BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL istikrara nasıl kavuşur?----

TL istikrara nasıl kavuşur?

TL istikrara nasıl kavuşur?
24 Kasım 2021 - 06:54 www.finansgundem.com

Commerzbank FX Araştırma Bölüm Başkanı Leuchtmann, "TL’yi istikrara kavuşturmak için muhteşem iyi haberlere gerek yok. Olumsuz haberlerin olmaması yeterli" dedi

Commerzbank FX Araştırma Bölüm Başkanı Ulrich Leuchtmann, temel bir perspektiften bakıldığında, Türkiye’nin modern bir altyapı, iyi eğitimli bir iş gücü, önemli pazarlara yakın bir konum gibi yabancı sermayenin çekici bir destinasyonu olmak için bütün koşulları karşıladığını, ancak TL’deki aşırı oynaklık ve yüksek enflasyonun yabancı yatırımların getiri beklentilerini daha belirsiz hale getirdiğini söyledi.

İstikrar odaklı bir para politikası olmadan Türkiye’nin yabancı sermaye çekmekte zorlanacağını belirten Lechtmann, yabancı yatırımcı için en acil riskin döviz kuru riski olduğunu belirtti.

Elif Karaca'nın Dünya'daki haberinde açıklamalarına yer verilen Leuchtmann “Kur riskine rağmen hala Türkiye’deki faizi çekici bulan yabancı yatırımcılar var. Ancak lira zayıflamaya devam ederse bunların da çıkma riski var. TL’yi istikrara kavuşturmak için muhteşem iyi haberlere gerek yok. Olumsuz haberlerin olmaması yeterli” dedi.

Leuchtmann'a yöneltilen sorular ve verdiği yanıtlar şöyle:

Dünyada pek çok ülkede faiz artırımı gündemdeyken TCMB’nin faiz indirimleri devam etti. Bunun ne gibi etkileri olabilir?

Anladığım kadarıyla Türkiye'deki politikacılar TCMB'nin Faiz oranlarını düşürmek için alanı olduğunu düşünüyor, ancak yapılan bu deney enflasyon açısından zorlu bir seyre neden oldu. Böyle bir enflasyon ancak TCMB'nin inandırıcı bir enflasyonla mücadele taahhüdüyle kırılabilir. TCMB, ancak sıkı para politikasına geçerek ve kamuoyunu böyle bir para politikasına bağlı kalacağına ikna ederek bu itibarı kazanabilir. TCMB ne kadar uzun süre beklerse, hatta faizleri daha da aşağı çekerse enflasyonu kontrol altına almak için o kadar çok yol kat etmesi gerekecek. Bu da Türkiye ekonomisi için olumsuz yan etkiler yaratacaktır. Uluslararası ortam, birçok merkez bankasının faiz artırmış veya artırmak üzere olması TCMB’nin sıkı para politikasının olmayışını daha da tehlikeli hale getiriyor. TL bu yılın en kötü performans gösteren para birimlerinden biri oldu. ABD'de ve dünyanın her yerinde daha yüksek faiz oranlarının beklenmesiyle, yatırımcılar TL riski almaya daha az istekli. Türkiye'deki yüksek enflasyonu kendi kendine çıkarılan bir sorun olarak görüyorum.

TL eylül başından bu yana kabaca değerinin 1/3'ünü kaybetti. Bu kayıplar, TCMB'nin politika faizini %19'dan %15'e kadar indirme kararının doğrudan bir sonucudur. Bu kadar büyük bir düşüş riskler ve belirsizlikler yaratır. Döviz cinsinden yükümlülükleri olan hane halkı, firmalar ve finans kuruluşları, bu yükümlülüklerin TL'deki değer kaybı kadar arttığını gördüler. Bunların bir kısmının ciddi sıkıntı yaşamasından endişeliyim. Döviz cinsi borcu olmayanların bile daha temkinli olmaları gerekiyor ve böyle bir belirsizlik genellikle büyümeye de olumsuz yansır. Bu nedenle Türkiye'nin bu yılın son çeyreğine ilişkin büyüme görünümü konusunda şüphelerim var.

