BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTCMB'den piyasa yapıcı bankalara destek hamlesi----

TCMB'den piyasa yapıcı bankalara destek hamlesi

TCMB'den piyasa yapıcı bankalara destek hamlesi
07 Nisan 2022 - 18:20 www.finansgundem.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara gönderdiği yazıyla TCMB’ye Devlet İç Borçlanma Senedi satma imkanı tanıdı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara TCMB’ye Devlet İç Borçlanma Senedi satma imkanı tanıdı. BloombergHT'den Gizem Uzuner'in haberine göre bu imkan; söz konusu ihraç değerlerinin yalnızca 2022 yılında ihraç edilen sabit kuponlu DİBS’ler için tanınıyor ve imkan 8 Nisan 2022’den itibaren kullanılabilecek.

Yeni uygulama neler getiriyor?

TCMB’nin açtığı doğrudan alım ihalelerine piyasa yapıcı bankaların yanı sıra yabancı da olmak üzere diğer bankalar katılabiliyordu. Ancak açılan ihale tutarında banka bazında herhangi bir sınır bulunmuyordu. Bu sınırın olmayışı ile, açılan ihalede tek banka tüm ihaleyi kazanacak şekilde teklif gönderebiliyordu ve diğer bankalar bu imkandan faydalanamıyordu. Bugün piyasa yapıcı bankalara gönderilen yazı ile; 2022 yılında açılmış olan sabit kuponlu Devlet İç Borçlanma Senedi ihalelerinden şimdiye kadar alım yapan sadece piyasa yapıcı bankalar, yaptıkları alımın iki katına kadar Merkez Bankası’na sabit kuponlu devlet iç borçlanma senedi satabilme imkanına sahip olacaklar. Piyasa yapıcı bankalar böylece faiz riski taşıdıkları sabit kuponlu devlet iç borçlanma senetlerini istedikleri takdirde Merkez Bankası’na verebilecekler. Elde ettikleri fon ile yeni kıymet alma ya da fonu, kredi verme şeklinde kullanmalarının önünde ise herhangi bir kısıt yok.

Kaynaklara göre Merkez bu adımla piyasaya likidite vermiş olacak

Merkez Bankası, piyasa yapıcı bankalara tanıdığı bu imkan neticesinde; bankaların ellerindeki sabit kuponlu Devlet İç Borçlanma Senetleri ile taşıdıkları faiz riskini; deyimi yerindeyse “ben buradayım” diyerek bertaraf ediyor. Bankacılık sektörü kaynaklarına göre; Merkez Bankası bu hamleyle piyasaya likidite vermiş olacak; bunun neticesindeki doğal sonuç ise likiditenin kuruluğundan endişe edilerek faizlerin ani bir şekilde yükselmesinin önüne geçilmiş olacak.

TCMB doğrudan alım ihaleleri ile zaten piyasaya destek oluyordu

Tahvil faizlerinde 24 Mart’tan bu yana tüm vadelerin ortalamasında 235 baz puan civarında düşüşler meydana geldi. Bu düşüşün asıl gerekçelerinden biri TCMB’nin piyasadan doğrudan alımları oldu. Merkez Bankası’nın bu yıl piyasadan yaptığı doğrudan tahvil alım miktarı 3.3 milyar TL’ye ulaştı. TCMB’nin mevcut bilanço büyüklüğüne göre 13 milyar TL’lik ek menkul kıymet alımı için yeri bulunuyor.

Merkez Bankası iki ihalede piyasayı 84 milyar TL fonladı

 

TCMB rezervleri açıklandı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)