BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürkiye bankacılığı önünde iki büyük tehlike!----

Türkiye bankacılığı önünde iki büyük tehlike!

Türkiye bankacılığı önünde iki büyük tehlike!
13 Temmuz 2016 - 09:25 www.finansgundem.com

Türkiye bankacılık sektörü, terör olayları ve düşük enerji fiyatlarının oluşturduğu tehlikeyle karşı karşıya

Türkiye'de yaşanan terör olayları ve enerji fiyatlarındaki düşüş, bankacılık sektörü için tehlikeli bir karışım oluşturuyor.

Bloomberg'ün Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan (BDDK) derlediği verilere göre ödemede gecikmenin üç ayı aştığı krediler, Mayıs ayında yüzde 33 artış kaydederek beş yılın zirvesine tırmandı. Takipteki kredilere dahil olmak olmanın eşiğinde bulunan krediler 2016 yılının ilk çeyreğinde ikiye katlanırken iflas koruma başvuruları yüzde 63 yükseldi.

Toplam kurumsal borçlanmanın yüzde 13'ünü oluşturan turizm ve enerji şirketlerinin kredileri, Ankara ve İstanbul'da gerçekleştirilen bombalı terör saldırılarının ziyaretçileri caydırması ve düşen enerji fiyatlarından dolayı enerji şirketlerinin birleşme ve satın almaların sık yaşandığı dönemde aldıkları kredileri geri ödeme konusunda zorluk yaşamaları nedeniyle, en korunmasız borçlar arasında bulunuyor.

İstanbul merkezli araştırma şirketi Integras bankacılık analisti Ercan Uysal, “Takipteki kredilerin artma ihtimali oldukça yüksek. Türkiye bankaları, karlılıklarının önemli ölçüde olumsuz etkilenecek olmasına karşın, olası bir kredi şokunu karşılayabilecek genişlikte sermaye tamponuna sahipler” dedi.

Dört yıldan uzun bir süreden bu yana görülen en güçlü çeyreklik büyümenin ardından ekonominin yavaşlamasıyla birlikte varlık kalitesinde bozulma oldu. BGC Partners'a göre büyümenin düşük kalması, yerel paranın değer kaybı nedeniyle inşaat sektöründen perakendecilere kadar baskı yaratacağı gibi bankaların karlarına da olumsuz yansıyabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yorum13 Temmuz 2016 18:51

    bankaların son 1 yıldır sattığı tüm krediler artı şu anda avukata intikal etmiş krediler artı 0-90 gün arası gecikmede olan krediler artı gecikmeye düştüğü için ek kredi verilerek yüzdürülen kredileri toplayın.. bence en az toplam kredilerin yüzde otuzu !!