BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTrump'tan Amerikalılara aşı güvencesi----

Trump'tan Amerikalılara aşı güvencesi

Trump'tan  Amerikalılara aşı güvencesi
09 Aralık 2020 - 07:02 www.finansgundem.com

ABD Başkanı, Kovid-19 aşısının üçüncü ülkelere yardım dağıtımından önce Amerikalılara aşı yapılacağıyla ilgili kararname imzaladı


Beyaz Saray’da “Aşı Zirvesi” düzenleyen Başkan Trump, ABD’de üretilen ve hükümetin tedarik ettiği tüm aşıların, başka ülkelere yardım amaçlı verilmeden önce ülke içinde dağıtımını güvence altına alan bir kararnameye imza attı.

İmza töreninden önce konuşan Trump, gerekirse olağanüstü durumlarda başvurulan “Savunma İmalat Yasası”nı devreye sokabileceğine, ama buna şimdilik gerek görmediğine dikkat çekti.

Trump’ın aşı geliştirme ve dağıtım sürecinde Amerikalılar’a öncelik verilmesini amaçladığı başkanlık kararnamesini tam olarak yürürlüğe koyacak bir mekanizma bulunmuyor. Bununla birlikte Başkan’ın 1950 tarihli Savunma İmalat Yasası’nı gündeme getirmiş olmasının özellikle altı çiziliyor.

“Savunma İmalat Yasası’nı devreye sokabilirim”

Özel sektörden katkı alınması ve hükümete gerekli teçhizatın üretimini hızlandırma imkanı veren Savunma İmalat Yasası’nın çok etkili bir yasa olduğuna işaret eden Trump, geçmişte de bu yasayı başarılı bir şekilde kullandıklarını belirtti. Trump, Corona virüsü salgınıyla mücadelenin ilk haftalarında da bu konuyu gündeme getirmişti.

Kore Savaşı dönemine uzanan yasa federal hükümete, ulusal bir güvenlik krizi sırasında ihtiyaç duyulan teçhizat ve ürünleri sanayi sektöründen süratle tedarik edebilme yetkisi tanıyor.

İdaresi 2017’de doğal afet ve krizlere bakan Federal Acil Durum Yönetimi Dairesi’ne (FEMA) devredilen yasaya göre, ABD başkanı, işletmeler ve şirketlerden, gereken teçhizat ve hizmetlere öncelik vermelerini isteyebiliyor. Başkan ayrıca, sanayi sektörüne kritik önem taşıyan teçhizat ve ürünlerin üretimi ve tedarikini hızlandırmak için teşvikler sağlayabiliyor.

Aşı zirvesi ve başkanlık kararnamesi, Corona aşısının geliştirilme ve dağıtım sürecini hızlandırmayı amaçlıyor ancak bu süreçte, seçimleri kaybeden Trump yönetiminin siyasi nüfuz kazanma çabası olarak da değerlendiriliyor.

Kasım ayındaki seçimleri kazanan Joe Biden ve yeni ekibi, Beyaz Saray’daki bu zirveye davet edilmedi. Aşı üretimi ve dağıtımını 20 Ocak’tan itibaren göreve resmen başlayacak olan Biden yönetimi devralacak.

Zirveye neden Biden ekibini çağırmadığı sorulan Trump, seçimde yaygın hile yapıldığı iddialarını yineledi, seçimi kaybetmediğini savundu. Trump, “Bir sonraki yönetimin kimde olduğunu göreceğiz. Çekişmeli eyaletlerde biz kazandık ve feci şeyler yaşandı” diyen Trump sözlerini, “Bir sonraki yönetim kimde olursa olsun, bizim yapmayı başardıklarımızdan gerçekten yarar sağlayacak. Umarım bir sonraki yönetim Trump yönetimi olur” şeklinde sürdürdü.

Zirvenin başlangıcında Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Başkanı Anthony Fauci’nin, aşının yıl sonuna yetiştirilebileceği konusunda kuşku duyduğunu belirten video mesajına yer verildi. Başkan Trump’ın son dönemde görüş ayrılıkları içine düştüğü Fauci, seçilmiş Başkan Biden’ın baş sağlık danışmanı olarak görev yapacak. (amerikaninsesi.com)

Biden'dan 100 gün içinde 100 milyon doz aşı sözü

 

ABD, Pfizer aşısının kullanımına onay verdi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)