BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye'de test edildi onaylandı... ----

Türkiye'de test edildi onaylandı...

Türkiye'de test edildi onaylandı...
12 Ağustos 2013 - 14:36 www.finansgundem.com

Sanofi Türkiye ekibinin desteklediği ‘Okulda Diyabet Eğitim Programı’ örnek oluyor. Program Hindistan ve Brezilya'da pilot olarak uygulanacak...

Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği'nin işbirliğiyle, Sanofi Grubu Türkiye’nin desteğiyle hayata geçirilen “Okulda Diyabet Eğitim Programı” Sanofi Global’e örnek oldu. Türkiye’de bir ilk olan “Okulda Diyabet Eğitim Programı”’nın Sanofi ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) işbirliğinde Hindistan, Brezilya gibi ülkelerde de hayata geçirilmesi planlanıyor.
Daha çok çocuklarda görülen Tip 1 diyabet konusunda okullarda farkındalık yaratmak amacıyla 3 yıldır yürütülen ‘Okulda Diyabet Programı’na katkıda bulunan ve okullarının diyabetli çocukların ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmesini sağlayan 10 öğretmen için Sanofi Paris merkezinde sertifika töreni düzenlendi. 
Brezilya ve Hindistan'da pilot olarak uygulanacak
Sanofi Paris merkez ofiste Sanofi Grubu Global Sosyal Sorumluluk Departmanı Başkanı Gilles Lhernould ve Sanofi Türkiye Kurumsal İşler ve İletişim Direktörü Aysun Hatipoğlu’nun ev sahipliğinde ve proje koordinatörlüğünü yürüten Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi Murat Gülşen’in katılımıyla düzenlenen toplantıda, ‘Okulda Diyabet Eğitim Programı’ örnek bir toplumsal sorumluluk programı olarak incelendi.
Sanofi Grubu Sosyal Sorumluluk Departmanı Başkanı Gilles Lhernould, Okulda Diyabet Eğitim Programı’nın kendileri için sıra dışı bir başarı öyküsü olduğunu vurguladı ve şöyle devam etti:
“Diyabetli çocukların hayat kalitelerini yükseltmek için özverili öğretmenlerin de desteğiyle Türkiye’de başarıyla hayata geçirilen Okulda Diyabet Eğitim Programı'nın başarısı ülke sınırlarını aşmış durumda. Bugün dünyanın çeşitli ülkelerinde diyabetli çocukların okullara kayıtları yapılmıyor, arkadaşları tarafından dışlanıyor ve okula gönderilmiyor veya ileriki yaşlarda evlendirilmiyorlar. Bu güzel projenin yakın zamanda Brezilya, Hindistan gibi ülkelerde pilot uygulamasının hazırlıkları içindeyiz. Hayalimiz, bu projenin dünyanın tüm ülkelerinde benzer şekilde uygulanmasıdır.” 

Türkiye’de 7,5 milyon öğrenciye ulaştı
Okulda Diyabet Eğitim Programı’nın sonuçlarının paylaşıldığı Paris’teki toplantıda söz alan Proje Koordinatörü Prof. Şükrü Hatun şöyle konuştu:
“Ülkemizde 15-20 bin civarında Tip 1 diyabetli çocuk var. Bu hastalıkla ilgili hem farkındalık az hem de diyabet tanısı konan çocuklar okullarda pek çok zorluklarla karşılaşabiliyorlar. Bu proje ile ülkemizin farklı yerlerinde diyabet tanısı alan çocukların ellerinden tutan, onların ve ailelerinin yaşamlarında şefkat ve yardımseverlik davranışları ile kalıcı etkiler bırakan bu öğretmenlerimize çok şey borçluyuz. Türkiye’nin ihtiyacı olan şey bu tip projelerin sürdürülebilirliği. Sanofi Paris’ten çok güzel fikirlerle ayrılıyoruz. Bundan sonraki hedefimiz, her okula bir hemşire için çalışmak, okullarda diyabet ve obezite ile mücadeleye yeni bir enerji ile devam etmek olacak.”
Türkiye’de 2010’da Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği işbirliği ve Sanofi Türkiye desteğiyle hayata geçirilen program kapsamında bugüne dek ülke çapında 25 bin okulda, 7.5 milyon öğrenciye, 586 bin öğretmene ve 582 bin veliye ulaşıldı, birebir eğitimler verildi, 52 endokrinoloji merkezinden diyabet tanısı konan öğrencilerin öğretmenlerine mektuplar gönderildi. 
Öğretmeninin dikkati hayatını kurtardı
Sanofi Paris merkez ofisteki toplantıya, Okulda Diyabet Programı’na emek veren ve jüri tarafından seçilen 9 öğretmen de katılarak kendi hikayelerini paylaştılar. Nevşehir’den H. Avni İncekara Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Meryem Lokmacı, yaz tatilinden çok zayıflamış halde dönen öğrencisinin, çok yemek yeme, çok su içme, çok idrara çıkma, ağız kuruluğu gibi problemlerinden şüphelenerek öğrenciyi hekime yönlendirmiş. Hikayenin gerisini Lokmacı şöyle anlattı:
“Öğrenciye tip 1 diyabet teşhisi kondu ve insülüne başlandı. Sınıf öğretmenimiz Mahbup Yalçın, öğrencinin sınıf arkadaşlarını diyabet, diyabetle yaşam, hipoglisemi durumunda yapılacak ilk müdahale konusunda bilgilendirdi. Ardından öğrencinin kaldığı yatılı okul ortamı diyabetli öğrencinin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlendi.”
Projenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafındaki temsilcisi Murat Gülşen de bu gibi değerli projelerin çoğalması gerektiğini belirterek şu konuşmayı yaptı:
“Okulda Diyabet Eğitim Programı'na yurt çapında tüm öğretmenlerimiz gönülden destek verdiler, vermeye de devam ediyorlar. Muğla’nın uzak bir köyünde ailesinin okuldan almak istediği öğrencisinin bütün sorumluluklarını yüklenerek okula devamını sağlayan, kendi çocuğu diyabet olunca bir ildeki öğretmenlerin tümüne eğitim vermek için hayatını değiştiren, diyabetli olduğu için spor derslerinden uzak duran öğrencisini okul takımına katılmaya ikna eden ve onun bir yıl sonra takım kaptanı olmasını sağlayan bu kahraman öğretmenlerimize çok şey borçluyuz. Kendilerine çok teşekkür ederiz.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)