BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiUcuz petrol paketi----

Ucuz petrol paketi

Ucuz petrol paketi
06 Şubat 2013 - 09:19 www.finansgundem.com

Petrolde yüzde 92, doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı olan Türkiye’nin, yeni ve ucuz kaynak arayışı sürüyor

Ucuz petrol ve doğalgaz tedariki konusunda tüm dünyanın olduğu gibi Türkiye’nin de markajında Irak var.GAZPROM’un ilk defa açıkladığı rakamlara göre, Türkiye Rusya’dan aldığı her bin metreküp doğalgaz için 406 dolar ödüyor. Hürriyet gazetesinden Merve Erdil'in haberine göre, aynı miktar için Azerbaycan’a yaklaşık 300, İran’a ise 500 doları aşkın para ödeniyor. Geçtiğimiz yıl 48 milyar metreküp civarında doğalgaz tüketildiği düşünülünce, ortaya oldukça kabarık bir enerji faturası çıkıyor. Enerji faturasını düşürmek isteyen Türkiye’nin, petrol ve doğalgaz konusunda yeni kaynak arayışları sürerken, en önemli adres ise Irak olarak gösteriliyor. Bilhassa Kuzey Irak’taki Bölgesel Kürt Yönetimi (KRG) ile yapacağı işbirliği merak konusu olan Ankara’da, yeni bir “Irak” paketi üzerinde çalışılıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız başta olmak üzere, Enerji Bakanlığı üst yönetiminin Kuzey Irak’la ilgili soruları yanıtlarken vurguladıkları nokta “Kuzey Irak’ta güçlü şekilde var olmak” istedikleri. Ancak Bağdat ile Erbil arasındaki gerginlik ve ABD’nin Irak politikaları gölgesinde, Türkiye ve Kuzey Irak’ın nasıl bir işbirliği ortaya koyacakları henüz açıklanmıyor.
YENİ IRAK PAKETİ
Edinilen bilgilere göre, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yakında yapacağı ABD ziyareti öncesi, Kuzey Irak’la ilgili “yeni bir paket” üzerinde çalışılıyor. Bunun çok boyutlu bir paket olması ve yalnızca enerji alanında değil, muhtelif alanlarda işbirliği içermesi bekleniyor. Financial Times gazetesinde 12 Aralık 2012’de yayımlanan makalede de “Türkiye ve KRG, Türkiye’nin Kürt petrol ve doğalgaz endüstrisine yapacağı ve bölgeyi dönüştürebilecek dev yatırım müzakerelerinde sona yaklaştı” denilmiş, anlaşmanın arama ve üretimden, ihracata kadar, yeni bir enerji koridoru yaratabileceği kaydedilmişti. Yazıda ayrıca Türkiye’ye günlük 3 milyon metreküp petrol, 10 milyar metreküp doğalgaz ihraç edilebileceği belirtilmişti.
UCUZ GAZ
Türkiye’nin, özellikle doğalgaz konusunda Kuzey Irak’la anlaşma yapacağı bir süredir enerji kulislerinde konuşulanlar arasında. Anlaşmanın, yeni bir doğalgaz boru hattı inşası ve yıllık minimum
10 milyar metreküp doğalgazın Kuzey Irak’tan Türkiye’ye sevkıyatını kapsayacağı tahmin ediliyor. Kuzey Irak’tan alınması planlanan doğalgazın ise İran ve Rus gazına göre daha ucuz olması bekleniyor.
Öte yandan, kapasitesi zaman zaman yetersiz kalan Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’na ek bir petrol hattına da ihtiyaç olduğu belirtiliyor.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)