BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTorba Yasa hizmet sektörü için milattır----

Torba Yasa hizmet sektörü için milattır

Torba Yasa hizmet sektörü için milattır
15 Eylül 2014 - 15:43 www.finansgundem.com

Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Genel Başkanı Necmeddin Şimşek Torba Yasa ile yürürlüğe giren yeni düzenlemeleri “Hizmet sektörü için bir milat” dedi

Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Genel Başkanı Necmeddin Şimşek Torba Yasa ile yürürlüğe giren yeni düzenlemeleri “Hizmet sektörü için bir milat” olarak değerlendirdi.
Kamu İhale Kanunu'nun 62. maddesinde yapılan değişiklikle kamu ihalelerinde kıdem tazminatının bir maliyet unsuru olarak kabul edilmesinin bir haksızlığı ortadan kaldırdığını dile getiren Şimşek “Kıdem tazminatı haksız olarak alt işverenlerin üzerine yıkılıyor, uzun ve yorucu davalarla çalışanların kıdem tazminatına ulaşması engelleniyor ve nihayetinde yine kamuya ağır bir bedel olarak geri dönüyordu. Şimdi binlerce çalışan kıdem tazminatına doğrudan ulaşabilecek” dedi.

Hizmet Sektörü İşveren Sendikası Başkanı Necmeddin Şimşek, kıdem tazminatı belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla hizmet sektöründe yer alan alt işveren şirketlerin değerlerini artıracağını hatırlattı ve şunları kaydetti:

“Alt işverenlerin karşısına ne zaman çıkacağı belli olmayan bu belirsiz maliyet unsuru ortadan kalktığı için şirketler tazminat yükü nedeniyle batmaktan kurtulacak, daha uzun ömürlü hale gelecekler. Şirket birleşmeleri ve satın almalar kolaylaşacak, şirketlerin değerleri önemli ölçüde artacak. Hizmet sektöründe kurumsallaşmanın önü açılacak ve küresel oyuncuların Türkiye'ye olan ilgisi artacak. Ancak daha önemlisi Türkiye'deki hizmet sektörü şirketleri bu kurumsallaşmayla birlikte çevre ülkelerde, Ortadoğu ve Afrika'da giderek küresel ölçekte hizmet üretmeye başlayacaklar. Hizmet sektörünün tıpkı turizm gibi 'bacasız bir sanayii' olarak ülke ekonomisine olan katkısını hep birlikte göreceğiz.”

Maliyet değil kalite önemli olmalı

Şimşek kamudaki toplu sözleşmelerin belli koşullarla alt işveren çalışanlarına uygulanmasının çalışma barışı ve özlük hakları açısından çok önemli bir kazanım olduğunu da dikkat çekti.

Şimşek kamuda hizmet alımını sadece maliyet ve insan kiralama olarak gören zihniyetin değişmesi gerektiğini de hatırlattı ve “Bürokrasi hizmet alımı kavramını sadece insan kiralama olarak görmemeli. Kamu bürokrasisi ihtiyacı olan hizmeti çok iyi tanımlamalı ve bunu insanların istihdamına yönelik bir ihale biçiminden çıkarıp, hizmetin kalitesine yönelmeli. Çalışanların eğitimi ve kalitesi ihalelerde maliyetten sonra gelen üçüncü, beşinci sıradaki faktörler olmaktan çıkarılmalı” dedi.
İhaleyi sadece en düşük maliyet olarak gören anlayışın Kamu İhale Kurumu'nun ihaleleri merkezden ve yönetmeliklerle planlamaya çalışmasından kaynaklandığını hatırlatan Şimşek “Alt işverenler en düşük maliyet politikası yüzünden hizmet içi eğitim, kurumsallaşma gibi ihtiyaçlara erişemiyor. Bu işgücünü geliştirmediği kadar, şirketlerin kurumsallaşmasını da önlüyor” dedi.
Şimşek, Hizmet Sektörü İşveren Sendikası olarak sektörün problemlerini konunun uzmanlarıyla incelemeyi sürdürdüklerini, geliştirilen çözüm önerilerini muhatabı olan bürokratlar ve siyasilere aktarmayı sürdüreceklerini kaydetti.
Torba Yasa ile getirilen düzenlemelerin hizmet sektörü açısından “bir milat” olduğunu söyleyen Necmeddin Şimşek, “Bu konuda emeği geçen tüm sivil toplum kuruluşlarına, bürokratlara ve hükümete teşekkür ederiz. Siyasi vizyon meselelerin çözümüne yakın. Bürokrasi ve sendikaların da bu noktaya gelmesi gerekiyor” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)