BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakTCMB'nin faiz kararı konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?----

TCMB'nin faiz kararı konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

TCMB'nin faiz kararı konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?
26 Haziran 2023 - 13:05 www.finansgundem.com

TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, iki yıldan fazla süredir faiz artırımına gitmeyen TCMB'nin 650 puanlık faiz yükseltme kararının konut piyasasına etkilerini değerlendirdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) 27 ay aradan sonra faizleri tarihi bir seviye olan 650 baz puan düzeyinde artırması sonrası gözler bu kararın günlük yaşantımıza etkilerinin ne olacağına çevrildi. TCMB'nin politika faizini yüzde 15'e çıkarmasının ardından bankadan kredi çekme düşüncesinde olanlar yeni faiz oranlarını gündemde tutuyor. Peki Merkez Bankası faiz artırımının ardından ihtiyaç kredi faizleri düşecek mi, konut kredisi Faiz oranları artacak mı? Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, faiz kararının konut kredilerine bir etkisinin olmasını beklemediklerini açıkladı.

“KONUT FAİZLERİNDE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUM”

Döviz kurunda yaşanan yükselişin konut fiyatlarına etkisini değerlendiren TÜGEM Başkanı Hakan Akdoğan, “Özellikle artan döviz kuru sonrası fiyatları TL de kalan ve fırsat beklenen bazı gayrimenkuller için alım imkanı doğdu” diye konuştu. 650 baz puanlık faiz artışının kredi oranlarına önemli bir yansıması olmayacağını söyleyen Akdoğan, “Faizin merkez bankası öncesinde zaten piyasalarda daha yüksek sevilerde uygulanması nedeniyle bu dönem önemli bir değişiklik beklemiyoruz” dedi.

TÜRKİYE’DE KONUT FİYATLARI NEDEN YÜKSELİYOR?

Türkiye'de konut fiyatlarının artışını etkileyen pek çok faktör var. Bunlardan bazıları şunlar:

- Küresel konut piyasasındaki durum: Dünyada konut fiyatları pandemi döneminde düşük faizli krediler ve parasal genişleme nedeniyle hızla yükseldi. Ancak son zamanlarda merkez bankalarının faiz artırımları ve enflasyon baskısı nedeniyle küresel konut piyasası soğumaya başladı. Bu durum Türkiye'yi de etkileyebilir.

- Kredi faiz oranları: Türkiye'de konut kredisi faiz oranları son bir yılda yüzde 0,94'ten yüzde 5,78'e kadar yükseldi. Bu da konut almak isteyenlerin kredi maliyetlerini artırdı ve talebi azalttı.

- Konut alım gücü: Türkiye'de konut fiyatları son bir yılda yüzde 110 arttı. Bu da konut alım gücünü düşürdü. Özellikle gelir seviyesi düşük ve orta olan vatandaşlar için konut edinmek çok zorlaştı.

- Konut arz ve talep dengesi: Türkiye'de konut arzı talebi karşılamakta zorlanıyor. Özellikle büyük şehirlerde ve kaliteli konutlarda arz kısıtlılığı yaşanıyor. Bu da fiyatları yukarı çekiyor. Diğer taraftan, talep değişkenlik gösteriyor. Pandemi döneminde evden çalışma ve sosyal mesafe nedeniyle daha büyük ve bahçeli evlere talep arttı. Ancak kredi faizlerinin yükselmesi ve ekonomik belirsizlik nedeniyle talep de azalabilir.

Konut fiyatlarında artış sürüyor

 

Konut fiyat artışında Türkiye zirvede

 

Türkiye genelinde ortalama konut fiyatları 2.5 milyona dayandı

 

Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi

 

Piyasaların TCMB faiz kararına tepkisi ne oldu?

 

Ekonomistlerden TCMB faiz kararı tahmini

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)