BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÜcretlerde gizlilik kalkıyor----

Ücretlerde gizlilik kalkıyor

Ücretlerde gizlilik kalkıyor
09 Haziran 2017 - 15:22 www.finansgundem.com

SGK'nın getirdiği yeni sistemle birlikte çalışanlar, şirketteki diğer çalışanların ücretleri görme imkanına sahip olacaklar

Maaş gizlilik konusunda en önemli konu. Bir çok çalışan maaşlarını söylememe konusunda uyarılmakta. Ancak son günlerde yapılan önemli değişikliklerle SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile Maliye Muhtasar Beyannamesi'nin (MPHB) birleştirilmesi öngörülüyor. Bu sistemle birlikte ücret gizliliğinin büyük önem taşıdığı çoğu kurumsal şirkette başta muhasebe ve mali işler çalışanları olmak üzere sisteme giriş izni olan herkes ücretleri görme imkanına sahip olacak.

Ücretlerde gizlilik kalkıyor
Star gazetesi yazarı Resul Kurt, bugünkü yazısında yeni sistemin detaylarını okuyucularıyla paylaşarak Maliye Bakanlığına " Ya MPHB için ayrı bir şifre üretmesi, ya da bir başka sistemle ücretlerin gizliliğinin sağlanması gerekiyor." çağrısında bulunuyor.

İşte o yazı...
Son günlerde yapılan önemli değişikliklerden birisini de SGK Aylık Prim ve Hizmet Belgesi ile Maliye Muhtasar Beyannamesi'nin (MPHB) birleştirilmesi oluşturuyor.

6728 Sayılı Torba Yasa'yla, vergi ve sigorta primlerinin tek bir belgeyle (Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi-MPHB) bildirileceği düzenlenmişti.

Muhtasar Ve Prim Hizmet Beyannamesi ile ilgili olarak usul ve esaslar da, 18.02.2017 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi Genel Tebliği (Sıra No:1) ile açıklanmıştı. MPHB yükümlülüğü, Kırşehir ili için 01.06.2017 tarihinde, diğer işyerleri için 01.01.2018 tarihine başlayacak.

213 sayılı Vergi Usul Kanunu ile 5510 sayılı Kanun'un verdiği yetkilere dayanılarak, kesilen vergilerin matrahlarıyla birlikte, sigortalının sigorta primleri ve kazançları toplamı, meslek adları ve kodları ile prim ödeme gün sayılarının MPHB ile elektronik ortamda beyan edilmesi MPHB ile yapılacak. Bu kapsamda; Vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunda olanlar, bir ay içinde yaptıkları ödemeleri veya tahakkuk ettirdikleri kârlar ve iratlar ile bunlardan kestikleri vergileri,

5510 sayılı Kanun'a göre sigortalıların prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini bildirmekle yükümlü olanlar/işverenler, sigortalıların cari aya ait prime esas kazanç ve hizmet bilgilerini, içeren MPHB'yi elektronik ortamda göndermek zorunda olacak.

MPHB'nin, ertesi ayın 23'üncü günü saat 23.59'a kadar yetkili vergi dairesine elektronik ortamda gönderilmesi gerekecek.

Esasen son derece doğru bir uygulama ile hem bürokrasinin azaltılması ve hem de kayıtdışının önlenmesi mümkün olacak.

Ancak, bu sistemle birlikte ücret gizliliğinin büyük önem taşıdığı çoğu kurumsal şirkette başta muhasebe ve mali işler çalışanları olmak üzere sisteme giriş izni olan herkes ücretleri görme imkanına sahip olacak. Aynı şifreyle hem KDV beyannamesi, hem kurumlar vergisi beyannamesi, hem MPHB verilecek.
Bu nedenle Maliye Bakanlığı'nın buna ilişkin olarak ya MPHB için ayrı bir şifre üretmesi, ya da bir başka sistemle (örneğin ücretlerin görüntülenememesi vb.) ücretlerin gizliliğinin sağlanması gerekiyor. Aksi halde 1 Ocak'ta büyük sorunlar yaşanacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)