BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTüketici haklarında devrim geliyor ----

Tüketici haklarında devrim geliyor

Tüketici haklarında devrim geliyor
15 Ağustos 2012 - 12:15 www.finansgundem.com

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarında reform niteliğinde değişikliklere gidiyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarında reform niteliğinde değişikliklere gidiyor. 54 maddelik tüketici yasa tasarısıyla, kredi kartı ve hesap işletim ücreti gibi adeta soyguna dönüşen banka uygulamaları tarih olacak. Bankalar artık 'borcu yoktur yazısı ücreti' gibi taleplerde bulunamayacak.
Tasarının yasalaşmasıyla, firmalar inşaata başlamadan ücret alamayacak, ayıplı mal 30 günde değişecek, ithal ürünlerde Türkçe menü olacak, abonelik iptalleri kolaylaşacak. Taslaktaki en önemli yaptırımlardan biri de senenin 12 ayı indirim kampanyası yapan firmalara gelecek
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarında devrim yapmak için kolları sıvadı . Yeni Tüketici Kanunu'nu taslağını hazırlayan bakanlık, bankacılık faaliyetlerinden konut satışlarına, ayıplı malların iadesinden, elektronik aletlerin kullanım diline kadar birçok alanda tüketici lehine düzenlemeler getiriyor.
AB standartları ile yenilenen Türk Ticaret ve Borçlar Kanunu'na uyum için hazırlanan 54 maddelik tasarıda, en önemli düzenleme ise kredi kartı aidatlarının kaldırılması oldu. Bankaların kredi kartı yıllık ücreti, dosya parası, hesap işletim bedeli gibi müşterisinden aldığı toplam 31 kalem ücret yeni tasarıyla kaldırılacak.
KREDİYE SİGORTA KALKIYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul Double Tree By Hilton Otel'de düzenlediği iftarda, gazete ve TV yöneticilerine yıl sonunda yürürlüğe girecek yeni Tüketici Kanunu ile getirilen düzenlemeleri anlattı. Yazıcı 1996 yılında çıkarılan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un AB ile yürütülen müzakerelerde 'Tüketicinin ve Sağlığın Korunması Faslı' çerçevesinde yeniden ele alındığını söyledi.
Bakan Yazıcı sektörde faaliyet gösteren 48 bankanın hesap işletim ücreti, kart parası gibi kalemleri kar kapısı gördüğünü, bu durumun önüne geçileceğini söyledi. Bankalara, kredi sözleşmesi imzalamadan en az 1 gün önce müşteriye şartlar hakkında yazılı olarak bilgilendirme zorunluluğu getirdiklerini söyleyen Yazıcı, 'Tüketici 14 günde herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden kredi sözleşmesinden cayma hakkına sahip olacak' dedi. Yazıcı, kredi verirken 'sigorta yaptırma' şartının da kaldırılacağını söyledi.
Bakan Yazıcı'nın dün akşam gazetecilerle biraraya geldiği iftarda açıkladığı 54 maddelik Tüketici Kanun taslağı ile tüketicilerden kredi kartı üyelik, hesap işletim, dosya, ipotek fek ücreti gibi isimler altında 31 kalemde alınan bedellerin kaldırılmasını öngörüyor.
Bu maddelerin kaldırılması için pazarlık yapılıyor
1 Kredi kartı yıllık aidat ücreti
2 Hesap işletim ücreti
3 İşlemsizlik ücreti
4 Dosya masrafı
5 Komisyon ücreti
6 Hayat sigortası ücreti
7 Sigorta bedelleri
8 Katkı payı
9 Ekspertiz ücreti
10 İpotek tesis ücreti
11 İpotek fek ücreti
12 İlave peşin komisyon
13 Havale ücretleri
14 EFT ücretleri
15 İnternet Şubelerinden Yurt İçi/ Yurt Dışı Bankalara yapılan döviz transfer ücretleri
16 ATM Nakit çekim masrafı
17 Bakiye Görüntüleme ücreti
18 Mevzuat Araştırma ücreti (Genel Müdürlüğe İntikal Eden)
19 Dekont ücreti
20 Ekstre ücreti
21 Telefon, Faks ve Posta ücretleri
22 SMS-E-posta ücretleri
23 Menkul Kıymet Şifre Gönderim işlemi
24 Menkul Kıymet Bakım ücreti
25 Rehin, Haciz Kaldırma ücreti
26 Nakit Avans Komisyonu
27 Müşterinin Diğer Şubedeki Döviz Tevdiat Hesabından Para Çekmesi
28 Asıl Kart Bedeli / Ek Kart bedeli
29 Harcama Vaadi İhlal ücreti
30 Arşivden belge çıkarma ücreti
31 Kredi Kartı Borcu yoktur yazısı alma ücreti

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)