BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTMSF’den ‘ödenmeyen kredi borcu’ açıklaması----

TMSF’den ‘ödenmeyen kredi borcu’ açıklaması

TMSF’den ‘ödenmeyen kredi borcu’ açıklaması
22 Ocak 2014 - 18:11 www.finansgundem.com

Mustafa Sarıgül dahil 9 kişi için “Bankekspres’ten alınan borç ödenmedi’ diyerek mal varlıklarına haciz koyduran TMSF işlemi savundu

    Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Bankekspres kaynaklı kanuni takip sonucunda çıkan haber ve yorumların spekülatif olduğunu açıkladı.

 TMSF tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

    "Kurumumuz tarafından 5411 sayılı kanun kapsamında  Fon’a devredilen bankalardan Bankekspres A.Ş. kaynaklı ödenmemiş kredi borcu nedeniyle başlatılan kanuni takip sonucunda, kamuoyunda irademiz ve isteğimiz dışında çeşitli spekülatif haber ve yorumlar yapılmaktadır.

Bu tarz haber ve yorumların daha ziyade işlemin zamanlaması ile bir kısım borçluların kişisel özellikleri üzerinden yapıldığı görülmektedir. Konunun tam olarak anlaşılması bağlamında daha önceden yaptığımız açıklamayı bir kere daha hatırlatmakla birlikte, kamuoyunun yeterince aydınlanması bakımından  aşağıdaki hususların altının  bir kere daha çizilmesinde yarar olduğu müşahede edilmiştir.

Şöyle ki; söz konusu alacak tahsil işlemine konu, borcu doğuran bilgi ve belgelere ulaşılması konusunda, icrai takibe muhatap 9 kişi içinde yer alan banka hakim ortağının, Kasım 2013 tarihinde Kurumumuza sunmuş olduğu belgelerden yola çıkılarak, gelişen süreçte gerek Kurum  ve gerekse ilgili banka nezdinde 2 aya yakın bir süre yapılan incelemeler sonucunda Ocak 2014 tarihi itibariyle,  1998 yılında 3.500.000-USD tekabül eden miktarda Banka kaynağının  kullanıldığı ve dolanlı yollardan yine banka kaynağı kullanılarak kredi borcunun kapatılmış gibi gösterildiği,  bu şekilde  kredi borcunun  Banka kaynaklarından finanse edilerek kapatılması nedeniyle aslında gerçekte borcun ödenmediği ve banka kaynağının tahsil edilemediği anlaşılmıştır.

Tahsil işlemine başlanılmasını bekletici veya geciktirici herhangi bir hukuki sebebin de bulunmaması nedeniyle, 5411 sayılı Kanun kapsamında, bu kaynağı edinenler ile bu kaynağın edinilmesine neden olanlar Nahit Hayal, Çetin Kırışgil, Mustafa Sarıgül, Oktay Özkan, Fatih Aytekin, Altan Ayanoğlu, Cafer Sait Okray, Korkmaz Yiğit ve Savaş Özcan hakkında Fon Kurulu kararı çerçevesinde alacak tahsil işlemine başlatılmıştır. Kurumun bugüne kadar ki uygulamalarına uygun şekilde, rutin olarak borçlu oldukları tespit edilenlerin malvarlıklarına ihtiyaten haciz tatbik edilmiş ve esas takibe ilişkin yasal süreç de işlemektedir. Konunun cezai boyutuyla ilgili incelemeler ise ayrıca devam etmektedir.

    Hal böyle iken ve tamamen mevzuatın verdiği görev ve yetki kapsamında hareket edilmişken, sanki bugüne kadar banka kaynaklı borçlardan hiç kimse takip edilmiyormuş da ilk defa adı geçen borçlular böyle bir hukuki işleme muhatap oluyormuş gibi bir anlayışla, Kurumumuz haksız bir şekilde bir takım siyasi ve güncel tartışmaların içine çekilmeye çalışılmaktadır. Kurumumuz bugün itibariyle, aradan 16 yıl geçmiş olsa bile elde ettiği belgelere ve bilgilere dayalı olarak kamuoyunda tartışma konusu yapılan iş bu alacak tahsil işleminin haricinde  birçok başka borçlu hakkında da yasal takip işlemini başlatmakta ve sürdürmektedir. Zaten kanun koyucunun Fon alacaklarına ilişkin öngördüğü 20 yıllık zamanaşımı süresi de  bu amaca yöneliktir.

    Kamuoyunun da bildiği üzere TMSF batık bankalardan kaynaklı olarak halkımızın sırtına yüklenmiş olan maliyetin azaltılması konusunda çalışma yapmakla görevli ve yetkilidir. Bu görev ve yetki kaynağını kanunlardan ve ilgili mevzuattan almakta olup, Kurumumuzun yasal olarak özerk yapısı dikkate alındığında, bu görevin ifasında Fon Kurulu alacağı kararlarda bağımsızdır. Yine bilinmektedir ki idarenin her türlü işlemi yargı denetimine açık olup, bugüne kadar bu işlemlere muhatap kişilerin, kanuni haklarını bağımsız yargı mercileri önünde aradıkları veya takibe konu borcu ödeme yolunu seçtikleri gözetildiğinde, söz konusu işleme muhatap kişilerin de aynı şekilde hareket etme hakkına sahip oldukları açıktır."
YORUMLAR (18)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hamido23 Ocak 2014 06:52

    vay zirto vay...

