BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTCMB'den dövizden TL’ye dönüşümde yeni düzenleme----

TCMB'den dövizden TL’ye dönüşümde yeni düzenleme

TCMB'den dövizden TL’ye dönüşümde yeni düzenleme
17 Mayıs 2023 - 04:57 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, bankaların gerçek kişi döviz hesabından TL'ye ek dönüşüm yükümlülüğü eşiklerini 28 Temmuz itibariyle yüzde 30'a yükseltti. Hedefi tutturamayan bankalar ek yüzde 10 menkul kıymet blokesi yapacak.


Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Menkul Kıymet Tesis Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti. 17 Mayıs 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre gerçek kişi ek dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisine ilişkin geçici uygulama eklendi.

TCMB 26 Mayıs-28 Temmuz tarihleri arasında gerçek kişi Döviz hesabından TL’ye yüzde 10’luk dönüşüm hedefini yakalayamayan bankalar eksik kalan kısım kadar menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirdi.

Eklenen geçici 11’inci maddede “28/7/2023 (dâhil) hesaplama tarihine kadar uygulanmak üzere, mevduat ve katılım bankalarının tabi oldukları muhasebe standartları ve kayıt düzeni esas alınarak Merkez Bankasınca belirlenen usul ve esaslara göre bankalarca hesaplanacak gerçek kişi yabancı para mevduat/katılım fonundan Türk lirası mevduat/katılma hesabına ek dönüşüm oranına göre 26/5/2023 hesaplama tarihinden itibaren ilgili hesaplama döneminde yüzde 10,00’ın altında ek dönüşüm yapılması halinde eksik kalan tutar kadar menkul kıymet bloke olarak tesis edilir” ifadelerine yer verildi.

Bu oran Nisan ayında yapılan düzenlemede yüzde 5 olarak tanımlanmıştı. Düzenleme hem gerçek hem de tüzel kişileri kapsıyordu. Yeni düzenlemede sadece gerçek kişiler için hedefler güncellendi. Tüzeller için ise eski oranlar yürürlükte kalmaya devam edecek.

Yüzde 30 hedefinin altında kalanlara yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi

Yeni düzenleme ile, sadece ilk dilim değil, 28 Temmuz sonrası için de kademeli TL’ye geçiş düzenlemesi yapıldı. Buna göre, 28 Temmuz tarihi sonrasında gerçek kişiler için dövizden TL dönüşüm oranında yüzde 30’u yakalayamayan bankalar için yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi yapılacak.

Eklenen geçici maddede söz konusu değişiklik için, “28/7/2023 hesaplama tarihinden itibaren yüzde 30,00’ın altında kalan bankalar için ek dönüşüm oranının paydasında yer alan mevduat/katılım fonu tutarının yüzde 10’u oranında ilave menkul kıymet söz konusu hedefe ulaşılıncaya kadar bloke olarak tesis edilir” ifadeleri kullanıldı.

Menkul kıymet blokesi, 28 Temmuz’a kadar tutmayan yüzde 10 hedefinin eksik kalan kısmı için 6 ay süreyle uygulanacak. 28 Temmuz sonrasında yüzde 30 hedefi tutmayan bankalar için uygulanacak yüzde 10 ek menkul kıymet tesisi ise yüzde 30 hedefi tutturulana kadar bloke olacak.

TCMB'nin 2 ödeme hizmeti şirketine yönelik kararı açıklandı

 

TCMB'den enflasyon değerlendirmesi

 

TCMB ödeme hizmetlerine yönelik tebliğde değişikliğe gitti

 

Merkez Bankası'nın döviz ve altın rezervleri azaldı

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Total17 Mayıs 2023 09:57

    Merkez bankasının içini boşalttılar döviz yok kasada şimdide altınları sacıyorlar hemen hergün hiçbir işe yaramayan kararlarla gündemi sürekli oyalıyorlar bunları istifaya davet edende yok

  • Mert can17 Mayıs 2023 08:40

    Sermaye kontrolü ile dövize piyasalara müdahele artık bir ülkenin ekonomisinin tükenmişliginin çöküşünün cözülmesinin düzelmesinin gelinen noktada mümkün olmadığının göstergesidir

  • abdülbaki17 Mayıs 2023 08:14

    Dolaylı yollardan dövize müdahale çabaları bir işe yaramıyor. Enflasyonun çok altında TL faiz vererek tasarrufların alım gücü ciddi oranda azaltılmaya devam edildiği sürece bu durum değişmeyecektir. 

  • Parasal17 Mayıs 2023 07:19

    Boş işler faizleri enflansyon üstü arttır Tl deger kazansın ekonomi normale döner