BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemUçak doluluk oranlarında artış sürüyor ----

Uçak doluluk oranlarında artış sürüyor

Uçak doluluk oranlarında artış sürüyor
05 Eylül 2023 - 01:05 www.finansgundem.com

Uçak doluluk oranları yüksek bilet fiyatlarına artış göstererek yüzde 82,4 ile pandemi öncesi seviyelere ulaştı.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği 2023 yılının ilk yarısına ilişkin havacılık sektörünün görünümüne göre Ücretli Yolcu Kilometre (RPK) cinsinden ölçülen yolcu trafiği, 2023 yılının ikinci çeyreğinde yıllık bazda yüzde 40,5 artış göstererek koltuk kapasitesinin biraz üzerinde bir artış gösterdi ve sektör genelinde hava yolculuğuna yönelik güçlü talebin devam ettiğinin sinyalini verdi.

2024 yılında küresel havacılık sektörünün yolcu talebinde 2019 yılı tam seviyesine ulaşması bekleniyor. Sektör düzeyinde doluluk oranı ikinci çeyrekte yüzde 82,4 ile yaklaşık 2019'un ikinci çeyreğindeki seviyeyi yakaladı.Sektör genelinde doluluk oranlarındaki iyileşme, hem hava yolculuğuna olan talebin hem de havayolu şirketlerinin operasyonlarının daha karlı olduğunun olumlu bir göstergesi olarak görülüyor.

İç hatlarda Çin etkisi

Ana yurt içi pazarların sergilediği güçlü performanstan ve yolcu akışlarının bu yılın başından bu yana artmaya devam ettiği ve şu anda pandemi öncesi seviyeleri aştığı Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki güçlü toparlanmadan kaynaklı olarak küresel olarak yurt içi yolcu trafiği ikinci çeyrekte tam iyileşme göstererek 2019 yılının ikinci çeyreğindeki seviyelerin yüzde 4,5 üzerinde gerçekleşti

İkinci çeyrekte, Avrupa ile Kuzey Amerika ve Avrupa ile Orta Doğu arasındaki yolcu akışı, pandemi öncesi seviyelerini sırasıyla yüzde 5,9 ve yüzde 2,1 oranında aştı. Avrupa içindeki uluslararası trafik, 2019'un ikinci çeyreğine eşit olacak şekilde tamamen eski durumuna getirildi.

Toplam yolcu sayısı 2024'te eski seviyelerine dönecek

Toplam Premium yolcu sayısı 2019 seviyelerinin yüzde 8,1 altındayken, Ekonomi bu bazda yüzde 12,7 eksikle daha da geride kaldı. Orta Doğu ve Güney Amerika merkezli hava yolları dışında çoğu bölgede benzer bir gelişme yaşandı.IATA’ya göre İş seyahatlerinin pandemi öncesi modellere dönüp dönmeyeceği henüz belli olmasa da Premium trafiğinin güçlü bir şekilde toparlanması, sektör için memnuniyet verici bir gelişme. Toparlanma sırasında uluslararası bilet satışlarını geride bırakan yurt içi satışlar artan bilet fiyatlarına rağmen talebin dirençli kalmaya devam ettiğini gösteriyor.

Küresel havacılık endüstrisi için kısa vadeli görünüm büyük ölçüde değişmeden kalırken, toplam yolcu sayısının 2024'ün başında 2019 seviyelerine dönmesi ve 2040'a kadar iki katına çıkması bekleniyor.

Yolcu gelirlerinde yüzde 90 artış beklentisi

Genel olarak 2023 yılı için toplam havacılık gelirinin, yüzde 9,7 oranında hızlı bir büyüme göstererek, covid öncesi seviyenin yaklaşık yüzde 96'sına ulaşması bekleniyor. Bunun sonucunda yolcu gelirinin 2019 yılı seviyesinin yüzde 90'ı civarında olan 546 milyar ABD dolarına yükseleceği hesaplanıyor. Kargo gelirlerinin de 140 milyar ABD doları düzeyinde kalacağı tahmin ediliyor. Kargo gelirinin 2019'a göre hala yüzde 40 civarında daha yüksek olması ve toplam havayolu gelirinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturması bekleniyor. (Dünya)

Uçak biletlerinde tavan fiyat yükseltildi

 

'Havayolu krizi' tüm ülkeyi sardı!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)