BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem Tek Avrupa Pazarı ve Ticaret Politikası----

Tek Avrupa Pazarı ve Ticaret Politikası

 Tek Avrupa Pazarı ve Ticaret Politikası
08 Eylül 2017 - 12:30 www.finansgundem.com

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nde hazırlanan "Tek Avrupa Pazarı ve Ticaret Politikası" dünyaca ünlü Cambridge Üniversitesi tarafından basıldı. Ayça Karaca da yazdığı bölümle dev esere imzasını attı.

FINANSGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

AB ekonomisini Türkiye’de en iyi okuyan isimlerden, Finans Gündem’deki ses getiren yazı ve analizleriyle büyük bir takipçi kazanan Ayça Karaca, bu kez de dev bir esere yazdığı bölümle imzasını attı. “The Single European Market and Trade Policy” (Tek Avrupa Pazarı ve Ticaret Politikası), içeriği ve yazarlarıyla şimdiden finans dünyasında best seller olmaya aday bir kitap.  Olaylara tek bir pencereden değil ‘global gözlük’le bakan Karaca, önemli bir rehber niteliğindeki eserde, ABD, AB, birliğin yaşadığı kriz, Brexit, göç dalgası, Türkiye ekseninde kritik bir konuyu kaleme aldı. Adı da, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı..

İşte Ayça Karaca’nın imzasını attığı bölümün haber özeti…

“The Single European Market and Trade Policy” (Tek Avrupa Pazarı ve Ticaret Politikası) adlı  kitap Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi  Jean Monnet Kürsüsü Başkanı Prof. Angelo Santagostino editörlüğünde dünyanın en önde gelen üniversitelerinden Cambridge Üniversitesi  tarafından Eylül 2017’de basıldı. Kitapta  Finans Gündem’de de yazan  Ayça Karaca “Transatlantic Trade and Investment Partnership-Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı”  (TTIP) başlıklı bölümü kaleme aldı .

Ayça  Karaca’nın yazdığı  bu bölümde   verilen bilgilere göre  göre mal ve hizmet ticaretinde birbirlerinin en büyük ticari partneri olan AB ve ABD arasındaki ekonomik ilişkinin değeri küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYİH) yaklaşık %50’sinden fazlasına   karşılık geliyor. İki büyük gücün ekonomik toplam büyüklüğü ise 2014 itibariyle küresel GSYİH’nın %46’sını oluşturuyor.  Ticaret hacminin yanı sıra bilgi transferinin  ve ekonomik gelişmenin de  paralel bir seyir izlediği bu iki küresel güç arasındaki yoğun ilişki TTIP’nin önerilmesine yol açtı. ABD ve Avrupa arasındaki ticari ve yatırım ilişkilerini en üst seviyeye çıkarmayı amaçlayan TTIP müzakereleri  Başkan Obama’nın girişimiyle Temmuz 2013’te resmen başladı.

Bu kapsamda bölümde TTIP’nin doğuşuna yol açan iki büyük ekonomik güç arasındaki ekonomik ilişkilerin tarihsel gelişim süreci  ele alınıyor. Ayrıca ABD-AB arasındaki ticaret hacminin, yatırımların  ve hizmetler sektörünün büyüklüğü de inceleniyor.

POZİTİF ETKİLER İNCELENİYOR

TTIP iki büyük ekonomik güç arasında kapsamlı bir serbest ticaret anlaşması imzalanması aracılığıyla ticaretin ve yatırımların liberalizasyonunu hedefliyor.   ABD ve AB arasında yatırım ve ticaret alanında engel oluşturan regülatif bariyerlerin zaman içerisinde karşılıklı olarak  kaldırılması yoluyla daha fazla istihdam ve sürdürülebilir büyümenin yaratılmasının amaçlandığı da bu bölümde belirtiliyor.  İki ekonomi arasında gümrük vergilerinin zaman içerisinde kademeli olarak sıfırlanması ve gümrük dışı engellerin (farklı standartlar ve sertifikasyon düzenlemeleri, gümrüklerdeki bürokrasi vs) azaltılması da vurgulanan hedefler arasında yer alıyor. Bu çerçevede, TTIP’nin uygulamaya konulması halinde  iki gücün ticaret hacminde ve ekonomik büyümesinde yaratması beklenen pozitif etkiler de tablo ve grafikler aracılığıyla inceleniyor.

 Ancak TTIP’nin tıpkı diğer serbest ticaret anlaşmaları gibi üçüncü taraflar için ticareti saptırıcı yönde potansiyel olumsuz etkileri bulunabileceği de öngörülüyor. Ekonomisi ABD’den ve AB ülkelerinden yapılan ihracata bağlı ülkelerin bu anlaşmadan daha fazla etkilenmesi bekleniyor. Türkiye 2016 yılı itibariyle AB’nin beşinci büyük ticari partneri konumunda olduğu için TTIP ülkemizin ekonomik çıkarları için hayati bir önem arz ediyor. AB ile olan Gümrük Birliği (GB) gereğince Türkiye, TTIP imzalandığı takdirde ABD üreticilerinin mallarına  pazarını açmak durumunda kalırken, ABD pazarında AB ülkelerinin yaşayacağı serbest rekabet imkanlarından faydalanamıyor.

