BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTHY'den İstanbul Havalimanı'na ortaklık hedefi----

THY'den İstanbul Havalimanı'na ortaklık hedefi

THY'den İstanbul Havalimanı'na ortaklık hedefi
31 Ekim 2018 - 04:28 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Uğur Cebeci, THY'nin 3 hedefini köşesine taşıdı. Cebeci, Sabiha Gökçen'i almaya hazırlanan THY'nin İstanbul Havalimanı'nın yüzde 40 hissesi ve New York'ta terminal ortaklığı için harekete geçtiğini yazdı. İşte Cebeci'nin o yazısı:

Türk Hava Yolları (THY) hedefleri büyüttü. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nı almaya hazırlanan THY’nin 29 Ekim’de açılan İstanbul Havalimanı’nın da yüzde 40 hissesini almak için harekete geçtiği iddia ediliyor. THY’nin son olarak New York JFK Havalimanı’nın 1 numaralı terminalinde ortak olarak yer alabileceği söyleniyor.

1- SABİHA GÖKÇEN’İ SATIN ALIYOR

Yeni havalimanı tam kapasite ile açılıncaya kadar İstanbul’un ikinci büyük havalimanı olan Sabiha Gökçen’i THY alıyor. KAP yani Kamu Aydınlatma Platformu’na henüz bildirilmedi ama sonuç değişmeyecek gibi görünüyor. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi zaten geçen günlerde bir açıklama yapmıştı. Görüşmeler yapılıyordu. Yapımı süren ikinci pist ve yeni ek terminalle kapasitesi 63 milyon yıl/yolcuya kadar yükselecek olan Sabiha Gökçen’in Malezyalı işletmecisinin ne zaman THY’ye devredeceğini bilmiyorum. Ama çok uzak görünmüyor. Bu alım işleminin tamamlanmasından sonra Türk Hava Yolları bu havalimanından uçuşlarını daha da yoğunlaştıracak. Bazı uzun uçuşların da başlayacağı gelen bilgiler arasında Son bir yılda yolcu sayısı yüzde 11 artarak 30 milyona dayanan Sabiha Gökçen Havalimanı Anadolu yakasında ulaşım rahatlığı ile giderek tercihlerin arttığı bir havalimanı haline geliyor.

2- İSTANBUL HAVALİMANI’NA ORTAK MI OLUYOR

Son günlerde hızla yayılan bir söylenti hızla yayılıyor. İddiaya göre THY İstanbul Havalimanı’nın iki ortağı Limak ve MNG hisselerini satın almak için girişimlerde bulunuyor. İki ortağın yüzde 20 hisseleri satın alınarak THY’nin yeni havalimanı ortaklığının yüzde 40’la kesinleşeceği çok konuşuluyor. Ancak taraflardan henüz bir açıklama gelmedi.

3- JFK’YE GÖZ KIRPIYOR

THY’nin de kullandığı New York JFK Havalimanı’nın 1 numaralı terminali yıkılacak. Ama önce şu andaki terminal binasının yanına yeni bir Terminal 1 yapılacak. Daha sonra şimdi kullanılan bina yıkılarak iki yapı birleştirilip daha büyük bir terminal ortaya çıkacak. İlk tahminlere göre maliyeti 12-15 milyar dolar arasında olacak. JFK Terminal 1’in ortakları Air France, Japan Airlines, Korean Air ve Lufthansa. Çok sayıda hava yolunun kullandığı Terminal 1’e THY her gün üç kez geliyor. Burada başka hava yollarının özel yolcu salonlarını kullanıyor. THY özel yolcu salonu yapmak için girişimlerde bulunduğunda Terminal 1’in yeniden inşa edileceği bilgisi ortaya çıktı. Şimdi Türk Hava Yolları’nın da JFK Terminal 1’e ortak olup olamayacağı araştırılıyor. Bu gerçekleşirse çok iyi bir geliri olan Terminal 1’de THY mal sahibi ortak olarak yerini alacak.

HEDEF ÖZEL TERMİNAL

YENİ havalimanı konusunda THY’nin en çok canını sıkan bir özel terminalinin olmaması. Yani THY terminali yok. Var olan terminalde belli Gate’ler (Kapı) ayrılarak bu soruna bir çare bulunuyor. Ama Türk Hava Yolları’nın isteği THY terminalinin ayrı olması. Birçok ülkedeki gibi THY kendi terminalinde çok daha hızlı operasyon yapmayı hedefliyor. İstanbul Havalimanı’nın ilk etabında bu fırsatı kaçıran THY şimdi ikinci fazı tümüyle kapatmayı hedefliyor. Bu yüzden de ortaklık girişimlerine sıcak bakıyor. Yani havalimanının önemli bir ortağı olup hedefine gitmek istiyor. Şirketin parasının olması yeni terminali sahiplenmek için ciddi bir cesaret veriyor. Öte yandan THY yeni havalimanındaki tesislerinin kurulumunu hızla yapıyor. Büyük kısmı 31 Aralık tarihine yetişecek. İkramdan Tekniğe gerçekleşecek yeni yapıların bitirilebilen bölümleri THY’nin operasyonunun hızlandırmasını sağlayacak.

LİMAK'TAN AÇIKLAMA

Bugün Hürriyet Gazetesi’nde Uğur Cebeci’nin köşesinde ‘Türk Hava Yolları’nın (THY), önceki gün hizmete giren İstanbul Havalimanı’nda Limak’a ait olan yüzde 20 hisseyi satın almak üzere görüştüğü’ yönünde bir bilgi yer almaktadır.
Sayın Cebeci yazısında ‘Ancak taraflardan bir açıklama gelmedi’ ifadesini de kullanmaktadır.

Sayın Cebeci maalesef bu yazıyı yazmadan önce şirketimize veya şirketimiz adına yetkili hiç kimseye konu ile ilgili bir soru yöneltmemiştir.

Yine de kamuoyunu doğru bilgilendirmek adına belirtmek isteriz ki; İstanbul Havalimanı’nın yapımını ve işletmesini üstlenen İGA AŞ’deki hisselerimizi satmak yönünde bugüne kadar hiçbir şirket ile bir temas veya görüşmemiz olmamıştır.

Limak olarak Türkiye açısından çok stratejik olduğuna inandığımız böyle önemli bir projede yer almaktan dolayı son derece memnun olduğumuzu ve gurur duyduğumuzu da özellikle vurgulamak isteriz.

Kamuoyunun dedikoduya dayalı bu tür spekülatif haberlere itibar etmemesini özellikle istirham ederiz.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)