BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTIR kasasında gitmek de var, VIP uçuş da----

TIR kasasında gitmek de var, VIP uçuş da

TIR kasasında gitmek de var, VIP uçuş da
14 Eylül 2015 - 06:55 www.finansgundem.com

İstanbul Emniyeti'nin verilerinde kaçak göçmenlerle ilgili çarpıcı detaylar yer aldı

Suriyeli mülteci 3 yaşındaki Aylan Kurdi’nin Bodrum’da kıyıya vuran minik bedeniyle dünya gündemine oturan Kaçak göçmenlerin en önemli durağı İstanbul... Musa Kesler'in Milliyet'te yer alan haberine göre Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü, Göçmen Büro Amirliği’nin verileri İstanbul üzerinden yapılan göçmen kaçakçılığının boyutlarını ve perde arkasını ortaya koyuyor. Emniyetin verilerine göre 2015’in ocak ayından itibaren yapılan operasyonlarda toplam 1392 kaçak göçmen, 82 de kaçakçı (organizatör) yakalandı.

Yakalanan göçmenler arasında Suriyeliler ilk sırayı alırken, Afganistan ve İran’dan gelen göçmenler de onları takip ediyor. Göçmenlerin ekonomik durumuna göre farklı yollar kullanan kaçakçılar çocuklar için yüzde 50 indirim yapıyor;  ‘paralı’ müşteriler için ise özel hizmetler de sunuyor...

TIR zulası da var VIP uçuş da

Kaçakçılar çok değişik yol ve yöntemler kullanıyor. Bunlardan bazıları şöyle:
- Kaçak göçmenler Suriye başta olmak üzere, Afganistan, Irak, İran, Pakistan, Bangladeş ve Afrika ülkelerinden geliyor.
-l Sahte pasaport, vize ve kimlikler kullanılarak hudut kapılarından geçmek. Bu yöntem az risk taşıyan ama nispeten pahalı bir yöntem. Pasaportun niteliği ve gidilecek ülkeye göre 10 bin Euro’ya kadar maliyeti var.
- Az riskli yöntemlerden biri de ‘Çift Check İn’ denilen yöntem. Bu yöntemde, ‘yolcu’ önce havalimanından sahte pasaportla veya benzer Avrupa ülkesi pasaportlarıyla vize istemeyen ülkelere gidiyormuş gibi bilet alıyor. Daha sonra pasaport kontrolünden geçtikten sonra yanında bulunan orijinal pasaport ve biletiyle hedeflediği Avrupa ülkesine gidiyor. Bu işlemin maliyeti de 10 bin Euro’ya kadar çıkıyor.
- Riskli ama ucuz yöntem ise yürüyerek, yüzerek veya araçlarla illegal olarak sınır bölgelerinden hedef ülkeye geçmek. Yunanistan ve Bulgaristan’a yapılan geçişler bu şekilde oluyor. Diğer yöntemlere göre çok daha ucuz bir sistem. Ortalama 1000-1500 Euro maliyetle bu ülkelere geçilebiliyor.
- Bir başka riskli ama ucuz yöntem ise sürat motorları, küçük tekneler ile deniz yolu kullanılması. Yunan adalarına kaçışta bu yöntem kullanılıyor. Maliyeti ortalama 1000 Euro, çocuklar için yüzde 50 indirim yapılıyor.
- Benzer bir yöntem ise büyük gemiler. Doğu sınırlarından ülkeye giren göçmenler karayolu ile kıyı şehirlerine getiriliyor. Burada göçmenler teknelere bindirilerek açıkta bekleyen büyük gemilere aktarılıyor. 5 bin Euro’ya kadar ücreti var.
- Bir başka yöntem ise tır, kamyon gibi araçların ‘zula’ tabir edilen bölümlerinde gizlenerek sınırı geçmek. Bu yöntem riskli ve zor şartlarda gerçekleşen bir yöntem. Daha ucuz bir maliyeti olduğu için az parası olanlar tarafından kullanılıyor.

Ödemeler şifreli

- Göçmen kaçakçılarına yapılan ödemeler, kullanılan yol ve yönteme göre değişiyor. Hava ve deniz yolu ile maliyeti yüksek; riski düşük yöntemler için peşin ödeme yapılıyor. Kara ve denizyolu ile yapılan riskli kaçakçılıklarda ise farklı yöntemler uygulanıyor.
- En yaygın yöntemlerden biri ‘kasa’ olarak tabir edilen kişiler üzerinden uygulanıyor. Bu kişiler emlâkçı veya döviz bürosu işletmeleri arasından çıkıyor. Organizatörlerle bağlantılı olan bu kişilere, göçmenler paralarını kendi belirledikleri bir şifre ile birlikte teslim ediyor. Sınırı geçerken veya geçtikten sonra kaçakçıya ‘kasa’ için belirlediği şifreyi veriyor. Kaçakçı da ‘Kasa’ya giderek şifreyi veriyor ve parayı alıyor.
- Eğer göçmen yakalanırsa kaçakçı onu tekrar kaçırmakla yükümlü. Bunun için ekstra para almıyor. Bu nedenle yakalanan göçmenler organizatörlerini ihbar etmiyor.
- ‘Kasa’lar işlemden ortalama yüzde 3 komisyon alıyor. Eğer göçmen ölürse kaçakçı ve kasa göçmenin parasını paylaşıyor.
- Göçmenlerin ödedikleri miktar kullandıkları yönteme göre değişiyor. Ortalama 1000 Euro’dan 15 bin Euro’ya kadar ödeme yapılabiliyor.
- Fiyatlar, kaçakların bırakıldığı noktanın sınıra mesafesine göre değişiyor.

Paralı göçmenlere ‘kapkaç’ hizmeti

- Kaçakçılarının ‘paralı’ müşterileri için kullandıkları en etkili yöntem sahte pasaportlar kullanmak. Bu pasaportları elde etmek için ise farklı yöntemler kullanıyorlar.
- Bu iş için özel olarak ayarladıkları kapkaççılar turistik bölgelerde turistlerin çantalarını sırf pasaportları için çalıyor. Daha sonra bu çalıntı pasaportlar üzerinden kaçakçılık işleri yapılıyor.
- 2015’te yapılan operasyonlarda kaçak göçmenlerde 150 pasaport ele geçirildi. Bu pasaportlardan 30’u kendi ülkelerinden çalıntı olduğu ortaya çıktı. Kalanı ise çeşitli yollardan elde edilen veya satın alınan başkasına ait pasaportlar.
- Bir başka yöntem ise Türkiye’nin vize istemediği ülkelerden gelen turistlerin pasaportlarını satın almak. Bu yöntemde turistler gönüllü olarak pasaportlarını satıyor, konsolosluğa veya polise de ‘kayıp’ ya da ‘çalıntı’ bildirimi yapıyor.   Böylece sadece kimliğini kullanarak ülkesine dönüyor. Sattığı pasaport ise kaçakçıların elinde para kaynağına dönüşüyor.
- Kaçakçılar satın aldıkları pasaportlar üzerinde işlem yapmak yerine, pasaporta talip olan ‘yolcu’ üzerinde işlemler yapıyorlar. Eldeki pasaporta en çok benzeyen müşteri, kuaförde yapılan özel makyaj ile pasaporttaki resme daha da benzetiliyor. Çıkış yaparken pasaport tamamen orijinal olduğu, fotoğraflar da birbirine benzediği için herhangi bir şüphe uyandırmadan uçağa geçiş yapılıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)