BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürkiye 93 ülkeye tohum ihraç ediyor----

Türkiye 93 ülkeye tohum ihraç ediyor

Türkiye 93 ülkeye tohum ihraç ediyor
28 Aralık 2021 - 12:29 www.finansgundem.com

Tohum sektörü, üretimini son 20 yılda 8 kat artırdı. 93 ülkeye tohum ihraç eden Türkiye, geçen yıl 190 milyon dolar gelir elde etti.

Geçen yılın rakamlarına göre tohum ihracatı 190 milyon dolar, ithalatı ise 170 milyon dolar civarında gerçekleşti. Türkiye, bu alanda ihracat fazlası verir hale geldi.

Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği (TYAB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Üyesi olan Hacı Ömer Güler, tohum sektörünün üretimini son 20 yılda 8 kat artırdığını söyledi.

Sektörün sürekli gelişme kaydettiğini belirten Güler, "Tohumda 93 ülkeye ihracat yapan ülke haline geldik. Bugün bütün bitkisel ürünleri de içine katarsanız ithalatı karşılamada yüzde 80-85'lere kadar geldik" dedi.

Bunun yeterli olmadığını vurgulayan Güler, özellikle patates, ayçiçek, mısır ve pancarda eksikliklerin bulunduğunu açıkladı.

"Yerli tohumda yüzlerce çeşit geliştirildi"

Yoğun çalışma yürütüldüğüne değinen Güler, "20 yılda lig atlayan Türkiye tohumculuk sektörü, çok kısa zamanda da ithalatı karşılamada yüzde 100'e ulaşacaktır" diye konuştu.

Devletin gerekli desteği verdiğini, özel sektörün de dinamik bir yapıya sahip olduğunu anlatan Güler, yerli tohumda yüzlerce çeşit geliştirildiğine dikkat çekti:

"Gelecekte, susuzlukla, verim kayıplarıyla karşı karşıyayız. Buna yönelik önlemler şimdiden alınmaya başlandı. Gerek devlet enstitülerinde gerekse özel sektörde ciddi tescil çalışmaları var."

"Türkiye tohumda hiçbir ülkeye bağlı değil"

Üretimi artırıcı, kırsalı güçlendirici, gençleri kırsala özendirici politikalar üzerinde çalışmak gerektiğini vurgulayan Güler, şöyle devam etti:

"Eskiden hep derlerdi, 'İsrail tohumuna bağlıyız' yok öyle bir şey. İsrail tohumunun ithalattaki payı yüzde 4. Yani 12 milyon dolar civarında. 170 milyon doların içerisinde 12 milyon doları konuşuyorlar. Hiçbir ülkeye bağımlılığımız söz konusu değil."

TCMB’den piyasaya 100 milyar TL

 

Ankara’da toplu ulaşıma zam yapıldı

 

Fiyatlar yüzde 50 düşecek: 2. el araç için tarih verildi!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)