanas şirketlerinin çatı şirketi olan Koç Finansal Hizmetler'e 2002 yılında ortak olmuştu. Koç-UniCredit ortaklığı 2006 yılında ise Yapı Kredi'nin sahibi oldu. Böylece UniCredit Türk bankalarındaki ilk büyük yabancı ortak olmuştu.

Unicredit faiz indiriminin sürmesini bekliyor

 

UniCredit, küresel ekonomi için 2022 büyüme tahminini revize etti

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)