BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUkrayna-Rusya gaz krizinde çok önemli gelişme----

Ukrayna-Rusya gaz krizinde çok önemli gelişme

Ukrayna-Rusya gaz krizinde çok önemli gelişme
31 Mayıs 2014 - 01:53 www.finansgundem.com

AB Komisyonu enerjiden sorumlu üyesi Öttinger: Ukrayna'nın gaz borcuna karşılık havale ettiği 786 milyon dolar pazartesi Gazprom hesebında olacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger, Ukrayna’nın Rusya’ya doğalgaz borcunun 786 milyon dolarlık bölümünü havale ettiğini belirterek, “Müzakerelere pazartesi günü Brüksel’de devam edeceğiz” dedi.

AB Komisyonu üyesi Öttinger, Berlin’de Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan ile yaptıkları görüşmenin ardından gazetecilere açıklamasında, "Bugün nihai bir çözüm paketi üzerinde anlaşmaya ulaşamadık ancak daha fazla ilerleme sağladık" dedi.

Üçlü görüşmeye Ukrayna firması Naftogaz ile Rus enerji devi Gazprom’un üst düzey yöneticilerinin de katıldığını belirten Öttinger, Naftogaz'ın 2014 şubat ve mart dönemine ait doğalgaz borcuna karşılık 786 milyon doları havale ettiğini açıkladığını ve buna ilişkin yazılı belgeleri sunduğunu bildirdi.

Bu adımın Rusya tarafından da olumlu karşılandığını ifade eden Ötinger, şunları kaydetti:

“Rusya tarafı ve Gazprom, bu ödeme Gazprom’un hesabına ulaştığı anda talep ettikleri güven oluşturucu adımın atılmış olacağını kaydettiler. Bu durumda yeni müzakerelerin olabileceğini kaydettiler. Ödemenin pazartesi günü Moskova’daki Gazprom hesabına ulaşmasını bekliyoruz. Müzakerelere pazartesi günü Brüksel’de devam edeceğiz.”

GÖRÜŞMELER PAZARTESİ DEVAM EDECEK

Öttinger, taraflar arasında Ukrayna’nın doğalgaz borcunun yanı sıra, 1 Haziran’dan itibaren geçerli olacak fiyat konusunda da anlaşmazlıkların bulunduğunu, Brüksel’de pazartesi günü yapılacak görüşmelerde ilerleme sağlamayı ve anlaşmaya varmayı umut ettiğini dile getirdi.

Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan da önceliklerinin yeni doğalgaz fiyatını belirlemek olduğunu vurgulayarak, Rusya’nın 1 Nisan itibarıyla bin metreküp doğalgazın fiyatını 268,5 dolardan 485 dolara çıkarmasını eleştirdi.

Ukrayna’nın 1 Ocak 2009’dan itibaren bin metreküp doğalgaza 223 dolar ödediğinin, fiyatın hiçbir dönemde 400 dolar düzeyine çıkmadığının altını çizen Prodan, “Doğalgaz fiyatı piyasa koşullarını yansıtan, adil bir fiyat olmalı. Bizim Gazprom’a önerimiz 268,5 dolar” diye konuştu.

RUS BAKAN GELİŞMEDEN MEMNUN

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ise görüşmelerinin yapıcı geçtiğini belirterek, “Ödemenin hesabımıza ulaştığının teyidini aldıktan sonra tüm konuları bir paket olarak müzakere edeceğiz. Bu kapsamda gelecekteki gaz sevkiyatını ve kalan borçların ödenmesini ele alacağız” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’da Rusya yanlısı yönetimin devrilmesinin ardından, Moskova doğalgazda avantajlı fiyatlar içeren bir dizi anlaşmayı feshetmiş, 1 Nisan itibarıyla bin metreküp doğalgazın fiyatını 268,5 dolardan 485 dolara çıkarmıştı. Ukrayna yönetimi ise söz konusu artışın "kabul edilemez" olduğunu belirtmişti.

ÖN ÖDEME TALEP ETMİŞTİ

Rusya, ödemelerini yapmadığı gerekçesiyle Ukrayna’ya haziranda göndereceği doğalgaz için yaklaşık 1 milyar 660 milyon dolarlık "ön ödeme" talep etmiş, ödemelerin yapılmaması durumunda doğalgaz sevkiyatını 3 Haziran’da durdurabileceğini bildirmişti.

Gazprom, Ukrayna’nın Kasım 2013-Nisan 2014 dönemindeki  borcunun 3.5 milyar dolar olduğunu iddia ediyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)