BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkSuudi dev Türkiye'ye geliyor----

Suudi dev Türkiye'ye geliyor

Suudi dev Türkiye'ye geliyor
22 Kasım 2013 - 07:25 www.finansgundem.com

Türkiye ve Endonezya’nın önümüzdeki yıllarda İslami finans pazarında hızlı büyümesi öngörülüyor

Türkiye’nin 2023 hedefleri arasında İstanbul’un bölgesel bir finans merkezi olması var. Öte yandan 1.7 trilyon doları aşan İslami finans pazarında da önemli bir aktör olması planlanıyor. Türkiye’nin İslami Finans sektöründe önemli bir potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Ernst&Young (E&Y) Global İslami Bankacılık Merkezi Sorumlu Ortağı Ashar Nazim, “Bu pazarda Türkiye ve Endonezya en hızlı büyüyecek pazar olarak görülüyor” dedi.
İslami finans alanında dünyada ilk 5’te olan kurumların Türkiye’ye gelmek istediğini vurgulayan Nazim, “Türkiye bu kurumların radarında. Ancak bu yatırımcıların gelebilmesi için mevzuatta değişiklikler yapılmalı” yorumunda bulundu. İslami finans alanında dünyanın en büyük grubu Suudi Arabistanlı Al Rajhi. Daha sonra ise Al Baraka Grup ve Dubai İslam Bankası geliyor.

Ortalama % 16 büyüyor
İslami finans sektörü son 5 yıldır ortalama her yıl yüzde 16 oranında büyüyor. Pazarın en büyüğü 245 milyar dolarla Suudi Arabistan, 100 milyar dolarla Malezya ikinci, 80 milyar dolarla Birleşik Arap Emirlikleri üçüncü sırada yer alıyor.
“Türkiye’de İslami finans pazarı çok küçük. Katılım Bankalarının pazardan aldığı pay yüzde 5 seviyesinde. Bunun önümüzdeki dönemde artmasını bekliyoruz” diyen Nazim şöyle devam etti:
“Katılım Bankalarının sektördeki payının 2023’te yüzde 15’e çıkması hedefleniyor. Sektör 5 kat büyüyerek 200 milyor dolar seviyelerine ulaşacak. Türkiye’nin nüfusunun çoğunluğu müslüman. Bölge olarak stratejik avantajı var. Ortadoğu ve Avrupa arasında bir geçiş noktasında.”

Tekafül sigortası başlayacak
 Nazim’a göre, önümüzdeki dönemde sukuk fonlarının çeşitleri artacak, bu alanda fon yönetimleri başlayacak ve tekafül sigortacılığı da yapılmaya başlanacak. Nazim, islami finans piyasasının büyümesi için para piyasasının kuvvetli olması gerektiğini, daha gidilecek çok yol olduğunu kaydetti.
İslami finans sektörünün gelişmesi için Nazim’in üç önerisi şöyle:
“Birincisi bu alanda mevzuat yok. Yabancı yatırımcılar güvenle gelebilmek için net tanımlanmış bir yasal mevzuat görmek ister. İkincisi arz tarafı eksik. Katılım bankalarının sayısı artmalı, tekafül sigortası yapan oyuncular olmalı, fonlar yok. Bunlar gelişmeli. Üçüncüsü ise insan kaynakları yani, bu alanda yetişmiş uzman kişilere ihtiyaç var.”
İslami finansta ilk 5’teki firmalar
-  Al Rajhi
-  Al Baraka Grup
-  Dubai İslam Bankası
-  Kuveyt Finance House
-  CIMB Islamic

Yeni trend ‘alternatif finans’ adını kullanmak
Dünyada islami finans yerine ‘alternatif finans’ ‘sosyal sorumlu finans’ kelimelerinin kullanılmaya başlandığını anlatan Ashar Nazim, bunun sadece finans değil, reel ekonomiye de bağlı olduğu pazarlar olduğu anlamına geldiğini kaydetti. Helal turizm, helal ilaç gibi...
Bu arada Ashar Nazim, islami finans ürünlerinin altyapı projelerinin finansmanında da kullanılabileceğini belirtti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)