Açıkçası, faiz indirimlerinin arkasındaki mantık nedir merak ediyorum. TCMB, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde faiz indirmenin getireceği sonuçları, lirada ağır kayıp yaratacağını biliyor olmalı. Elbette olumlu etkiler de var. Düşük faiz oranları yatırımları teşvik ediyor, zayıf bir TL ihracatçının rekabet gücünü artırıyor ve ithalatla rekabet eden sektörleri koruyor. Ancak TCMB, hangi etkilerin daha ağır bastığını görmekte güçlük çekiyor. Korkarım pek çok piyasa katılımcısı, TCMB'nin siyasi baskı altında hareket ettiğini ve kendi açıklamalarının fazla bir şey ifade etmediğini düşünüyor. Siyasetin faiz indirim çağrılarının devam ettiği göz önüne alındığında, TCMB'nin açıklamaları ile piyasa katılımcılarını ikna etme gücü çok az olacaktır.

Yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin artması için sağlanması gereken şartlar neler? Seçimlerin daha çok tartışılmaya başlandığı bu günlerde, yabancı yatırımcı ilgisi/iştahı açısından Türkiye piyasalarının görünümünü nasıl değerlendiriyorsunuz?

Temel bir perspektiften bakıldığında, Türkiye modern bir altyapı, iyi eğitimli bir iş gücü, önemli pazarlara yakın bir konum gibi yabancı sermayenin çekici bir destinasyonu olmak için bütün koşulları karşılıyor. Ancak TL’deki aşırı oynaklık ve yüksek enflasyon yabancı yatırımcıların getiri beklentilerini daha belirsiz hale getiriyor. İstikrar odaklı bir para politikası olmadan Türkiye yabancı sermaye çekmekte zorlanacaktır.

Mevcut koşullar dikkate alındığında yatırımcılar için riskler ve fırsatlar nelerdir?

Yabancı yatırımcı için en acil risk kesinlikle döviz kuru riski. Kur riskine rağmen hala Türkiye’deki faizi çekici bulan yabancı yatırımcılar var. Ancak lira zayıflamaya devam ederse bunların da çıkma riski var. Bu gerçekleşirse 2018’dekine benzer şekilde lirada hızlı bir değer kaybı görebiliriz. TL’yi istikrara kavuşturmak için muhteşem iyi haberlere gerek yok. Olumsuz haberlerin olmaması yeterli.

Türkiye'deki kısa ve orta vadeli yatırım ortamına ilişkin beklentileriniz nelerdir?

Küresel koşullar zorlu. Talepte büyük değişimler gördük. Bunun kalıcı olup olmadığını veya talebin yakında pandemi öncesi kalıplara dönüp dönmeyeceğini kimse bilmiyor. Bu nedenle belirsizlikler her zamankinden daha fazla. Bununla birlikte, Türkiye'deki yatırımların kısa vadeli görünümü büyük ölçüde TCMB'nin bundan sonraki kararlarına ve TL kuru üzerindeki etkilere bağlı olacaktır. TL’nin önemli kayıplar görmeye devam etmesi ekonomide önemli negatif etkilere dair endişeyi artırabilir ve bu da yabancı yatırımcının Türkiye’ye duyduğu iştahı azaltabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TürkMücahid25 Kasım 2021 08:24

    bu sitede (chpkktikkofetöşlbgt) karşımı bir zerzevat sürekli yorum yazıyor...metezor,haydari,merthan,doğru,isimsiz vs. vs.) adıyla...İÇİNDEKİ "lgbt" aşkı ile yanıyor, terör sevici...Derdi ülke falan değil !!! Yalağından su içtiği ağalarınba şirin görünmek. SİZİNDE SIRANIZ GELECEK.

