BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTCMB neden faiz artırmak zorunda kaldı?----

TCMB neden faiz artırmak zorunda kaldı?

TCMB neden faiz artırmak zorunda kaldı?
22 Mart 2024 - 14:08 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, enflasyon ve rezerv baskısına rağmen beklenmedik bir şekilde politika faizini yüzde 45’ten yüzde 50’ye çıkardı ve seçimlerden önce 500 baz puanlık bir artışa gitti.

Ocakta faiz artışlarının sona erdiğini ilan eden Merkez Bankası, Mart ayındaki yerel seçimlere kısa bir süre kala 500 baz puanlık faiz artışına gitti.

Merkez Bankası (TCMB) dün sürpriz bir karara imza atarak politika faizini yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseltti.

Enflasyon ve rezerv baskısına rağmen TCMB'nin seçim öncesi Faiz artırması beklenmiyordu ancak banka 500 baz puanlık artışın yanı sıra, gecelik fonlamayı yüzde 53 faiz oranıyla yapabilmek üzere operasyonel çerçeveyi değiştirdi.

Oysa ki banka, ocak ayındaki 250 baz puanlık artışla faiz artış döngüsünün sonuna geldiği mesajını vermiş ve şubat ayında faize dokunmamıştı.

Sözcü Gazetesi yazarı Emre Deveci'nin haberine göre, TCMB'yi ve Beştepe'yi, seçime günler kala yüklü bir faiz artışına imza attıran nedenler;

Döviz kurlarında rezerv kaybı: Son 11 haftada hızlı düşüş

Döviz kurlarında son yıllarda ana alıcı ve satıcı olarak TCMB'nin kontrolü artsa da seçim öncesinde hem yabancı çıkışı hem de yerlilerin döviz ve altına kaçışı, kuru tutmak için kullanılan rezervlerde hızlı düşüşü beraberinde getirdi.

Son 11 haftada rezerv kaybı brütte 17,6 milyar dolara, nette 20,5 milyar dolara ve swap hariç nette 23,3 milyar dolara ulaştı.

Geçen hafta 59,7 milyar dolara düşen swap hariç net rezervde, Mayıs 2023 seçimleri öncesindeki seviyelere geri döndüldü.

Sadece 1-15 Mart döneminde yerlilerin yabancı para mevduatlarındaki artış 5,2 milyar dolara ulaştı.

TCMB'nin eski baş ekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamasına göre, 16 Şubat-15 Mart dönemini kapsayan dört haftada TCMB'nin kurları dizginlemek için yaptığı net döviz satışı 20 milyar dolara ulaştı.

Kara, dünkü faiz artışı kararının ardından X hesabından yayımladığı mesajda "Son 10 yılda yapılan bütün ciddi faiz artırımları döviz piyasasında kontrolün kaybedilmesinden sonra geldi: Ocak 2014, Haziran 2018, Eylül 2018, Kasım 2020, Mayıs 2023 seçim sonrası ve nihayet Mart 2024."

Enflasyon beklentilerindeki yükseliş, TCMB'yi sürpriz adımlara zorluyor

TÜİK'e göre aylık enflasyon ocaktaki yüzde 6,7'lik oranın ardından şubatta yüzde 4,53 ile beklentilerin çok üzerinde geldi.

Enflasyon beklentilerindeki bozulma, TCMB'yi sürpriz adım atmak zorunda bıraktı.

Yabancıların Türkiye'ye ilgisi rezerv ve enflasyon problemi nedeniyle azaldı

Mayıs 2023 seçimlerinden sonra ekonomi yönetimini devralan Mehmet Şimşek ve ekibinin enflasyonu düşürmek için TL'de reel değerlenmeye ve bunun için de yabancı sıcak para girişine ihtiyacı var.

Ancak hem seçim öncesi olması hem şubat enflasyonunun beklentileri aşması hem de hızlı rezerv kaybı, yabancıların Türkiye'ye dair soru işaretlerini artırdı.

Vatandaşın altın talebi faiz artışını zorunlu kıldı

Seçim öncesinde bankalardaki döviz mevduatların yanı sıra vatandaşların fiziki altın alımları da hız kazandı.

Hem TL mevduat faizinin enflasyona karşı gerekli koruma sağlamaması hem seçim sonrası TL'de hızlı değer kaybı beklentisi hem de altın fiyatlarında hızlı artış beklentisi vatandaşı yoğun olarak altın alımına yönlendirdi.

(Sözcü - Emre Deveci)

Bank of America'dan TCMB için yeni faiz tahmini

 

Capital Economics: TCMB'nin kararı cesaret verici

 

TCMB döviz rezervleri 9 haftadır azalıyor

 

TCMB'nin faiz kararı yatırımcıların odağında

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hüseyin Yardım22 Mart 2024 22:48

    Milletin aslına, emeklisine 10.000₺ maaş, oy verip seçtiğimiz vekile 140.000₺ maaş. Sonra demokrasi ve sosyal adaletten ahkam kes. Artık hiç bir seçimde oy kullanmayacağım.

  • Torr22 Mart 2024 14:44

    Ne yaptığını kendide bilmediğinden