BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye sabit saatte AB'ye örnek oldu----

Türkiye sabit saatte AB'ye örnek oldu

Türkiye sabit saatte AB'ye örnek oldu
05 Eylül 2018 - 06:38 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği de yaz saati uygulamasının kalıcı olmasına karar verdi. AB'nin kararını değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, “Aklın yolu bir. Sabit saat uygulamasına 2016’da geçen Türkiye, AB’ye de örnek oldu" dedi

Avrupa Birliği (AB), faydası sürekli tartışma konusu olan yaz ve kış saati uygulamasından vazgeçeceğini artık tüm yıl boyunca geçerli olmak üzere yaz saati uygulayacaklarını açıkladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Aklın yolu bir. Sabit saat uygulamasına 2016’da geçen Türkiye, AB’ye de örnek oldu. AB’nin yapmış olduğu anket ve analizler sabit saat uygulamasını (tüm yıl boyunca yaz saati uygulamasını) teyit ediyor” dedi.

ANKET YAPILDI

AB Komisyonu kıta genelinde 4.6 milyon Avrupalının görüşüne başvurarak yaz saati uygulamasını kalıcı hale getirmeyi gündeme getirdi. Yaklaşık 6 hafta süren anketin ardından yüzde 80’den fazlası Türkiye’de uygulanan kalıcı yaz saatinden yana oyunu kullandı. Böylece her 5 Avrupalıdan 4’ü ‘sabit saat’ uygulamasını tercih etti. Konu üye ülkeler ve parlamento tarafından onaylanıp yasalaşmasıyla devreye girecek.

Bakan Dönmez, Türkiye’nin öncü olduğu saat uygulamasında, Avrupa Birliği Komisyonu’nun da benzer gerekçeler ile konuyu gündemine aldığını belirterek, “Temmuz ayında yapılan ankette yüzde 80 üzerinde yaz saati uygulamasının yıl boyu sabit olarak kalması, kış saatine geçiş uygulamasının kaldırılması talebi ile komisyon gündemine alındı. Sürecin sosyal, ekonomik ve psikolojik taraflarını düşündüğümüzde Türkiye’nin son iki yılda kat ettiği mesafe bizler için önemli bir tecrübe oldu. Ayrıca, Türkiye’deki sabit saat uygulaması AB’nin de almış olduğu bu karara referans oldu” dedi. Gün ışığından azami derecede faydalanma fikri özellikle sanayi devrimi ile gündeme geldi. İlk kış ve yaz saati geçişi uygulaması ise Birinci Dünya savaşı yıllarında (1916) Almanya’da başladı, İkinci Dünya savaşı yıllarından itibaren ise uygulama her yıl belirlenen aylarda geçişler yapılmak suretiyle kalıcı hale getirildi.

64 SAAT AYDINLIK

Dönmez, uygulama dönemi sonuçları ile ilgili analizlerden elde edilen avantajları şöyle sıraladı:

1- 08.30-17.30 mesai saatleri içerisinde 81 il Türkiye geneli kişi başı 64 saat, toplamda 6 bin 161 saat daha fazla aydınlıktan yararlandı.

2- 17.00-18.00 saatlerindeki elektrik tüketiminin azaldığı, 08.00’de arttığı ancak pik saatlerdeki azalışın daha yüksek olduğu ve net bir tasarruf sağladığı, şebeke iletim sistemi açısından ortalama bin 879 megavatsaatlık bir hareket kabiliyeti oluşturduğu, diğer bir ifadeyle maliyeti iki milyar dolar olan 2 bin megavatlık ilave enerji santrali ihtiyacını ortadan kaldırdı.

3- Türkiye’nin artan güneş enerjisi santralları ile bu santrallardan gün ışığında yapılan üretimin mesai saatleri ve elektrik tüketim profili ile uyumunun arttığı tecrübe edildi.

4- Konut ve hizmet sektöründeki elektrik tüketiminde tasarruf sağladığı görüldü. (Hürriyet / Neşe Karanfil)

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Durmuş05 Eylül 2018 09:22

    Haberde ufak bir yanlışlık var. AB'liler yaz saatinde değil, kış saatinde kalacak. Sebebi de insan psikolojisini bozuyor olması imiş. Bizim psikolojimiz önemli değil zaten.