  • Metezor24 Kasım 2021 13:24

    Boş laflar TL ancak faizleri arttırır enflansyon üstü reel faiz verirsen değerini korur başka türlü Allah bir değerini arap hamasetleriyle hamasetletiyle koruyamazsın mümkün değil

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU24 Kasım 2021 10:49

    Erken seçim olsa muhalefet kazansa ne yapacak TL hemen yarıyamı indirecek.sonra 6-10 tane yamalıklı bir birinin aynı fikrinde olmayan ABD nin zorlaması ile kurulacak partilerden ne olacak.bunun tek çözümü var.devlet aşırı tasarruf yapacak, dışarıdan gelen otomobil ve lüks alımları azaltarak petrol ve dogal bulup sisteme verir ise işte o zaman yavaş yavaş düzelir ekonomi.diyelim ki muhalefet geldi o zaman HDP ben kürdistan veya eyalet sistemi istiyorum ve Türkiye den ayrılmak daha sonra iran ırak suriye ve Tükiye den toprak istiyorum der ise ne olacak söylermisiniz.

  • TürkMücahid25 Kasım 2021 08:16

    ali haydari..! SENİN GİBİ , LBGT liler yazar bunu ancak..! Fetoş -chpkk, tikko kafalılar... Senin gibilerle ve ağababalarınızla uğraşmak bize farz.

  • Ali haydari24 Kasım 2021 11:49

    Saçmalama doğal gaz petrol falan yok ne bulunması hayal arap palavrası kendin bile inanmıyorsun dışa bagımlısın senden başka birtek gelişmiş ülke varmı ekonomisi bu kadar bozuk birçoğunda enflansyon sıfıra yakın yıllardır ne İranı ne ırakı saçma sapan teorilerin bu rezil arabesk ortadogu palavralarını bırakta ilime bilime cagdaşlıga üretime aydınlığa nasıl yol alırızda gelişmiş ülkeler seviyesine geliriz ona kafa yor ortacag gerisindeki arap milliyetçiliğinin ne insanlığa nede ülkelere bir yararı var hepsi sefalet ve terör içinde bak günümüze

  • acacu24 Kasım 2021 10:21

    TL' de istikrar için bir erken seçim kararı yeterli.

  • Eyyup Sağırkaya24 Kasım 2021 09:36

    TL’yi istikrara kavuşturmak için muhteşem iyi haberlere gerek yok. Olumsuz haberlerin olmaması yeterli”Bunu yabancılar diyor İçimizdekiler değl.İçimiz heki hayınlar olumsuz haber yaymaya devam etsin bunun hesabını halk keser. 

  • Gakko 24 Kasım 2021 07:48

    Karadeniz de akdeniz de ne kadar Petrol doğalgaz varsa açıklayın bitsin, çıkanlarıda dolara endeksli Türk Lirası üzerinden satın bitsin, ayrıca doları rezerv para olmaktan çıkarıp bütün büyük ihaleleri ya TL yada euro üzerinden yapın.

  • Merthan24 Kasım 2021 09:17

    Tamamda paranın değeri sıfır çık dışarı dediğin olursa açlıktan yiyecek tahta bulamazsın dolar Tanrının sopası doğru yolda olmaz isen sana doğruyu gösteren dünyanın egildigi

  • DOĞRU24 Kasım 2021 09:02

    bu kadar aptal olma Türk lirası euro ve diğer bütün para birimleri karşısında değer kaybediyor,dolar olmasa sanki değer kaybetmeyecek? sen  6-7 milyon  göçmen alırsan herşeyin fiyatı uçar ,buna ne gıda nede konut yeter

  • 😡24 Kasım 2021 07:35

    Evet sizlerinde niyeti, yanan aleve benzin dökmek. İktidarda sizlerde susun. Hepimiz ne olduğunu görüyoruz. Ülkeyi farklı milletlerle doldurdunuz. Burayı bataklığa cevirmenizi yüce Mevlam engellesin.😡

  • TürkMücahid25 Kasım 2021 14:00

    (isimsiz soysuZA).......Benim ve tüm müminleri  her daim her işi MEVLAMIZA kalmıştır ! senin bile firavun soylu...

  • İsimsiz24 Kasım 2021 13:27

    Mevlana işin kaldıysa zaten hapı yutmuşsun Allah sana bir akıl vermiş yetmezmi kullan diye benim üzerimden kurban kesip din ticareti yapma diyerek