BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'nin ürettiği Kovid-19 ilacı ruhsatlandırma aşamasında ----

Türkiye'nin ürettiği Kovid-19 ilacı ruhsatlandırma aşamasında

Türkiye'nin ürettiği Kovid-19 ilacı ruhsatlandırma aşamasında
12 Haziran 2020 - 09:19 www.finansgundem.com

Varank, “Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı ürettik. Ruhsatlandırma aşamasına gelmesi hem mutluluk hem gurur verici. Ruhsatlandırma aşamasından sonra tedavide kullanılması ve ihraç edilmesi planlanıyor” dedi.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Türk ilim insanları tarafından geliştirilen Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi görücüye çıktı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç işbirliğiyle, korona virüs tedavisinde kullanılan ve etkin sonuçlar veren Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkentin koordinasyonunda 32 kişilik ekip tarafından 40 gün gibi kısa bir sürede üretildi. Sentezlenip ruhsatlandırma aşamasına gelen yerli sentez ilacın ilk numunesi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varanka sunuldu.

Türk hekimlerinin korona virüsün tedavisinde çok başarılı şekilde kullandığı Favipiravir ilacının yerli sentezini Türk bilim insanlarının geliştirdiğini ifade eden Varank, “Yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı üretmiş olduk. Bunun ruhsatlandırma aşaması var. Sağlık Bakanımız, kabine toplantısında bu ilaçların hemen ruhsatlandırılması ile ilgili talimat verdiğini de söyledi. Süreçler hızlı şekilde tamamlandığında, kendi sentezimizle geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz kendi ilacımızı hem Türkiye’de kullanabileceğiz hem de ihraç edebileceğiz” dedi.

Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altındaki bütün projelerden netice almayı beklediklerini ifade eden Bakan Varank, temel araştırmalar tamamlandığında bu projelerin klinik çalışmalara ihtiyaç duyanlarını Sağlık Bakanlığına teslim edeceklerini belirtti.

BU KADAR ÇABUK OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORDUM

İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel, sanayi üniversite iş birliği ile yerli ilaç geliştirme projesini hayata geçirdiklerini, yaklaşık 5-6 hafta önce çalışmalara başladıklarını belirterek, “İnanın ben de bu kadar çabuk olabileceğini düşünmüyordum ama milli bir seferberlikle herkes birbirine kenetlendi. Takım ruhuyla bunu başardık.” diye konuştu. Güzel, sentezi yapılan Favipiravir ilacının ateşi daha yeni çıkmış hastalarda bile etkin tedavisinin görüldüğünü kaydederek, Dünyada tedavide öne çıkmış 3-4 ilaç var. Etkili olduğunu bildiğimiz bir ilaç” dedi.

TÜBİTAK DESTEĞİ BİZE GÜÇ VERDİ

Atabay Kimya Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Atabay Taşkent de 40 yıldır ilaç hammaddesi ürettiklerini belirterek, “Korona virüsüne karşı etkili olabilecek ilaçların sentezine ivedilikle Medipol Üniversitesinden Mustafa Güzel Hocamız ile işbirliği başladık. Endüstriyel hammadde sentezi altyapımız, bitmiş ürün üretim altyapımız sayesinde hocamızla çalışmaya çok hızlı başladık. TÜBİTAK desteği bize güç verdi, bizi hızlandırdı” dedi.

Yerli sentez Favipiravir ilacının ruhsatlandırma aşamasının tamamlanması sonrasında, tedavide kullanılması ve ihraç edilmesi planlanıyor.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mahmut B.12 Haziran 2020 23:00

    uretmeye kalk bakalım, sahte maske, sahte tulum  diyerek  yapılanları biliyoruz. 

  • Mahmut B.12 Haziran 2020 22:55

    MEDİPOLDENDEN, DAMATTAN BAŞKA URETECEK YOK MU DİYORUM,ADAM KALMIŞ JAPONYA DİYOR,BEN NİYE MEDİPOL, NİYE DAMAT DİYE SORUYORUM.ASIL BUNUN YANITINI ARA....NİYE  ....

  • anlayış yoksunları12 Haziran 2020 21:51

    sizin aklınıza mum diksinler.. yandaş ya da muhalif, önemli olan burada üretilmesii japonya'dan ithal etmek daha mı mantıklı? beyin yoksunları.. muhalifler de üretsinler, ürettiler de ellerinden alan mı oldu? bir yığın ilaç fabrikası var, üretselerdi o zaman, neyi beklediler?

  • sssssssass12 Haziran 2020 18:23

     (6) 

  • Mahmut B.12 Haziran 2020 14:00

    Mesela,  damadın urettiği solunum cihazından damadın firması ne kadar kazanıyor.Bunları açıklamadan inandırıcı olamazsınız.Haa aklıma gelmişken,  maske ve  tulum imalatındaki  sahte maske baskınları neydi...Niye   yasaklar konuldu, baskınlar yapıldıAcaba maske ve tulum imalatı ve satışında hangi yandaş  ve yandaş firmalar nasıl yaptı  bir bilsek....acaba, şoyle saglam bir muhalefet olsa da bunları araştırsa ve sorsa  Vatandaş da ogrense...Araştırmacı muhalefet  yetkilisi yok mu?

  • Mahmut B.12 Haziran 2020 13:59

    İlaç  Favipiravir  ilacının  yerli senteziymiş, bu sentezi Medipol"den başka yapacak universite, yok mu.Olamaz cunku  , Medipol  Fahrettin Kocanın....Ohh ne  guzel, Yerli solunum cihazı, damatta, yerli sentez Favipiravir, saglık bakanında,  ohh oh,,, ballı kaymak...Aklımızla, yerli milli  diye alay ediyorlar...Tam yandaş  hikayesi...Bunun  ruhsatı nasıl, ticari ilişkileri nasıl. kimse bana Medipolun bu işteki kazancını soylemeden, inandırıcı olamaz.Varank efendi asıl bu ilişkileri anlatsın da ogrenelim.

  • CAN12 Haziran 2020 10:08

    MERAK EDİYOM MEDİPOL HASTANESİ KİMİN LÜTFEN ACIKLAYIN  

  • Kaptan12 Haziran 2020 15:43

    Sen kendini çok zeki falan mı zannediyorsun? Trol