BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTCMB faiz indirim döngüsünde tek haneli hedefe yakın----

TCMB faiz indirim döngüsünde tek haneli hedefe yakın

TCMB faiz indirim döngüsünde tek haneli hedefe yakın
20 Ekim 2022 - 06:10 www.finansgundem.com

TCMB'nin politika faizinde başladığı indirim döngüsünün tahvil faizlerinde alınan makroihtiyati tedbirlerle de desteklenmesi ile tek hane faiz hedefine yaklaşılmasını sağlıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ekonomik büyümedeki temel sorunun faiz olduğu düşüncesinden yola çıkarak hedeflediği tek haneli faiz politikası, politika faizindeki indirimlerle uygulamaya koyulurken diğer yandan da makroihtiyati tedbirlerle desteklenerek hedefe ulaşılmaya çalışılıyor.

TL mevduatta menkul kıymet tesisine yönelik atılan yeni adımın ardından pazartesi günü yapılacak 10 yıllık tahvil yeniden ihracında tek haneli Faiz görülmesi muhtemel. Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) kararı açıklanacak. Reuters’in anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ekimde de 100 baz puan indirimle politika faizinin yüzde 12 seviyesinden yüzde 11’e çekilmesi yönünde. Reuters anketine katılan 20 ekonomistin 13'ü TCMB'nin bu ay politika faizini 100 baz puan indirmesini beklerken ankete katılan bir kurum haftalık repo faizinin 50 baz puan indirilerek yüzde 11,50'ye çekileceğini, 6 kurum ise sabit bırakılacağını öngördü. Anketteki medyana göre TCMB'nin 2023 yılının ikinci çeyreğinden itibaren faiz artışlarının başlaması bekleniyor. Haftalık repo faizini 2023 ikinci yarısından itibaren yüzde 17-18 seviyesine yükseltmesi bekleniyor. En yüksek tahmine göre 2023'ün ikinci yarısında politika faizi yüzde 40 seviyesine kadar yükselebilir.

Politika faizinin bugünkü PPK dahil yılsonuna kadar yapılacak tüm PPK toplantılarında 100 baz puanlık indirimlerle birlikte 2023 yılına yüzde 9 seviyelerinde tek haneli politika faiziyle girilmesi öngörülüyor. TCMB, son iki toplantısının 100’er baz puanlık indirimlerle, enflasyona göre düzeltilmiş politika faizini emsaller arasında açık ara en düşük olan – yüzde 71,5'e çekmişti. Bankanın eylül toplantısından bu yana da yıllık enflasyon oranı yüzde 83,5'e yükseldi.

Menkul kıymet tesisindeki değişiklik tahvil faizlerinde etkili oldu

Merkez Bankası politika faizinin yanı sıra alınan makroihtiyati önlemler tahvil faizlerinde de düşüşü getiriyor. Merkez Bankası’nın TL mevduata ilişkin önceki gün getirdiği menkul kıymet tesisindeki yukarı yönlü değişikliğin haftaya pazartesi günü yapılacak olan 10 yıl vadeli devlet tahvilinin yeniden ihracı ihalesinde etkili olması öngörülüyor. 10 yıllık gösterge tahvil faizi dün itibariyle yüzde 10,5 seviyelerinde bulunuyor. Merkez Bankası’nın önceki günkü adımı öncesinde ise yüzde 13,12 seviyesindeydi. Neredeyse 3 puanlık bir düşüş sağlandı. Bankaların Merkez Bankası’nın TL mevduat hedefini tutturmasının çok olası olmadığını vurgulayan bankacılık kaynakları pazartesi günkü ihalede olmasa bile bir sonrakinde 10 yıllık tahvil faizinin tek haneye düşmesine kesin gözüyle bakıyor. (Dünya)

TCMB, menkul kıymet tesis oranını yüzde 5'e yükseltti

 

Menkul kıymet tesisinde değeri TCMB hesaplayacak

 

FAİZDE KARAR HAFTASI TEK HANEYE DÜŞER Mİ?

 

Faizin tek haneye çekilmesi bekleniyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb20 Ekim 2022 09:57

    Faizi indiriyorlar ama enflasyon inmiyor. Marketlerdeki gıxa fiyatları düşmüyor artmaya da devam ediyor. Daire fiyatları uçmuş, yüzüme bakmayacağınız daireler 600-800 bin TL olmuş. Biraz iyileri 1,2-2 milyon TL ve 1+1 2+1 olan bunlar. 3+1 artık hayal. Araba fiyatları da uçtu gitti millet ne alabiliyor ne satabiliyor. Ev ve araba almak isteyen herkes mağdur. Sen seçime gel seçime, koltuk nasıl alınırmış görecen!