Bu çerçevede, TTIP’nin yaratabileceği rekabeti engelleyici bu eşitsizliği düzeltmek için Türk tarafı, AB’nin imzaladığı diğer serbest ticaret anlaşmalarının ardından olduğu gibi  ABD nezdinde de bir  serbest ticaret anlaşması girişiminde bulundu. Türkiye’nin TTIP’nin imzalanması durumunda GB Anlaşması dolayısıyla maruz kalabileceği olası negatif etkiler de bu bölümde detaylı olarak ele alınıyor.

GÖRÜŞMELERİN GELECEĞİ ANALİZ MASASINDA

Bu kapsamda, ayrıca TTIP müzakerelerinin başlıca gündem maddeleri ile bu süreçte her iki tarafın kamuoyunda ortaya çıkan tepkiler de kitapta değerlendiriliyor. İngiltere’nin AB’den çekilme kararının (Brexit) TTIP için yaratacağı etki                           -California’nın ABD’den ayrılması ile bir tutuluyor- ve  ABD Başkanlığına Donald Trump’ın seçilmesi sonrası duraklayan görüşmelerin geleceğine  ilişkin analizler de bu bölümde kapsamlı bir şekilde yer alıyor.

“The Single Euroepan Market and Trade Policy” kitabında ayrıca Avrupa Tek Pazarının ve ticaret politikasının kıtanın en önemli ekonomik başarısını oluşturduğu ve küreselleşmenin arttığı dönemde bunun çok değerli bir kazanım olduğu vurgusunda bulunuluyor. Tek Pazar ve izlenen ortak ticaret politikasının büyümenin motoru olduğu ayrıca ekonomileri daha rekabetçi hale getirdiği  vurgulanıyor. Bu iki temel politikanın kişilerin, malların ve hizmetlerin üye ülkeler  arasında ve dünyada  serbest dolaşımına imkan vermesiyle vatandaşlar, işçiler, iş adamları ve tüketiciler için istihdam ve büyüme yaratarak yeni fırsatlar doğurduğunun altı çiziliyor. Kitapta yer alan çeşitli bölümlerle Avrupa entegrasyonunun bu iki temel sacayağı farklı boyutlarıyla kapsamlı olarak inceleniyor.

 Bu kapsamda, kitapta   Tek Pazarın Avrupa’nın Ekonomik Gelişimine Katkısı, AB’de Sanayinin Coğrafik Yoğunlaşmasının Belirleyici Etkenleri, Hizmetler Sektöründe Tek Pazarın Gerçekleştirilmesi, AB’de Turizm Politikası, Kişilerin ve İşgücünün Serbest Dolaşımı, Avrupa Tek Pazarında Network Sanayileri ve AB Türkiye İlişkilerinde Son Durum gibi önemli konu başlıkları  ele alınıyor.

BÜYÜMEYİ CANLANDIRACAK EN VERİMLİ YOL

Bu çerçevede, daha etkin işleyen bir Tek Pazar ticaret politikasının da serbestleşmesine neden oluyor ve ekonomik büyümenin motoru haline geliyor.  Küresel kriz sonrası ekonomik büyümenin yavaşladığı ve işsizliğin arttığı Avrupa’da bu iki temel politikanın daha etkin bir halde uygulanması büyümeyi canlandırmak için en verimli yol olarak görülüyor. Ancak ABD’de  ve AB’de korumacı ve içe dönük ekonomik politikalar büyümeyi ve istihdamı arttırmak için giderek daha fazla kişi tarafından reçete olarak öne sürülürken iki ekonomik güç arasında entegrasyonu arttırmayı hedefleyen TTIP’ye muhalefet artıyor.  Genişleme sürecinin yavaşladığı, İngiltere ile Brexit müzakerelerinin uzlaşmaya varmaktan oldukça uzak göründüğü, Birliğin çözülmesini öneren aşırı sağ muhalefetin güç kazandığı  ve Ortadoğu’dan gelen göç dalgasının önlenmekte zorlandığı bu ortamda entegrasyonu ve ekonomik gelişmeyi arttırıcı ortak ticaret  politikası Birliğin  çıkış noktası  olarak görülüyor.   “The Single European Market and Trade Policy” kitabı da Birliğin sahip olduğu bu en önemli iki değerin daha iyi anlaşılması ve tüm boyutlarıyla kavranması için önemli bir rehber olarak karşımıza çıkıyor.

*Kitaba ilişkin daha ayrıntılı bilgiyi ve satın alma olanağını aşağıdaki linkte bulabilirsiniz

http://www.cambridgescholars.com/the-single-european-market-and-trade-policy

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)