BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTUSKON'dan ticaret zirvesi----

TUSKON'dan ticaret zirvesi

TUSKON'dan ticaret zirvesi
20 Kasım 2013 - 03:12 www.finansgundem.com

144 ülkeden 1343 işadamının katılacağı zirve 21 Kasım'da. TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Dünya Ticaret Köprüleri ile yeni pazarlar keşfediyoruz" dedi

YAKLAŞIK 7 yıl önce “Dış Ticaret Köprüsü” adı altında toplantılar düzenlemeye başlayan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (TUSKON) 19’uncu ticaret zirvesine hazırlanıyor. 21 Kasım’da başlayacak olan Dünyü Ticaret Köprüsü’ne 144 ülkeden 1343 işadamı katılacak. Hürriyet'te yer alan Jale Özgentürk imzalı haberde, TUSKON Başkanı Rızanur Meral'in açıklamaları yer aldı. Bugüne kadar yapılan zirveleri ve oluşan ticaret hacmini değerlendiren Rızanur Meral, “140 bin şirketi temsil eden 55 bin üyemiz bulunuyor. 1990’larda Anadolu’nun farklı illerinde kurulan işadamı örgütleri 2005’te bir federasyon çatısı altında buluştu ve bugün ‘Dünya Ticaret Köprü’leriyle yeni pazarları keşfetmeye başladık” dedi.

İLK KÖPRÜ 2006’DA KURULDU

Türkiye’nin Afrika’ya ihracatının üçe katlanmasında çok önemli gördüğü bu toplantıların geçmişini anlatan Meral, şu bilgileri verdi: “TUSKON kurulurken diğer iş dünyası örgütlerinden farklı olması için farklı pazarları seçtik. İlk zirve 2006’da Türkiye-Afrika Dış Ticaret köprüsü olarak yapıldı. Bu zirvelerde milyar dolarlık ticaret hacmi oluştu. Daha sonra sayısı 18’e ulaşan bu toplantıları Dünya Ticaret Köprüsü olarak organize etmeye başladık.

900 TERCÜMAN ÇALIŞACAK

İlk yıllarda getirecek işadamı bulamıyorduk. Birçok ülkede elçiliğimiz yoktu. Bugün kurulan bağlantılarla artan ticaret hacmi ile işadamları yoğun ilgi gösteriyor. Bölgesel toplantıları sektörel hale getirdik. Gıda konusunda düzenlediğimiz toplantıya katılanların yüzde 44’ü yine Afrika’dan olacak. 22 dilde 900 tercüman çalışacak. 25 bin iş görüşmesi olacak.”

DERSHANE OLMASAYDI ODTÜ'DE OKUYAMAZDIM

Türkiye’de 2,5 milyar dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olduğu belirtilen dershanelere yönelik düzenlemeye de tepki gösteren TUSKON Başkanı Rızanur Meral, “Dershanelerin kapatılması için hiçbir teknik gerekçe şu ana kadar yok. Ben Diyarbakır’dan geldim, Ankara’da Büyük Dershane’ye gittim. Dershane olmasa ODTÜ’ye giremezdim. Cizre’den, Bismil’den benim gibi birçok örnek var. Fakir halkın çocuklarını iyi bir üniversiteye gönderebilmesi için elinden gelen bu. Dershanelerin sadece yüzde 25’i bizim camianın üyeleri. Yüzde 75 camia dışında” dedi.
Meral, “Türkiye’de 4 bin dershane var. Bunların ancak yüzde 20’si özel üniversiteye dönüşebilir. Özel okul fiyatları 15-40 bin lira arasında” dedi.

AFRİKA PAZARI KÂRLI AMA RİSKLİ

TUSKON’un bugüne kadar gerçekleşen 18 toplantısına katılanların yüzde 44’ ü Afrika’dan, yüzde 16’sı Asya Pasifik’ten, yüzde 20’si Avrasya’dan, yüzde 13’ü Avrupa’dan, yüzde 3.3’ü Latin Amerika ve yüzde 3’ü de Ortadoğu’dan gelen işadamı ve işkadınlarından oluşuyor. Meral, Afrika pazarının karlılık açısından iyi olmasına rağmen çok riskli olduğunu lojistik sorunları azaldıkça, ihracatın da artacağını vurguluyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)