BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTürk mağazaları dünya caddelerinde----

Türk mağazaları dünya caddelerinde

Türk mağazaları dünya caddelerinde
13 Mart 2015 - 04:06 www.finansgundem.com

Hazır giyimden mobilyaya kadar pek çok farklı alanda dünyaya açılan Türk markaları bugün 90 ülkede 2 bin 951 mağaza ile faaliyette

Amerika’dan Irak’a, Gürcistan’dan Çin’e, Hindistan’dan İran’a kadar 90 ülkeye yayılan Türk markaları bu ülkelerde 2 bin 951 mağazaya ulaştı. Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) verilerine göre 2015’te bu rakam 3 bin 750’yeçıkacak. Mağazaların yüzde 75’ini hazır giyim markaları oluştururken, en çok mağaza Rusya’da yer alıyor. Rusya’yı Ukrayna, Kazakistan ve Azerbaycan izliyor. Mağaza sayısının hızla arttığı ülkelerin başında ise Amerika geliyor.

BÜYÜK MARKA YÜRÜYÜŞÜ

BMD Başkanı Sami Kariyo, her yıl Türkiye ortalamasının birkaç kat üzerinde büyüyen organize perakendenin yeni rotasının çizdiklerini belirterek, Türkiye’nin gelecek 10 yılda “büyük marka yürüyüşüne” tanıklık edeceğini söyledi. Sami Kariyo, “Marka ekonomisi ve Türkiye’nin markalı ekonomiye dönüşümü stratejisi bizim açımızdan vazgeçilmez. Türkiye’nin ekonomik olarak daha da güçlenmesinin ana koşulunun markalı üretim ve markalı ihracat olduğuna inanıyoruz. Bugün 84 BMD markasının 90 ülkede 2 bin 951 satış noktası bulunuyor. Marka ekonomisinin gereklerinden biri olarak, İstanbul’un modanın ve markaların merkezi olması, aynı zamanda da bir alışveriş destinasyonuna dönüşmesi sürecinde İstanbul Shopping Fest etkinliğine büyük önem veriyoruz” dedi.

Kur baskısı sıkıntı yaratıyor

BMD Başkanı Sami Kariyo, öncelikli gündem maddelerinden bir diğerinin ise sık sık karşılaştıkları kur baskısı olduğunu belirterek “Bu husus, markaların önündeki en büyük tehditler arasında yer alıyor” dedi. Kariyo, kurların ciddi bir maliyet baskısı yarattığını, karlılığı sürdürebilir kılmakta zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Sami Kariyo, markaların büyümelerinin ve rekabette güçlü biçimde yer almalarının önkoşullarından birinin maliyetlerini kesin ve gerçekçi biçimde hesaplayarak, daha büyük yatırımlara, daha yüksek istihdama ve tüketiciye daha avantajlı fiyatlar sunmaya olanak yaratacak bir yapıya kavuşmaları olduğunu aktardı.

Hangi ülkelerde  mağaza var
Ülke Mağaza sayısı

-----------------------
ABD 131
Abhazya 3
Arnavutluk 26
Avustralya 9
Avusturya 4
Azerbaycan 149
Bahreyn 7
Belçika 17
Beyaz Rusya 29
Birleşik Arap Emirlikleri 36
Bosna-Hersek 12
Bulgaristan 41
Cezayir 16
Çek Cumhuriyeti 7
Çin 11
Yurtdışındaki mağazaların  sektörel dağılımı
Sektör Oran (%) 
----------------
Hazır giyim 75
Mobilya-ev tekstili 12
Ayakkabı 8
Mücevher 2
Diğer 3
250
2014’te yurtdışında açılan yeni mağaza sayısı
3.2 milyar $
BMD üyelerinin 2014 ihracatı
3 bin 750
2015 sonu yurtdışındaki mağaza sayısı hedefi
75 milyar $
Türkiye’de gıda dışı modern perakende cirosu
55 bin
BMD üyelerinin yurtiçi mağaza sayısı
2 bin 951
BMD üyelerinin yurtdışı mağaza sayısı
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)