BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTalep arttı, 2 kez zamlandı!----

Talep arttı, 2 kez zamlandı!

Talep arttı, 2 kez zamlandı!
15 Temmuz 2013 - 10:50 www.finansgundem.com

Ramazan ayının başlamasıyla tavuğa olan talep artınca 5 günde iki kez zam yapıldı. Peki kilosu ne kadara çıktı?

Kasaplar Federasyonu Başkanvekili Osman Yardımcı kilosu 4.80 lira olan tavuk etinin fiyatının ramazanda 6.50 liraya çıktığını söyledi. Piliç üreticileri ise fiyatın talep artışından kaynaklandığını, tavuk etinin haziran başında 5.40 lira olan fiyat seviyesinin altında olduğunu ifade ettiler
Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkârları Federasyonu Başkanvekili Osman Yardımcı, haziran ayında kilosu 4.80 lira olan tavuk etinin, ramazanda yapılan zamlarla 6.50 liraya yükseldiğini söyledi. Yardımcı, tavuk etine 5 günde iki kez zam yapıldığını ifade etti.
‘FİYAT YAZIN YÜKSELİR’
Mudurnu Piliç Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Daştan, tavuk eti fiyatlarının, ‘Antalya’daki oteller’ gibi olduğunu belirterek, balık mevsimi olan kışın düştüğünü, yazın ise yükseldiğini söyledi. Kurdaki artışın özellikle ithal yemlerde maliyetleri artırdığını ifade eden Daştan, “Türkiye’de bu yıl sektör hiç kâr etmedi” diye konuştu. Tavuk etinde perakende fiyatlarının da ‘izafi’ olduğunu vurgulayan Daştan, şunları söyledi: “Aynı marka pilici Sultanbeyli’de 4.50 liradan, Etiler’de 7.50 liradan yiyebilirsiniz. Bu nedenle toptan fiyatlara bakmak lazım. Kilosunu 4.50 liradan sattığımız pilice 50 kuruşluk zam geldi. Bunun ramazanda gerçekleşmesinin nedeni; talebin artmış olması. Sektörün kâr edebilmesi için bir 50 kuruşluk daha artış gerekiyor.”
1.5 AY ÖNCEKİ FİYATLAR SEVİYESİNE HÂLÂ GELEMEDİK
Banvit Yönetim Kurulu Başkanı ÖMER GÖRENER:
Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, 1.5 ay önce tavuk etinde kilogram fiyatlarının 4.90 liraya gerilediğini söyledi. Talep olmadığında normal olarak fiyatların düştüğünü dile getiren Görener, “Haziran başında fiyatı 5.40 lira olan tavuk fiyatı; 4.90 liraya düştü. Şu anda da 5.25 lira seviyelerinde. Nasıl talep düştüğünde fiyat düşüyorsa, şu anda talepte yaşanan artış, fiyata da yansıyor. Ama hâlâ 1.5 ay önceki fiyattan düşük” diye konuştu.
KANAT FİYATLARI DÜŞMEYE BAŞLADI
Mangal sezonunda normalde kanat fiyatlarının da arttığını belirten Daştan, “Ancak ramazan nedeniyle mangallar eve girdiği için bu fiyatlarda düşüş başladı” dedi.
TAVUK ETİ ÜRETİMİ YÜZDE 36 ARTTI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye’de 2009-2013 yılları arasında et tavuğu üretiminin yüzde 36 arttığını söyledi. Bu artışla dünya payının da yüzde 1.70’ten 2.01’e çıkacağını ifade eden Bayraktar, Türkiye’de 1.7 milyon ton tavuk eti, 810 bin ton da yumurta üretimi olduğunu kaydetti. Dünyada en fazla tavuk üretiminin 17.1 milyon tonla ABD’de yapıldığını dile getiren Bayraktar, “Bunu, 12 milyon tonla Çin, 11 milyon tonla Brezilya, 2.9 milyon tonla Rusya takip ediyor. ABD Tarım Bakanlığı tahminlerine göre, 2013’te dünyanın 8’inci üreticisi olacağız” dedi. Bayraktar, ocak-mayıs döneminde 247.5 milyon dolarlık tavuk eti ve 148.2 milyon dolarlık tavuk yumurtası ihraç edildiğini de sözlerine ekledi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)