BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUkrayna'dan yapılan tahıl ve yağ ihracatı üçte bir oranında düştü----

Ukrayna'dan yapılan tahıl ve yağ ihracatı üçte bir oranında düştü

Ukrayna'dan yapılan tahıl ve yağ ihracatı üçte bir oranında düştü
22 Ağustos 2023 - 02:07 www.finansgundem.com

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna'dan yapılan tahıl ve yağ ihracatının bir ayda üçte bir oranında düştü

Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna'dan yapılan tahıl ve yağ ihracatının bir ayda üçte bir oranında düştüğü bildirildi.

ABD merkezli ekonomi ağırlıklı haber sitesi Bloomberg’in Ukraynalı danışmanlık şirketi UkrAgroConsult’ın verilerine dayandırdığı haberine göre, Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesinin ardından Ukrayna'dan yapılan tahıl ve yağ ihracatının bir ayda üçte bir oranında düştü.
Haberde, “Ukrayna, 15 Ağustos itibarıyla dört hafta içinde 3.2 milyon ton tahıl, bitkisel yağ ve un ihraç edebildi, bu rakam Karadeniz anlaşmasının hala yürürlükte olduğu mayıs (4.4 milyon ton) ve haziran (4.8 milyon ton) aylarına göre daha düşük” ifadelerine yer verildi.

ALTERNATİF LİMANLAR MALİYETİ % 50 ARTIRIYOR

Ukraynalı Agrotrade Group şirketinin tahıl ihracatını tamamen Tuna Nehri üzerindeki limanlar üzerinden yönlendirdiğine dikkat çekilen haberde, ancak ihracat için bu rotayı seçmenin nakliye giderlerini yüzde 50 oranında artırdığı vurgulandı.

Ukrayna Tarım Ticareti Kulübü'nün (UCAB) verilerine de yer verilen habere göre, ülkenin birçok bölgesinde çiftçiler, piyasa fiyatlarının tahıl nakliye maliyetini karşılayamayacağı için kışlık mahsullerin ekimini azaltmayı düşünüyor olabilir.

Daha önce Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Nikolay Solskiy, Kiev'in yakın geçmişte ayda 5-6 milyon ton tahıl ihraç ederken ‘tahıl koridoru olmadan’ ayda yaklaşık 3.5 milyon ton ihracat gerçekleştirdiğini açıklamıştı.

Tahıl koridoru anlaşması, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında imzalanmıştı. Rusya, gıda krizini önlemeyi amaçlayan anlaşmadan, kendi şartlarının yerine getirilmemesi ile koridorun yoksul ülkeler yerine Batılı ülkeleri 'beslemesi' sebebiyle çekildiğini duyurmuş ve daha önceden 2 kez uzatılan anlaşma 17 Temmuz'da sona ermişti.

"Tahıl Koridoru'nun yeniden işlev kazanması için Türkiye ile yakın çalışıyoruz"

 

Rusya'nın tahıl koridoru kararı sonrası BM'den acil toplantı kararı

 

"Tahıl Koridoru"ndan 33 milyon tona yakın tahıl taşındı

 

Tahıl koridoru anlaşması iptal edildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)