BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye dünyanın 5’inci büyük altın piyasası----

Türkiye dünyanın 5’inci büyük altın piyasası

Türkiye dünyanın 5’inci büyük altın piyasası
18 Ağustos 2023 - 07:57 www.finansgundem.com

Dünya Altın Konseyi, Türkiye’deki alımların dünya altın piyasasını şekillendirdiğini, Türkiye’nin dünyanın en büyük beşinci altın piyasası olduğunu vurguladı.

Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) verileri, Türkiye’nin özellikle para politikasında dünyadan ayrıştığı 2021 yılından bu yana küresel altın piyasasında önemli oyunculardan biri olarak öne çıktığına işaret ediyor.

2020’den bu yana dünyada altın külçe ve sikke alımlarının neredeyse 10’da birini Türkiye gerçekleştirdi. Ekonomim'den Evrim Küçük'ün haberine göre, Dünya Bankası özellikle bu yılın ikinci çeyreğinde talep patlaması yaşanan Türkiye’nin küresel altın akışını önemli ölçüde etkilediğini bildirdi.

Dünya Altın Konseyi, Türkiye’deki alımların dünya altın piyasasını şekillendirdiğini belirtti. Konsey’in Avrupa ve Asya Pazar Stratejisti John Reade tarafından bu hafta yayınlanan makalede, Türkiye'nin dünyanın en büyük beşinci altın piyasası olduğu külçe ve madeni para talebi, merkez bankası altın varlıkları ve OTC akışlarının tüm yıl boyunca Türkiye'den önemli ölçüde etkilendiği belirtildi.

Analizde verilen bilgiye göre 2020'nin başından bu yana Türkiye'deki külçe ve madeni para talebi, küresel toplamın ortalama yüzde 9'unu oluşturdu. 2010 ile 2020 arasındaki yüzde 4'lük pay, 2020’den bu yana iki katından fazla seviyeye yükseldi. Bu yılın ikinci çeyreğinde bu eğilim çok güçlü hale geldi. Külçe ve madeni para talebi beş kat artarak ilk yarı talebini 98 tona yükseltti. Türkiye'nin altın ithalatı ocak-temmuz döneminde yıllık yüzde 217'lik sert artışla 69,8 tondan 221,2 tona yükseldi. İthalatın parasal büyüklüğü 19.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de yılın ilk yarısında iç piyasada 19.7 tonluk mücevher, 98.1 tonluk sikke ve külçe olarak altın alımı oldu.

Türkiye’de atın talebindeki son artışın köklerinin 2021'e uzandığını belirten Dünya Altın Konseyi şu yorumu yaptı:

“Talep artış ekonomik politika değişikliğine dayanıyor. O yıl Türkiye ‘geleneksel olmayan' para politikasını denemeye başlayınca gayrimenkul, yeni ve kullanılmış binek araçlar, dayanıklı tüketim malları ve altında güçlü bir talep artışı meydana geldi.”

 

700 milyar lirayı altına yatırdık

 

TCMB rezervleri 116 milyarı aştı

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ero18 Ağustos 2023 11:41

    Kuyumcu kuyumcu dolaşırsın altını bozdurma için ya paraları yoktur yada değerinin altında fiyatlama ile alırlar fiziki birikim sıfırdır zarardan başka yazmaz

  • Mert18 Ağustos 2023 09:21

    İlgisi yok ülkedekilerin hepsi fason üretim işçilik sıfır kalitesiz biriktirdiğin altın bile geçersiz kuyumcu ya almıyor yada değerinin altında bunlarda karışım var diyerek hurda fiyatına alıyor