BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTatile çıkamayan Japonlar tasarrufa yöneldi----

Tatile çıkamayan Japonlar tasarrufa yöneldi

Tatile çıkamayan Japonlar tasarrufa yöneldi
17 Mart 2021 - 08:52 www.finansgundem.com

Pandemi sebebiyle ülkelerinde kalmak zorunda kalan Japon hanehalkının finansal varlıkları 3 katrilyon yen seviyesine yaklaştı.

Japonya'da, 2020 yılında yeni bir rekor kıran hanehalkının finansal varlıkları 3 katrilyon yen seviyesine yaklaştı. Korona virüs salgınının harcama yerine tasarrufa yönelttiği ortamda hanehalkı varlıklarının yarısını nakit ve banka mevduatları oluşturdu. BOJ verilerine göre, 2020 yılında Japonya'da hanehalkı finansal varlıkları 2019'a göre yüzde 2,9 artarak 1 katrilyon 948 milyar yen oldu. Hanehalkının finansal varlıklarının 1 katrilyon 56 milyar yenlik bölümünü nakit ve mevduat oluşturdu.

BOJ'un çeyrek dönem fon akış verisine göre, şirketlerin elindeki finansal varlıklar da 2020 yılında yüzde 6,2 artarak 1 katrilyon 275 milyar yene ulaştı. Bunun yaklaşık yüzde 25'i nakit ve mevduattan oluştu. 2020 yılında BOJ'un elindeki devlet tahvili miktarı da toplam piyasanın yüzde 44,7'si olan 545 trilyon yene ulaşarak rekor kırdı.

PANDEMİ SEBEBİYLE ZAM ORANLARINDA DÜŞÜŞ

Öte yandan Japon şirketleri, Kovid-19 salgınının eski başbakan Shinzo Abe'nin teşvik politikalarının getirdiği faydalara son verdiğinin bir işareti olarak, bugün toplu sözleşme görüşmeleri sona ererken sekiz yılın en düşük ücret artışlarını teklif ediyor.

Büyük şirketler, geçen yedi yıl içinde, hükümetin yirmi yıllık ezici deflasyonu ortadan kaldırma çabaları paralelinde, yıllık "shunto" bahar ücret müzakerelerinde % 2 veya daha fazla ücret artışı teklif etti.

Abe'nin "Abenomics" olarak adlandırılan politikaları, ekonominin yeniden canlandırılmasına yardımcı olmak için diğer reformların yanı sıra ücretleri de hedef aldı.

Ülkenin hızla yaşlanan nüfustan kaynaklanan kronik iş gücü kıtlığı, şirketleri yetenekleri cezbetmek için daha yüksek maaşlar vermeye teşvik etti.

Ancak analistler, korona virüs salgınının özellikle restoranlar, ulaşım, oteller, eğlence ve turizm gibi hizmet sektörü şirketlerine bir darbe indirdiğini ve onları yıllık baz ücret artışlarından ziyade iş güvenliğine öncelik vermeye zorladığını bildirdi.

Dai-ichi Yaşam Araştırma Enstitüsü baş ekonomisti Yoshiki Shinke, "Birçok şirket, düşen karlar arasında işlerini sürdürmek için devlet sübvansiyonlarına güveniyor. Durum daha uzun sürerse, gittikçe daha fazla firma işçilerini işten çıkarabilir. " dedi.

Yıllık ücret görüşmeleri, her ikisi de sürdürülebilir ekonomik büyüme sağlamak ve merkez bankasının% 2'lik enflasyon hedefine ulaşmak için ihtiyaç duyulan kurumsal güç ve hane halkı satın alma gücünün bir barometresi olarak hizmet ediyor.

Pek çok şirket ve işçi sendikası, kıdeme dayalı ücret artışlarının en üstünde yer alan, tam zamanlı çalışanlar için ücret kazanımlarının gücünü veya eksikliğini belirlemede önemli bir faktör olan taban ücret artışlarını düşürdü veya vazgeçti.

Japonya ve ABD askeri işbirliğini artırmaya hazırlanıyor

 

Japonya'da daha önce görülmeyen yeni tür korona virüs

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)