  • Qtahya23 Ocak 2014 02:33

    burdakı bellgeler 2013 te tmsf ye geldıgıne gore belgelerı tmsf ye sunan chp nın genelbaskan aday veya ıstanbul busyuksehır beledıye adayı olması gereken yıllar ca chp ye hızmet etmıs ve bu gorevı bekleyen ve ona görev verılmeyınce bombayı patlatmıştır. ben olsam bende aynısını yapardım

  • tc81haber23 Ocak 2014 00:24

    Ödenmiş gibi gösterilmiş ama ödenmemiş. Kururmsal kurumda işlemler böyle mi yapılır?

  • KARTALY32323 Ocak 2014 00:12

    YAV BU NEKİ..17 ARALIK DA HİSSE SENETLERİNİ ACIĞA SATIP VURGUN YAPMAK İSTEYENLERİN BATIŞINI SEYREDECEĞİZ......

  • VAK VA K VAKKKK.23 Ocak 2014 00:02

    Ötün bakalım ÖRDEKLER AA, KEEE, PEEE, AAA, KEE, PEE, DİYE DİYE ÖTÜN BAKALIM varmı ördek içi DOLAR isteyen varmı bundan sonra ayakkabı kutusu yerine ÖRDEKLERİ göndereceğiz.haydi YALAKALAR iş başa düştü katılmıyorumu karalamaya devam çünki sizlerinde çıkarları var oyüzden TOZ BİLE kondurtmazsınız.

  • reis22 Ocak 2014 22:58

    işn sonuna bakın sandık her şeyi bilir kim yemiş kim götürmüş söyler

  • Amasyali22 Ocak 2014 22:17

    DEniz Baykal in partiden atmakla ne kadar hakli oldugu ortada malesef Kilcdaroglu bu islri bilmiyor CHP oy kaybina ugrar boyle saibeli adaylarla yapsana Zulfu livaneliyi olmaz cunku durust

  • Psikolog22 Ocak 2014 22:07

    Bu megolomandan bir halt olmaz. kendini partisinden ve diğer herseyden üstün gören muhabetleri nekadar boş bir adam olduğunu yansıtıyor zaten.

  • YNG22 Ocak 2014 20:56

    ALMA MAHUMUN ASINI ÇIKAR AHESTE AHESTE Ben kanuni takibe düşen kredi kartlarımı evimi satarak ödedim ama alnım açık bir şeklde dolaşıyorum .Şükür allahıma

  • OSMAN22 Ocak 2014 20:44

    yalancı sahtekarlar yok 2 ay önce müracaat olmuşta yok 16 yıl ile ilgisi yokmuş kim inanır bunlara

  • mustafa22 Ocak 2014 20:19

    Allah diyen soy duktan ssonra sarıgül den ne beklersiniz . Sarıgüile bu işin bitti

  • vvvvv22 Ocak 2014 20:06

    işin içinde muhasebe oyunuyla kirediyi ödemiş gibi göstermek var bu dolandırıcılıga girer durum vahim

  • askenay22 Ocak 2014 19:59

    "e tamam abi yaa ödiycez borcumuzu... boşa mı istanbula aday olduk... borcumuzu ödemek için... sanki istanbul belediye başkanı oldum damı borcumu ödemedim... az bekleyin bi..." :)))

  • özgur22 Ocak 2014 19:35

    sarı gül dü sararan hatta moraran gül oldu...yolsuzluk yaptığını biz değil genel başkanın diyordu........

  • KARTALY32322 Ocak 2014 19:21

    GERCEKLER ORTAYA CIKTIKCA GERCEKTE PARTİLERİ YÖNETEN ÇÜZÜK DEĞLDE İNSANLAR OLDUĞUNU ANALIYOR VE SECİM YAPARKEN PARTİYE DEĞİLDE İNSANLARI SORGULAMAMIZ GEREKTİĞİNİ İYİCE ANLIYORUZ..

  • mehmet22 Ocak 2014 19:19

    hocam sarımı kırmızı kartmı sarıgülün oynadıkları haksız kazanç edinme oyunda banka patronuyla ve sarıgülün ortakları arasında planlanarak şike yapılmış olup haksız kazanç elde edilmiş ve geri ödemeninde şaibeli olmasından dolayı tmsf tarafından sarıgüle sarı kart gösterilmiştir tamamen kural hatası ayrıca banka patronun itirafıylada belgelenmesi sonucu yapılan bu şikenin sahaya yansımasından dolayı tmsf sarıgüle kırmızı kart göstermiş olup tamamen kural hatasıdır

  • HAYDİ SANDIK BAŞINA.22 Ocak 2014 19:05

    akp böyle yaptıkça biz sağ görüşlüler dahada sarıgüle sempati duyuyoruz oylarımız CHP tisine belediyelerde ama genel seçimlerde bakacağız .

  • yusuf atik22 Ocak 2014 18:34

    gayet net olmus