BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Türkiye'nin cari dengesi iyi durumda'----

'Türkiye'nin cari dengesi iyi durumda'

'Türkiye'nin cari dengesi iyi durumda'
14 Şubat 2013 - 11:44 www.finansgundem.com

Financial Times gazetesi, Türkiye'nin cari açığının iyileşme yolunda olduğunu yazdı

Türkiye’nin cari işlemler açığında geçen yıl sağlanan iyileşme yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times, 2011 yılında “kontrol dışı” gibi görülen açığın geçen yıl keskin biçimde düşmesini “etkileyici” olarak değerlendirdiği analizinde devam eden açık finansmanı sorununa işarete ederek “Türkiye’nin cari açığı daha iyi durumda … şimdilik” sözlerini de kullandı.
Ekonomi gazetesi Financial Times, Türkiye’nin cari açığının GSYH’ya oranının yüzde 10’dan yüzde 6’ya gerilediğine dikkat çekerken Aralık açığının da piyasa beklentilerinin altında gerçekleştiğini de belirtti.
“DÜŞÜŞ ETKİLEYİCİ ÖZELLİKLİ BİR YIL GİBİ KISA BİR SÜREDE”
TC Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı’nın açıktaki keskin düşüşün ekonomiyi yeniden dengelemedeki başarılarının bir işareti olduğunu söylediklerini de anlatan gazete, “Düşüş kuşkusuz ki etkileyici, özellikle bir yıl gibi kısa bir süre içinde sağlanması. Ancak birçok analist, iç talep canlanırsa açığın bu yıl içerisinde yeniden genişlemesini bekliyorlar” diye yazdı.
“ALTIN İHRACATI AYNI TEMPODA DEVAM ETMEZ”
İngiliz gazetesi, 2012’de ihracatta sağlanan yüzde 13.1’lik artışın önemli ölçüde İran’a altın satışlarından kaynaklandığını savunduğu analizinde bu ticaretin artık ABD’nin yaptırımlarının hedef olduğu için geçen yıldaki tempoda sürmesinin beklenilmeyeceğini savundu.
Ekonomistlerin ayrıca ekonomideki canlanmanın yavaş olmasından duydukları endişeyi, “yumuşak inişlerin” kolay gerçekleşmediğinin yeni bir kanıt olarak değerlendiren gazete, böyle bir durumun cari açığı açısından kötü bir haber olmasa da genel olarak olumlu karşılanmayacağı yorumunu yaptı.
“CARİ AÇIĞIN FİNANSMANI KAYGILANDIRIYOR”
FT, “Kaygılandıran diğer bir konu da var” dedikten sonra Türkiye’nin cari açığının finansmanı meselesine değinirken de şunları yazdı:
“Burada haberler çok iyi değil. 2011 yılında Türkiye’de 16 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım oldu ve Türk grupları yurt dışında 2.3 milyar dolarlık yatırım yaptılar. 2012 yılında bu rakamlar sırasıyla 12.3 milyar ve 4 milyar dolar oldu.”
Böylece net uluslararası doğrudan yatırımların 2011 yılına göre yüzde 40 azaldığını vurgulayan gazete, bu durumda cari açığın yüzde 80’ının porföy girişleri ile finanse edilmesi gerektiğini vurgulayarak şu uyarı yapı:
“Bu, Batı’daki mevcut, olağanüstü gevşek para politikaları döneminde yakın bir kaygı oluşturmaz. Ancak, bu devamlı bir yapısal sorundur ve potansiyel bir kırılganlık noktasıdır.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)