BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemKorona aşısını üreten şirket itiraf etti: Yan etkilere neden olabilir!----

Korona aşısını üreten şirket itiraf etti: Yan etkilere neden olabilir!

Korona aşısını üreten şirket itiraf etti: Yan etkilere neden olabilir!
29 Nisan 2024 - 10:23 www.finansgundem.com

Kovid-19 salgınına karşı geliştirilen aşılarla ilgili dikkat çekici bir gelişme yaşandı. AstraZeneca, ürettikleri Kovid-19 aşısının nadir de olsa yan etkilere neden olabileceğini ilk kez resmen kabul etti.

2019'un son haftalarında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa bir süre içinde küresel bir salgın halini alan corona virüsüne karşı geliştirilen aşılardan birinin üreticisi ilk kez yan etkiler konusunda resmi makamlara net bir açıklama yaptı.

İngiltere'de Oxford Üniversitesi ortaklığıyla Kovid-19 aşısı yapan AstraZeneca, aşının sebep olduğu ölüm ve ağır yaralanmalar sebebiyle açılan davada mahkemeye yanıt verdi.

AstraZeneca, geliştirilen Kovid-19 aşısının nadiren de olsa yan etkiler yaratabileceğini ilk kez duyurdu.

AstraZeneca, mahkeme belgelerinde ilk kez korona virüsü aşısının nadir görülen bir yan etkiye neden olabileceğini kabul ederek, milyonlarca dolarlık bir yasal cezanın önünü açabilecek bir hamle yaptı.

İlaç şirketi, Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği aşının düzinelerce vakada ölüm ve ciddi yaralanmalara neden olduğu iddiasıyla toplu bir davada yargılanıyor.

Avukatlar, aşının az sayıda aile üzerinde yıkıcı etkisi olan bir yan etki yarattığını savunuyor.

İlk dava geçen yıl, Nisan 2021'de aşıyı olduktan sonra çalışmasını engelleyen bir kan pıhtısı ve beyin kanaması yaşadıktan sonra kalıcı bir beyin hasarı oluşan iki çocuk babası Jamie Scott tarafından açıldı.

AstraZeneca iddiaları kabul etmezken Şubat ayında Yüksek Mahkeme'ye sunduğu yasal bir belgede Kovid aşısının “çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceğini” kabul etti. Bahsi geçen TTS, insanlarda kan pıhtılaşmasına ve düşük trombosit sayısına neden olan bir rahatsızlık.

51 DAVA AÇILDI

Şirkete yönelik 51 ayrı dava açılırken davacılar şirketten 100 milyon sterlin değerinde tazminatlar talep ediyor. AstraZeneca'nın belirli davalarda aşının yan etkileri kabul etmesi halinde ödeme yapmak zorunda kalacağı belirtilirken ülkenin çok okunan gazetelerinden Daily Telegraph, İngiliz hükümeti şirketin yasal masraflarını karşılama taahhüdünde bulunduğunu aktardı.

Mayıs 2023'te gönderilen bir yanıt mektubunda AstraZeneca, Bay Scott'un avukatlarına “TTS'nin genel düzeyde aşıdan kaynaklandığını kabul etmiyoruz” ifadesini kullandı. Ancak Şubat ayında Yüksek Mahkeme'ye sunulan yasal belgede AstraZeneca, “AZ aşısının çok nadir durumlarda TTS'ye neden olabileceği kabul edilmektedir. Nedensel mekanizma bilinmemektedir" denildi.

Davacı Scott'ın eşi Kate Scott, Telegraph'a, "Tıp dünyası uzun zamandır bunun aşıdan kaynaklandığını kabul ediyor. Sadece AstraZeneca Jamie'nin durumunun aşıdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını sorguladı. Bu itirafın gelmesi üç yıl sürdü. Bu bir ilerlemedir, ancak onlardan ve hükümetten daha fazlasını görmek istiyoruz. İşlerin daha hızlı ilerlemesinin zamanı geldi. Bizim bir özre ihtiyacımız var ve ailemiz ve etkilenen diğer aileler için adil bir tazminat almaya hakkımız var. Gerçekler bizim tarafımızda ve biz vazgeçmeyeceğiz" dedi.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA GELDİ

AstraZeneca yaptığı açıklamada ise, “Sevdiklerini kaybeden ya da sağlık sorunları bildiren herkese başsağlığı diliyoruz. Hasta güvenliği en yüksek önceliğimizdir ve düzenleyici makamlar aşılar da dahil olmak üzere tüm ilaçların güvenli kullanımını sağlamak için açık ve katı standartlara sahiptir. AstraZeneca-Oxford aşısının kabul edilebilir bir güvenlik profiline sahip olduğu klinik deneyler ve gerçek dünya verilerinden elde edilen kanıtlarla sürekli olarak kanıtlanmıştır ve dünyanın dört bir yanındaki düzenleyici kurumlar sürekli olarak aşılamanın faydalarının son derece nadir görülen potansiyel yan etkilerin risklerinden daha ağır bastığını belirtmektedir" ifadelerine yer verdi. (Sözcü)

Konut ve taşıt kredisi kullanımında büyük düşüş

 

Virüs vücudunda mutasyon geçirdi: 613 gün süren Kovid mücadelesi!

 

BioNTech'in kârı Kovid aşısı satışlarındaki düşüşle geriledi

 

Araştırma: Kalp krizi ve pıhtının sebebi Kovid aşıları mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)