BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB'nin faiz kararı sonrası Kavcıoğlu'ndan ilk toplantı----

TCMB'nin faiz kararı sonrası Kavcıoğlu'ndan ilk toplantı

TCMB'nin faiz kararı sonrası Kavcıoğlu'ndan ilk toplantı
27 Ekim 2021 - 20:42 www.finansgundem.com

TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, sürpriz faiz kararı sonrası ekonomistler ve basın mensuplarıyla ilk kez bir araya gelecek

Piyasalarda gözler yarın açıklanacak yılın son enflasyon raporuna ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun açıklamalarına çevrildi.

Dünya'da yer alan habere göre, TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, IV. Enflasyon Raporu sunumu çerçevesinde saat 10:00'da bilgilendirme toplantısı düzenleyecek. 

Sunumda; enflasyon ve çıktı açığı tahmin patikalarının ne yönde oluşacağı takip edilecek. Mevcut durumda TCMB’nin yılsonu enflasyon tahmini yüzde 14,1 düzeyinde. Ancak daha sonra eylül ayında yayınlanan OVP’ye göre 2021 yılsonu TÜFE tahmini yüzde 16,2 olarak şekillendi.

Diğer taraftan enflasyon dinamiklerindeki bozulma çerçevesinde enflasyon tahminlerinde yukarı yönlü revizyonların devamı dikkat çekiyor. TCMB’nin en son yayınladığı ekim ayı Piyasa Katılımcıları Anket sonuçlarına göre katılımcılar TÜFE’nin yılı yüzde 17,63 seviyesinde kapamasını bekliyor. 

Son faiz indirimi ve güncel enflasyon dinamikleri bazı piyasa oyuncularının yüzde 18-20 aralığına doğru yılsonu tahminlerini revize etmelerine zemin oluşturdu.

Eylüle kadar sıkı para politikası vurgusu yapmasına rağmen, faizlerde eylülde 1, ekimde ise 2 puan indirim yapan TCMB’nin politika faizi artık çekirdek enflasyonun da altında. 

  

Kavcıoğlu'na 'sınırlı alan' sorulacak

Toplantının soru-cevap bölümü de enflasyon sunumu kadar önem arz ediyor. TCMB Başkanı Kavcıoğlu’nun yapacağı konuşmada; faiz indiriminin hangi saiklerle alındığına ve bankanın enflasyonla nasıl mücadele etmeyi planladığına yönelik cevaplar aranacak. Özellikle de para politikasında gevşeme konusundaki “sınırlı alan” değerlendirmesinin ayrıntıları öğrenilmeye çalışılacak. Merkez Bankası, politika faizinde yapılan aşağı yönlü düzeltme için “yıl sonuna kadar sınırlı bir alan kaldığını” açıklamıştı.

Bahçıvan: TCMB, fiyat istikrarından uzaklaşıyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, Merkez Bankası'nın temel amacı olan fiyat istikrarından uzaklaşıldığına dikkat çekerek, bu durumun finansal istikrarı da risk altına aldığını söyledi. Bugün yapılan ekim ayı olağan toplantısında konuşan Bahçıvan, enflasyon-kur-faiz göstergelerindeki değişimler nedeniyle geleceğe yönelik öngörü yapmakta zorlandıklarını belirterek, büyüme pahasına enflasyonun Türkiye’nin yararına olmadığına dikkat çekti. Bahçıvan, sürekli değer kaybeden TL karşılığında oluşan ihracat artışının da uzun vadeli başarı getirmeyeceğini aktardı.

Dolar/TL 9,5 seviyelerinde denge buldu

TCMB'nin para politikası uygulamalarına ilişkin kaygılar ve dolardaki küresel güçlü seyir, TL'de değer kaybı yönünde etkileyen ana etken olmaya devam ediyor. Piyasada ayrıca kamu bankalarının Faiz indirimlerinin özel sektör tarafından takip edilip edilmeyeceği ve bunların TL'ye olası etkisi de izlenmeye başlandı. Dolar/TL, Osman Kavala ile ilgili diplomatik gerilimin azalmasıyla 9,85 tarihi zirvesinden dönerek 9,5'li seviyelerde denge buldu.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Saçmalık27 Ekim 2021 23:07

    Arkadaş sorun şu 2020 sene başı orta segment bir arabadan örnek vereyim alış fiyatı sıfır 185.000 lira sene 2021 hemen hemen sene sonu desek aynı araç 375.000 lira,şimdi soru şu ilk tarihde borsaya giren kişi parasını aynı oranda arttırdımı? Diyelim ki arttırdı hadi öyle olsun eee ben sadece paramın değerini koruduysam neden korumak için zararıda göze alıp borsada olayım? Gider o zaman başka şey alırım,ama bu borsanın suçu değil uçup giden fiyatların işi neden gitmiş peki ? Onu zaten herkes biliyor…..

  • ALİ HAYDAR YEZİDSEVMEZ27 Ekim 2021 22:55

    bu sefer de düz köşe yapıp 400 baz puan bir faiz indirirse var yaaaaaaaaaa...dolar olur 15 TL.anasını satayım.

  • Emir böyle28 Ekim 2021 08:44

    Keşke indirse göbek atarım ( bir dolarım bile yok) yeterki faiz olmasın aç kalalım yine olmasın faiz.

  • Aaa27 Ekim 2021 22:13

    Borsa gidiyor hisselerim düşüyor param eridi yeminle neden kaynaklanıyor anlamadım ben

  • Mucise Reis ;)27 Ekim 2021 22:01

    1 - 10 inanılır gibi değil...  Başarı var deniyor. Ben bu rada ne başarı var anlamış değilim. uçurum kenarında bizleri gezdiriyorlar. 2,5 tl oldugu zamanları hatırlıyorum....

  • Konuşmasın27 Ekim 2021 21:41

    En son konuştuğunda çekirdek enflasyon bakacağım dedi doları hortlatti. Sonra çekirdek enflasyon da bakmadı. Bence nekadar az konuşsa o kadar iyi olur. Çünkü söylediklerini yutmak zorunda kalıyor

  • Hehe28 Ekim 2021 00:28

    Bence agzini bantlayalim. Elini konuda bagladimi bu is tamam dolar direk 8

  • Hehe27 Ekim 2021 21:16

    Bence once koltuga otursun oyle salona digerlerini alsin allah muhafaza biri ondan once gider oturur yoksa koltuk giderse nasil yer

  • Mg27 Ekim 2021 21:03

    Allah kimseyi bu duruma düşürmesin…