BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiUkrayna işgali Rusya'ya yaradı, AB'ye ihracatı yüzde 68 arttı----

Ukrayna işgali Rusya'ya yaradı, AB'ye ihracatı yüzde 68 arttı

Ukrayna işgali Rusya'ya yaradı, AB'ye ihracatı yüzde 68 arttı
26 Ağustos 2022 - 13:56 www.finansgundem.com

AB'nin Rusya'ya olan ihracatı, Ukrayna savaşının ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 48 azaldı, fakat Rusya'dan AB'ye yapılan ihracat tutarı, yükselen enerji fiyatları nedeniyle yüzde 68 artış gösterdi.

Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle Rusya'ya ekonomik yaptırımlar uygulansa da Rusya'nın AB'ye ihracat oranında belirgin bir artış gözlemlenmektedir.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) yayınladığı son rapora göre mart ve haziran ayları arasında Avrupa Birliği'nden (AB) Rusya'ya 15,32 milyar euroluk ihracat yapıldı. Bu rakam, geçen yıl aynı dönemde 30,5 milyar euroya yakın gerçekleşti.

Öte yandan, Rusya'dan AB'ye ihracat, aynı dönem içinde neredeyse 80 milyar euroya ulaştı. 2021 yılının mart ve haziran ayları arasında bu rakam 47,45 milyar euro oldu.

Eurostat tarafından mart ayında yayınlanan bir başka rapora göre, AB'nin Rusya'dan yaptığı ithalatın yüzde 62'ini enerji oluşturuyor. AB'nin Rusya'dan ithal ettiği doğalgazın fiyatı Mart 2021'de 6,127 dolar/MMBtu iken, Haziran 2022'de fiyat 5,6 kez artarak 34,35 dolar/MMBtu'te yükseldi. Doğalgaz ölçümünde kullanılan 1 MMBtu belirli bir ısı ve basınçta yaklaşık 26,3 metreküpe denk geliyor.

AB'NİN ENBÜYÜK TİCARİ ORTAKLARINDAN BİRİ RUSYA

Bu fiyat artışı göz önüne alındığında, Rusya doğalgaz sevkiyatını kısıtlamamış, AB ülkeleri gaz tüketiminin azaltılmamış ve AB'nin diğer küresel doğalgaz tedarikçileriyle anlaşmalar devreye girmemiş olsaydı, AB'nin Rusya'dan ithalatına ilişkin rakamlar çok daha yüksek çıkacağı, hatta ikinci sıradaki Amerika Birleşik Devletleri'nin yerine geçeceği değerlendirmesi yapılıyor.

AB, Rusya'dan ithal ettiği doğalgaz miktarı temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 70 azalarak günlük 100 milyon metreküpün altına indirmişti.

Rusya AB'nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğu belli. 2021'de Rusya AB'nin en fazla ihracat yaptığı ülke sıralamasında beşinci, AB'nin ithalat yaptığı ülke sıralamasında ise üçüncü konumdaydı. Rusya geçen yıl AB'ye 158,7 milyar euroluk çeşitli mal ihraç etmiş, AB'den ise 89,3 milyar euroluk mal ithal etmişti.

AB, Rus doğalgazını satın almayı sürdürerek Moskova'nın Ukrayna'yı işgali için başlattığı savaşa tepkisini ortaya koymak ve mali olarak destek olduğu eleştirilerine yanıt vermek amacıyla enerji ithalatını azalttı ve sert yaptırımlar uygulamayı sürdürüyor.

Rusya ihracatındaki artış şaşırttı!

 

Rusya ihracatı yasakladı

 

Putin: Rusya ekonomisindeki daralma diğer ülkelerden az olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)