BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye’yi yeni bir sıçrama bekliyor----

Türkiye’yi yeni bir sıçrama bekliyor

Türkiye’yi yeni bir sıçrama bekliyor
13 Nisan 2013 - 17:22 www.finansgundem.com

Yapılanları yeterli görmeyen kim? Önümüzdeki 10 yıla dönük beklentiler neler?


 

 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda gelir, demokrasi ve teknolojide yeni bir sıçrama daha yapması gerektiğini söyledi.  Ergün, Boğaziçi Yöneticiler Vakfı’nın (BVY) düzenlediği “Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu” (IBPF 2013) programında, insanların günlük hayatta yeni, farklı ve özgün bir şeyler tecrübe etmeye ihtiyaç duyduğunu söyledi. Yeniliklere ihtiyaç olduğunu ifade eden Bakan Ergün, “düğün dernek hep bir örnek” sözünün de, hayatın sıkıcılığını, yeni bir şeye rastlanılmadığını vurgulamak için söylendiğini ifade ederek, “Oysa, farklılığı olan kişiler ve topluluk hikayeleri, herkesin dikkatini çekiyor” dedi. 
“TANSU ÇİLLER’İN ‘ULUSAL DİNAMİK DENGE MODELİ’ YÜRÜMEDİ”
Konuşmasında eski başbakan Tansu Çiller ve ortaya koyduğu denge modelinden de bahseden Bakan Ergün, “Tansu Çiller, başbakanlığa geldi. ‘Ulusal Dinamik Denge Modeli’ diye bir model ortaya koydu. Türkiye'nin karmaşık ekonomik modellerini bilimsel bir yaklaşımla ele alacağı vurgusuyla göreve başladı. Ancak, model 1994 yılında büyük bir krizle sonuçlandı. Muhtemelen iki değişkeni değil, çok daha fazla değişkeni bir arada değerlendiren bir modeldi. Ancak, yürümedi. Neden? Onun tahmininden çok daha fazla değişken vardı. Onun için. Onun tahmin ettiğinden çok daha fazla siyaset ve ekonomi üzerinde etki vardı” dedi. Ergün, teorik modeller ile pratik hayat arasında çok önemli farkların olduğunun yaşarken görüldüğünü kaydetti. 
Türkiye açısından büyük, genç ve dinamik nüfusun bir büyük bir fırsat olduğunun görülmesi gerektiğinin altını çizen Ergün, bu büyük nüfusun, sadece iç pazar olarak değil, aynı zamanda gelecekte büyük liderler ve girişimciler çıkarılması anlamında da değerli bir nüfus olduğunu vurguladı. Bunları okumanın, önemli olduğunu ifade eden Bakan Ergün, “Okumasını bilirseniz, bunları görürsünüz. Nasıl okuduğumuz önemli. Bizim yeter ki soran, sorgulayan, ezberlerden kurtulan, retoriğin büyüsüne hemen kapılmayan bir neslimiz olsun. Kendisine iki seçenek sunulduğunda, bir üçüncü seçeneği var sayan gençlerimiz olsun. Mesela bor madeni… Bakınca kendisini gösteriyor. Ya da ham petrol. Farklı bir şey. İsterseniz beğenmezsiniz. Kirli bir şey olarak da görebilirsiniz. Ancak, başka bir gözle bakarsanız içinden çok muhteşem şeyler çıktığını da görebilirsiniz. Nereden baktığınıza bağlı. O yüzden bakış açımızı mutlaka revize etmemiz lazım” diye konuştu. 
“TARİHİ ADIM ATAN TÜRKİYE”
Ergün, Türkiye'nin büyük fırsatlara sahip olduğunu, bugün halen devam eden küresel krize karşı en iyi tepkiyi verdiğini ve en iyi direnci gösterdiğini, artık çıtayı yükselten bir Türkiye'nin ortaya çıktığını ve milli gelir düzeyinde orta noktayı yakaladığını söyledi. Türkiye’nin şimdi sıçrama yapması ve ve yüksek gelir düzeyinin yakalanması gerektiğinin altını çizen Bakan Ergün, şunları söyledi: 
“Önümüzdeki 10 yılda önemli hedeflerimiz demokraside, gelirde ve teknolojide sıçrama yapmak. Bugün Türkiye, yeni, sivil ve demokratik bir anayasanın peşinden koşan, 30 yıldan fazla bir zamandır boğuştuğu terör sorununu çözmek için tarihi adımlar atan bir Türkiye haline geldi. Yani Türkiye'nin son 10 yılının hikayesinin özeti budur. Bir ülke 10 yılda bu sıçramayı gösterebiliyorsa, o zaman özgün ve iyi yönetimden bahsederken, Türkiye'nin bu hikayesini anmamak haksızlık olur. Kötü beceriksiz bir aşçı, en iyi malzemeden bile önünüze lapa gibi bir yemek koyar, çünkü beceriksizdir. Ancak, öyle becerikli insanlar var ki onun becerisi sayesinde malzeme az da olsa size mükemmel bir sofra hazırlayabilir. İşte bu beceri ayrı bir maharettir. O beceriye sahip insanların sayısını artırmamız gerekiyor. Mazeretlerden bahsetmek dünya da hemen herkesin yapabildiği işlerdendir.” 
“550 BİN TL HİBE DESTEĞİ VERİYORUZ” 
Ülkenin geleceğine ve gençlerin umutlarına sahip çıkmak adına, yeni bir teknolojisi olan ve bunu ticari bir ürüne dönüştürme çabasında bulunan gençlere, girişimcilere destek verdiklerini hatırlatan Bakan Ergün, her yıl 500 gence şirket kurulduğunu, teknoparkta ise yerlerin tahsis edilerek, 100 bin TL’lik hibe desteği verildiğini kaydetti. Yeni bir destek programı daha oluşturduklarını söyleyen Bakan Ergün, “Prototipi ortaya çıkıp, artık ürüne dönüşme safhasına geldiğinde 550 bin TL’lik ilave bir destek daha veriyoruz, o da hibe” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)